Tulajdonképpen miért is jó nekünk az ESG?

Tulajdonképpen miért is jó nekünk az ESG?

A napokban a befektetők, illetve azok, akik befektetési egységekhez kötött biztosításokat tartanak a portfóliójukban egy érdekes kifejezéssel találkoztak. Augusztustól az ESG szabályozás új szintre lépett, több ügyfelünk is kapott levelet a pénzintézetektől ezzel kapcsolatban. Szakértőinkkel ez alkalommal arról beszélgettünk, hogy hogyan érinti ez pontosan a befektetéseket.

Tulajdonképpen miért is kerül ennyire a figyelem középpontjába az ESG most?

ESG: Environment (környezet), Social (társadalom), Governance (vállalat vezetés/irányítás).

Hosszú ideje beszélünk már az ESG-ről, de ennyire nem tudatosodott senkinél sem, mint most. Alapjában, ha nagyon távolról nézzük, akkor ez az egész a transzparenciának egy lényeges része. Azért előnyös az ügyfeleknek, mert még több információt, még több tájékoztatást kapnak arról, hogy a termékekben mi történik, és valójában mi van benne.

Legalább tíz éve beszélgetünk arról, hogy egyre transzparensebb lesz a világ, a pénzpiaci világ szereplői erre általában legyintenek és azt mondják, hogy ezt nem kell olyan komolyan venni. Egy pár országban ez úgy is van interpretálva, hogy Brüsszel megint kényszerít minket valamire. Alapjában ezek mindig jó dolgok az ügyfeleknek, mert adnak nekik transzparenciát, adnak tájékoztatást.

A másik oldalról ez azt is jelenti, hogy ezzel az információval az ügyfélnek foglalkoznia kell, és felelősséget is kell vállaljon. Tehát el kell, hogy döntse, hogy valójában neki az ESG pontok fontosak és ha igen, akkor álljon ki mellette, és akkor azt is el kell fogadnia, hogy bizonyos eszközökbe mostantól tovább nem fektethet be.

Vagy vállalja azt a felelősséget, hogy mint privát ember azt mondja, hogy neki ez lényegtelen. És továbbra is az intranszparenciát akarja, és neki nem szükséges, hogy a termékek megfeleljenek ennek. Ma már több információ van, több időt kell ráfordítani és kell foglalkozni a témákkal, hogy felelősen tudjon döntést hozni az ügyfél.

Mi a szabályozó célja az ESG-vel? Mi az a szempontrendszer, aminek meg kell felelni egy befektetésnek?

A bankokra is hárulnak bizonyos kötelezettségek az ESG-t illetően. Itt vizsgálni kell, hogy felelős környezeti, társadalmi és vállalat irányítási szempontok hogyan valósulnak meg ezeknél a cégeknél. Fontos az, hogy a termékek és az eszközök szintjén nézzék ezt, illetve, hogy a befektetési döntésekben történő eljárás során is figyelembe vegyék ezeket a szempontokat.

Azokat a cégeket támogassák tőkepiaci oldalról, akik ennek a szempontrendszernek megfelelnek. Maga a rendszer nem egy végleges rendszer még, hanem egy irány. Azért lett bevezetve az egyes pénzintézeteknél, hogy olyan cégek felé tolják ezeket a befektethető pénzeket, ahol ez a szempontrendszer megvalósul.

Itt még a szempontrendszer nem egységes. Tehát a különböző megnevezések, amik megjelennek, azok sem lesznek egységesek. Egy biztosítónál egy banknál más kategóriák jelennek meg annak függvényében, hogy ő mennyire akar bevonódni ebbe a fenntarthatósági rendszerbe.

Ami lényeges, hogy ha valaki kap egy ilyen opciót a szolgáltatójától, hogy ő érdekelt fenntarthatósági szempontból, azzal a választható eszközök körét most első körben mindenképpen szűkíteni fogja. Tulajdonképpen ez is a cél, hogy ebbe az irányba törekedjenek a cégek, hogy minél inkább beleférjenek ebbe az ESG kategóriába. De jelen pillanatban a piac nagy része minden szempontnak nem felel meg teljesen.

Nagyon sokáig az ügyfelek is és a pénzpiaci iparágban is a szereplők egyet mondtak és mást tettek. Ezekkel a transzparenciákkal, ami most jön, ezzel bele lehet nézni, hogy mi történik a valóságban a háttérben.

Milyen kötelezettségeket ró ez a szabályozás az értékesítő hálózatra?

Mindenképpen beszélni kell mostantól az ügyfelekkel arról, hogy van nekik egy ilyen választási lehetőségük. Le kell legyen dokumentálva, hogy ez a beszélgetés az ügyféllel meg is történt. Ez a lépés kényszeríti a pénzpiaci iparágat arra, hogy sokkal részletesebben foglalkozzon az ügyféllel, és feltegye azt a kérdést, hogy az ügyfél valójában alkalmas arra a termékre, amit neki el szeretnének adni.

Hogy fog az ESG beépülni a befektetési eszközökbe?

Még egyáltalán nem vagyunk a folyamat végén, és még minden eszköz nem felel meg ezeknek a kritériumoknak. Ahogy haladunk majd előre az időben egyre fontosabbá válik, hogy ezeknek a kritériumoknak ezek a befektetési eszközök megfeleljenek.

Ennek a szabályozásnak a behozatala most első körben tájékoztatási kötelezettséget erősíti leginkább. Ha van az ügyfélnek tanácsadója, akkor rajta keresztül tud részletesen információkat szerezni. Ezután majd amikor ezekkel a fogalmakkal megbarátkoztunk, akkor utána már a stratégia választásban, meg a döntések meghozatalában is egyre inkább bejönnek majd az ESG szempontok is. Elviekben most is, de a szűk kínálat miatt, még egyelőre nincs is annyira benne a befektetői köztudatban a fenntarthatósággal kapcsolatos összes szabályozás és ezek a tulajdonságok.

Ezért most ez az ismerkedés időszaka. De majd lesznek további lépcsők is, amivel ez majd szigorodik. Fontos, hogy az ügyfél ténylegesen megkapja azt a tájékoztatást, ne lehessen kikerülni.

Hogyan fog eljutni ez az ügyfelekhez?

A téma 1970 óta már releváns. Ez már évtizedek óta zajlik, csak most konkretizálódik annyira, hogy törvény szinten is megjelenik. Mivel a pénzpiaci iparágnak ez már érdeke, mert jogi veszély is van, ezért rengeteg pénz fog belemenni abba, hogy a médián és minden csatornán keresztül fogják hallani és látni, hogy mit jelent ez.

Az úgynevezett ügyféltájékoztatókban is tudnak erről az ügyfelek tájékozódni majd, hogy hány százalékban felel meg az ESG előírásainak az a befektetési eszköz. A befektetések leírásaiban ezek már meg fognak jelenni, de most még ez sem egységes.

Nagyon sok hasznos információt elmondtunk ezzel kapcsolatban, mert azok a levelek, melyeket kapnak az ügyfelek azért ennyire részletesen nem taglalják, hogy ez tulajdonképpen mit is jelent. Mi az előnye az ügyfél számára és mi a jövő ezekkel kapcsolatban és hova fogunk majd fejlődni.

Pillanatnyilag nem az a döntő, hogy egy 100%-ban helyes úton menjen mindenki végig, hanem a döntő az, hogy erről egyáltalán történjen a beszélgetés és a dokumentáció. És ezzel már egy nagy lépést tett az ügyfél is és a tanácsadó is. Beszélgetni kell a témáról, ez a legfontosabb!

Ha téged is érdekelnek a befektetések, akkor nézzük meg a céljaid eléréséhez milyen lehetőségeid vannak!

Jelentkezz ingyenes konzultációra!

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Sok befektető, megtakarító portfóliójában megtalálhatóak a befektetési alapok, ezen belül is a részvényalapok. Nemcsak mi

Ismerd meg a szerzőt!

Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.04.03.

14:00

2024-04-3
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.04.03.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)