Babaváró hitel – kinek, hogyan, mennyit?

Bizonyosan sokak fantáziáját megmozgatja az idén július 1-jétől elérhető családvédelmi akcióterv egyik intézkedése, a babaváró támogatás: az akár 10 millió forintos, szabad felhasználású, bizonyos feltételek mellett kamatmentes hitel, maximum 20 éves futamidő, 50 000 Ft-os havi törlesztő részlet a házasságban élő fiatalok számára

Összeszedtük a főbb tudnivalókat, és azt, hogy mire kell figyelni a döntés során:

A kamattámogatás mértéke:

 • Ha a hitelfelvételhez képest 5 éven belül gyermek érkezik a családba, a hitel kamatmentes marad,
 • további gyermek érkeztével a hitel 30 %-át,
 • a harmadik gyermek érkeztével pedig a hitel egészét elengedik.

További könnyítés, hogy a gyermek(ek) érkezése után 3 évre szüneteltethető a törlesztés.

A hitel automatikusan kamattámogatottként indul, a törlesztőrészlet havi maximuma 50 000 Ft.

Ki veheti igénybe?

 • A támogatást kizárólag házasok igényelhetik. Amennyiben bármelyik félnek van már gyermeke, akkor legalább az egyik félnek az első házasságának kell lennie.
 • A feleség életkora: az igényléskor 18 évesnél idősebbnek kell lennie, de nem töltheti be a 41. életévét.
 • Mindkét félnek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie.
 • Legalább az egyik félnek 3 éves folyamatos társadalombiztosítási (TB) jogviszonyt kell tudni igazolni.
 • Büntetlen előéletű mindkét fél és nincs a NAV-nál nyilvántartott köztartozásuk.
 • Egyikük sem szerepel a KHR rendszerben (régi nevén BAR lista) mulasztás miatt.

Mire használható fel a hitel?

A babaváró hitel szabad felhasználású hitel. Így gyakorlatilag bármire. A babaváró hitelhez kapcsolódva változtak az adósságfék-szabályok is, így a korábban szárnyra kapott hírekkel ellentétben:

 1. a babavárót önerőként be lehet számítani a lakáshitel felvételbe
 2. és a babaváró hitelt hitelkiváltásra is igénybe lehet venni

Itt fontos megemlíteni az MNB adósságfék rendszerét, melynek egyik eleme a JTM (jövedelemarányos törlesztési mutató). Ennek legfőbb célja megelőzni a lakosság túlzott eladósodását. A babaváró hitel esetén is a bankok vizsgálni fogják ezt a mutatót, tehát a hitelelbírálás során figyelembe veszik az igénylők esetleges további hiteleit is, úgymint személyi kölcsönt, autóhitelt, jelzáloghitelt, CSOK hitelt, áruhitelt, hitelkártya szerződést, folyószámlahitel keretet. Így a háztartás adósságszolgálata nem haladhatja meg az alábbi értékeket:

A babaváró hitel esetén a JTM számításakor a kamattámogatott hitel törlesztőrészletét kell figyelembe venni. Ez könnyítést jelent a felvételkor (hiszen ez legfeljebb 50 000 Ft-ot jelent), viszont mint igénylő számolnunk kell azzal a kockázattal is, hogy a lentebb felsorolt esetek bekövetkeznek, ezért megszűnik a kamattámogatás.

Ekkor mérlegelnünk kell, hogy az akár 2,2 millió forint kamattámogatást vissza tudjuk-e fizetni, és bírja-e a havi költségvetés az akár duplájára emelkedő törlesztőt.

Milyen megkötések vannak?

A kamattámogatás megszűnik, ha

 • 5 éven belül nem születik gyermek, vagy nem fogadnak örökbe gyermeket
 • külföldre költözik a házaspár, és nem rendelkezik már egyikük sem magyarországi lakcímmel
 • a gyermek a szülők háztartásából kikerül
 • az igénylő házaspár a kölcsönszerződés futamideje alatt elválik
 • ha a folyósítástól számított 5 éven belül legalább a kölcsön felét előtörlesztjük, szintén vissza kell fizetnünk az előtörlesztett összegre vonatkozó kamattámogatást

Amennyiben a kamattámogatás bármilyen okból megszűnik, egy összegben meg kell fizetni az Állam felé a kamattámogatás összegét és a kölcsön a hátralévő futamidőre kamatozóvá válik. A továbbiakban a havi törlesztő részlet tartalmazza a tőkén túl a kamatot és a kezességvállalási díjat.

Fontosabb tudnivalók, amiről nem biztos, hogy tud

Bár a babaváró hitelnek kormányrendeletben meghatározott feltételei vannak, és úgy tűnhet, mindenhol ugyanazok lesznek a feltételek, a bankok saját belső szabályzatuk alapján ettől eltérhetnek – és el is térnek – bizonyos pontokban. Tehát figyelni kell több más mellett például az alábbiakra:

 • a törvényi 18 éves minimum korhatárt egyes bankoknál felemelték 21, illetve 23 évre
 • bankonként eltérő a figyelembe vehető igazolt jövedelem (a házastársak jövedelemét külön-külön, vagy együtt számolják, ezekre milyen minimum elvárások vonatkoznak, hogyan veszik figyelembe a vállalkozói jövedelmeket, az egyéb jövedelmeket, mint pl CSED, GYED, GYES, stb.)
 • a minimálisan felvehető összeg és a minimális futamidő is különbözik egyes bankok esetében
 • néhány bank felső korhatárt szab meg a férj tekintetében is
 •  a hitelkiváltás esetén is figyelni kell kizárásokra

Sok cikk jelent meg a médiában arról, hogy bármi történjen is, „vedd fel a babavárót és tedd MÁP Pluszba”. Ez valóban jövedelmezőnek tűnik, de mielőtt belevágna, mindenképp érdemes végig menni a kockázatokon is, mint például likviditás, amiről ide kattintva olvashat érdekes cikket, vagy hogy az infláció hogyan hathat erre a befektetésre.

Ha tájékozódna ezekről a kérdésekről, tanácsadóink szívesen válaszolnak kérdéseire, és amennyiben úgy dönt, igényelni szeretné a babaváró hitelt, a kiválasztásban és lebonyolításban is segítségére lesznek.

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.

Kell-e tartanunk a bankválságtól? – Díványbeszélgetés 2023.03.22-én

Márciusban minden hétvégére jutott egy hír, ami a pénzpiaccal kapcsolatos rendkívüli eseményről tájékoztatott: Silicon Valley Bank, Signature Bank, Credit Swiss. —————— Beszélgetőpartnerek: Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere János Zsolt, nemzetközi piaci elemző Kozsa Tibor, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere ——————- Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/ Érdekli, hogy pénzügyi tervezés szemszögből

A ‘stop loss’ funkciót, mint eszközt, mikor érdemes és mikor nem érdemes használni?

Nagyon sokan kaptak az elmúlt hetekben a biztosító társaságoktól kivonatokat, amelyekben az szerepelt, hogy ahol a ’stop loss’ funkció be volt állítva, akár a tavalyi év folyamán teljes egészében a befektetett pénz pénzpiaci eszközökben volt. Ez a ’stop loss’ funkció azt jelenti, hogy bizonyos veszteség elérésekor kiszállunk a befektetésből. ___________ Beszélgetőpartnerek: Iványi Ildikó, a PFS-Partners

Valóban kockázatmentes most hitelből államkötvényt vásárolni?

Érdekes hívásokat kaptunk. Egy pénzügyi portálon megjelent egy olyan cikk, amely azt sugallja, hogy ha valakinek van egy kis tőkéje és emellé hitelt vesz fel, majd ezekből államkötvényt vásárol, akkor magas hozamokat érhet el, és tulajdonképpen nincsen kockázata. ___________ Beszélgetőpartnerek: Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere János Zsolt, nemzetközi piaci elemző Vitárius Bálint, a

Ismerd meg a szerzőt!

Adámi Mónika

Adámi Mónika

Elkötelezett híve vagyok a pénzügyi tervezésnek. Hiszem, hogy egy pénzügyi tervező valós értéket képvisel az ügyfeleknél hosszútávú együttműködésük során, testreszabott kockázat- és vagyonkezelési megoldások nyújtásával.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2023.03.22.

10:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)