Miért érdemes az ügyfeleknek a pénzügyi tervezéssel foglalkozniuk?

Miért érdemes az ügyfeleknek a pénzügyi tervezéssel foglalkozniuk?

Elindul a PFSpeciaListák sorozatunk, amelyben tanácsadó kollégáinkkal igyekszünk olyan témákat körül járni, amelyek ügyfeleinket leginkább foglalkoztatják, érintik. Ebben a részben a munkánk alapfilozófiáját jelentő pénzügyi tervezésről beszélgetek Kozsa Tiborral, a PFS pénzügyi tervező partnerével.

Ha inkább a videókat preferálod, elkészítettük ilyen formában is:

Ha csak meghallgatnál minket:

AM: Tibi, több mint 10 éve dolgozunk együtt, tudom, neked mennyire fontos a pénzügyi tervezés filozófiája. Elmondanád, mi ez valójában és miért éri meg az ügyfeleknek a pénzügyi tervezéssel foglalkozniuk?

KT: Meggyőződésem, hogy valamilyen módon mindenki tervezi pénzügyeit, még azok is, akik anyagilag csak nagyon rövid ideig tudnak vagy mernek gondolkodni. A tapasztalatom, hogy akik pénzügyi tervezőkkel dolgoznak, azok sokkal könnyebben viselik ezt a pandémiás időszakot, és akik korábban csak egy konkrét pénzügyi termékben látták a szükségét egy tanácsadónak, azok is szépen lassan kezdik a teljes pénzügyi tervezés felépítését komolyan venni! De mit is jelent a pénzügyi tervezés? Nagyon leegyszerűsítve a felépítése 3 pillérből tevődik össze.

PFS saját szerkesztés

Az alapja a Pénzügyi védelem, vagyis azon dolgokra való felkészülés, amelyeket nem, vagy kevésbé szabályozhatunk. Pl. betegség, baleset, halál, egyéb nem várt események.

 A 2. a Megtakarítások, másnéven a szabályozható pénzügyi prioritások. Ide tartozik pl. az otthonteremtés, taníttatás, a nyugdíjas évekre való megtakarítások.

A 3. a Befektetések. Ezek azon növekedési célok, melyek az alapcéljaink feletti megtakarítások befektetését jelenti a vagyon kiépítése felé, amelyek nem likvid céllal, a kockázatosabb befektetési eszközöket tartalmazhatja.

AM: Vagyis a pénzügyi tervezés koncepciója azt mondja, hogy ne építsünk várat homokra pénzügyeink területén sem. Ez logikusan hangzik, de hogy kezdjünk neki erős alapot építeni? Kérlek mondj pár konkrétumot, amit úgy gondolsz, hogy az ügyfeleknek érdemes a pénzügyi terveiknél megfontolni?

KT: Pl. a kockázatokat. A korábbi években azt tapasztaltam, hogy

az emberek nagyrésze néhány területen többet kockáztatott, mint szabad lett volna.

Ha a Pénzügyi védelem oldaláról közelítjük meg a kérdést, akkor a legtöbben az autóikat és az ingatlanjukat biztosították be, miközben tudjuk, hogy az életünk és az egészségünk sokkal fontosabb érték! Nyilván nem egy kellemes téma erről beszélgetni a tárgyalások folyamán, de talán kevésbé fájó, mint egy negatív élethelyzeten keresztül megtanulni.

Ha a Megtakarítások szempontjából nézzük, akkor az egyik legnagyobb kockázat, ha magát a likviditást vagy megtakarításokat mellőzik, esetleg nem a számukra megfelelő szerződésekbe mentek bele, és itt nagyon igaz, hogy honnan? kitől? milyen információk alapján jutottak hozzá ezekhez? Pl. egy tutit ajánló ügynöktől vagy egy még képzetlen ismerőstől. Nyilván tudom, hogy mindenki volt kezdő, én is, így ezzel a kezdők hátrányaival nekem is meg kellett küzdenem akkor.

A 3. pillérnél, tehát a Befektetések szemszögéből megközelítve nézzük, akik ezzel rendelkeztek, sokan a befektetések hagyományos kockázataira sem figyeltek vagy azokról kevésbé tudtak (mint pl. kibocsátói kockázat, ország-, politikai kockázat stb.). Inkább fókuszáltak a hozamokra, ami nyilván érthető egy befektetőnél. Viszont megint visszatérek a nem várt eseményekre, hogy nem feltétlen a hozam visszaesése fájdalmas csak, hanem pl. egy betegség vagy munkahely elvesztése esetén a megtakarítási vagy befektetési célokat gyorsan felül tudja írni és máris másra megy el a pénz, mint amire korábban szántuk.

AM: Igen, a nem várt eseményekre való felkészülés még mindig sokak számára ablakon kidobott pénz. Sajnos én a saját bőrömön tapasztaltam meg, mennyire nem az. Lassan 30 éve, hogy édesapámat autóbaleset érte, aminek következtében az addig jól menő vállalkozását nem tudta tovább vinni. Így a baleset utáni első pár év nemcsak emberileg volt megpróbáló, de pénzügyileg is. Most már azt mondom, bárcsak anno találkoztunk volna egy pénzügyi tervezővel, mert akkor azok az első évek sokkal könnyebbek lehetek volna, pénzügyileg mindenképp. Személy szerint én ezért vagyok máig elkötelezett híve a pénzügyi tervezésnek és ezért dolgozom azon, hogy minél több emberhez eljusson ez a fajta pénzügyi gondolkodás.

PFS saját szerkesztés

Egyébként ma is azt látom, mennyien nem foglalkoznak tudatosan a pénzügyeikkel, esetleg, ha felmerül egy probléma, arra keresnek megoldásokat, de nincsenek átgondolt terveik arra vonatkozóan, hogy miként érik majd el céljaikat. Neked mi a tapasztalatod, ügyfeleid mennyire ismerik fel a pénzügyi tervező fontosságát?

KT: Be kell vallani a pénzügyi tanácsadókat az ügyfelek legtöbbje először egy adott területen dolgozó értékesítő ügynöknek gondolja, egy vagy több probléma megoldójának, és nem feltétlenül egy hosszútávon is szükséges partnernek, pedig egy jó pénzügyi tervező, tanácsadó partnerként sokkal több értéket jelent vagy legalább is tudna jelenteni számukra!… És itt tényleg nem a termékértékesítő tanácsadókra gondolok, mert egy jó tanácsadó – ha nem is a legjobb szó rá – először magát adja el az ügyfélnek és nem csak egy terméket. Sőt, egy pénzügyi tervezőnek nem feltétlen szükséges terméket eladnia, hogy az ügyfélnél értéket képviseljen a vele való együttműködés!

PFS saját szerzkesztés

..és amit most mondok, egy külön beszélgetést is megérne. Attól, hogy pl. egy alkusz cég képviselője le tudja bonyolítani az említett pillérek elemeinek szerződéseit, tehát tud befektetéseket, hiteleket, biztosításokat stb. kötni, attól még az nem pénzügyi tervezést jelent, inkább egy szélesebb körű termékértékesítést. Nyilván ezek felismerése a kihívás egyszerre az ügyfélnek és a tervezőnek is! Mert az ügyfélnek logikusan a saját, aktuális célja a legfontosabb és annak megoldására fókuszál, és nem mindig veszi észre, hogy lehet, hogy egy olyan komplex tanácsadót talált, aki több, talán még igazán fel sem vetődött vagy prioritásokban távolinak gondolt céljaiban is megoldást jelenthet úgy, hogy a teljes pénzügyeit átfogóan és összefüggéseiben látva kezeli azt.

AM: Az elmondottakból gondolom, hogy hozzád is sokan fordulnak egy konkrét problémával, és nem egy komplex pénzügyi tervezést keresnek.

KT: Persze! Nem erőszak a pénzügyi tervezés, ha valaki nem erre fókuszál nem mondom neki, hogy előbb meg kell értenie a pénzügyi tervezést és majd akkor megoldom a problémáját. Tehát, ha valaki csak egy konkrét pénzügyi eszközt szeretne, egy konkrét céljára, abban is segítek, sőt a meglévő szerződéseinek kezelésében is, ha erre van igénye. Viszont tervezői szemlélettel törekszem ezekben segíteni és nem értékesítői szemlélettel. Vagyis, ha új termékre van igény, akkor személyre és élethelyzetre szabottat keresünk, ha pedig van már megfelelő szerződés, akkor azt nem lecseréljük, hanem optimalizáljuk, ha szükséges.

AM: Tehát összefoglalva, a pénzügyi tervezés egy koncepció, egy stratégiai gondolkodásmód a pénzügyeink területén, amely segít elérni céljainkat, lehet ez nyugdíj, gyermek, otthonteremtés, vagyonfelépítés, mindezt úgy, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük azokat a kockázatokat, amelyek ezeknek a céloknak az elérését veszélyeztetheti.

KT: Lényegében igen, bár mint ahogy mondtam, minden nézőpont kérdése és mint ahogy az emberek is mást értenek a tervezésből, a cégek sem egyformán értik vagy alkalmazzák a klasszikus Financial Planning-et.

AM: Szeretnénk ezt a sorozatot minél hasznosabb és személyre szabottabb tartalommal megtölteni, ezért arra kérjük Önöket, hogy alakítsák velünk közösen a tartalmakat. Kérdéseiket, gondolataikat juttassák el hozzánk tanácsadójukon keresztül, vagy írjanak közvetlenül nekünk az info@pfspartners.hu címre, és mi igyekszünk minden témát feldolgozni és eljuttatni Önökhöz. A következő megjelenésig minden jót kívánunk, maradjanak egészségesek!

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

E-mobility részvénykosár

E-mobility részvénykosár

Szakértőink bemutatnak egy elektromos mobilitásra fókuszáló befektetési lehetőséget és kockázatait. A különböző vállalatok részvényeinek kombinálása

Ismerd meg a szerzőt!

Picture of Adámi Mónika

Adámi Mónika

Elkötelezett híve vagyok a pénzügyi tervezésnek. Hiszem, hogy egy pénzügyi tervező valós értéket képvisel az ügyfeleknél hosszútávú együttműködésük során, testreszabott kockázat- és vagyonkezelési megoldások nyújtásával.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.08.07.

14:00

2024-08-7
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.08.07.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)