Recessziós félelmek, trendforduló, infláció, energiaválság – Díványbeszélgetés a tőkepiacról 2022.08.24-én

A kamatemelések hatékonyságáról, az energiaválság gazdasági hatásairól, az ESG témáról és az őszi kilátásokról volt szó augusztus 24-ei Díványbeszélgetésünkön.

A nyáron 0,75 %-kal emelte a FED az irányadó kamatlábat az infláció megfékezése érdekében. Azt láttuk az elmúlt hetekben, mintha erőre kapott volna a tőzsde, a vállalati jelentések is derűsebb képet mutattak, mint amit a piac várt. Lesz-e további kamatemelés szeptemberben?

Azt szeretné a FED, hogy ez az eufórikus hangulat térjen vissza egy normál szintre a piacokon. Ez azt is jelenti, hogy ez a mostani felfele menetel nem bika piac, hanem újra visszafordulnak az árfolyamok, és medve piacba megyünk tovább vagy pedig ez egy oldalazó piacba fog fordulni?

A piac azt árazza, hogy kamatemelés lesz. Nem csak azért emel a FED, hogy utána legyen mozgástere csökkenteni?

A központi bankok nyilatkozatai szerint azért emelnek kamatot, hogy megfékezzék az inflációt. Valójában van hatásuk az inflációra?

Nagyon más Európa és Amerika többek között az infláció témáját tekintve is, az európaiak nem annyira derűlátóak ebben a kérdésben sem. Európa később reagált a kamatemeléssel, mint Amerika. Ráadásul Európát sújtja az energiaválság. Összetett a téma, de a kamatemelés mennyiben fogja tudni segíteni az európai gazdaságot?

A jegybanki alapkamat emeléssel a hitelek kamata is emelkedik, nemcsak a magánszférában, hanem a vállalati hitelek kamatai is megnőnek, ami gazdasági lassuláshoz vezethet. Hogyan lehet itt balanszírozni?

Ha Európában az energiahelyzet tovább romlana, akkor megjelennének a helikopter pénzek, hogy kompenzálják az emberek kieső bevételét / többletkiadásait. Ez a forgatókönyv lehetséges?

Az EU elég tőkeerős-e ahhoz, hogy függetlenítse magát az orosz energiától?

Az ESG, a megújuló energia szektorban nem igazán találkozunk value cégekkel. A kisbefektetők mégis vállalják a kockázatosabb befektetést ebbe a szektorba, amivel kiválthatják a transzformációt ebbe az irányba?

A jelen ismereteink alapján mit lehet mondani, milyen ősz elé nézünk?

——————-

Kérdez: Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere

Válaszol: János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

——————-

Kérdésed van befektetéseiddel kapcsolatban?

Jelentkezz befektetési konzultációra!

——————-

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit.

Aki a videóban elhangzottak alapján dönt befektetési termékek / eszközök vételéről vagy eladásáról, az teljes egészében saját felelősségére teszi. Sem a PFS-Partners Kft., sem az előadók nem vállalnak felelősséget, ha Ön a videóban elhangzottak alapján hozta meg saját befektetési döntéseit, és emiatt esetleg veszteségeket szenved.

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.

Kell-e tartanunk a bankválságtól? – Díványbeszélgetés 2023.03.22-én

Márciusban minden hétvégére jutott egy hír, ami a pénzpiaccal kapcsolatos rendkívüli eseményről tájékoztatott: Silicon Valley Bank, Signature Bank, Credit Swiss. —————— Beszélgetőpartnerek: Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere János Zsolt, nemzetközi piaci elemző Kozsa Tibor, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere ——————- Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/ Érdekli, hogy pénzügyi tervezés szemszögből

A ‘stop loss’ funkciót, mint eszközt, mikor érdemes és mikor nem érdemes használni?

Nagyon sokan kaptak az elmúlt hetekben a biztosító társaságoktól kivonatokat, amelyekben az szerepelt, hogy ahol a ’stop loss’ funkció be volt állítva, akár a tavalyi év folyamán teljes egészében a befektetett pénz pénzpiaci eszközökben volt. Ez a ’stop loss’ funkció azt jelenti, hogy bizonyos veszteség elérésekor kiszállunk a befektetésből. ___________ Beszélgetőpartnerek: Iványi Ildikó, a PFS-Partners

Valóban kockázatmentes most hitelből államkötvényt vásárolni?

Érdekes hívásokat kaptunk. Egy pénzügyi portálon megjelent egy olyan cikk, amely azt sugallja, hogy ha valakinek van egy kis tőkéje és emellé hitelt vesz fel, majd ezekből államkötvényt vásárol, akkor magas hozamokat érhet el, és tulajdonképpen nincsen kockázata. ___________ Beszélgetőpartnerek: Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere János Zsolt, nemzetközi piaci elemző Vitárius Bálint, a

Ismerd meg a szerzőt!

Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2023.03.22.

10:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)