Riadó a 23-as szektorban?

Riadó a 23-as szektorban?

Defenzív értékek, technológia, ingatlanok, Kelet-Európa, arany, kis tőkeértékű vállalkozások, feltörekvő piacok, olyan rövidítések, mint a „BRIC” vagy a németnyelvű térségben elég szerencsétlenül hangzó „MIST”: ha a befektetési profik meg akarják nevezni, termékeik mivel foglalkoznak, vagy mely témák állnak jelenleg érdeklődésük középpontjában, hamar feltűnik a bankár mögött a költő.   Az olyan elnevezéseknek, mint Credit Suisse (Lux) Small and Mid Cap Alpha Long/Short Fund CHF, nemcsak jól kell hangzaniuk, hanem jogilag is helyt kell állniuk.  Aki ajánlatot tesz a befektetőknek, annak precízen meg kell fogalmaznia, milyenek az esélyek és a kockázatok. Látszólag sok kérdést tisztázhat, ha leszögezzük, hogy az alap kizárólag „osztrák részvénypiacon”, „magyar részvénypiacon”,  „német részvénypiacon”…stb. fektet be. Ugyanakkor, ha jól belegondolunk, ezzel vajmi keveset mondtunk és bizonyos hamis képzetet keltettünk. A magyar – mint ahogy több más – részvénypiac számára ugyanis a hazai gazdaság fejlődése legjobb esetben közepesen fontos – a növekedést és a foglalkoztatást lényegében olyan kis- és középvállalkozások biztosítják, amelyeket a tőzsdéken egyáltalán nem jegyeznek. A tőzsdéket banki tételek, egyes világpiacorientált vállalkozások uralják, amelyek számára nem különösebben fontos, hogy az egyes országokban sok erőműre vagy téglára van-e szükség.

Olykor valamivel nagyobb segítséget jelent az egyes gazdasági szekciók megnevezése

Hogy az európai gazdasági pangás idején kevesebb olaj és áram fogyott, és ez ártott az energia papíroknak, az bizonyos értelemben elősegíti a jobb megértést. Bárhogyan is, ha alaposabban belegondolunk, nem sok minden köti össze a brit BP energiacéget a hazai energiaszolgáltatókkal. Mégis ezek a fogalmak a legteljesebb mértékben alkalmasak arra, hogy hozzájáruljanak a szakértők és a befektetők közötti megértéshez. Mi történik, ha a Federal Reserve decemberben megemeli az irányadó kamatlábat?  – Egyes ágazatok számára világszerte a hozamkilátások szerkezeti eltolódása várható, legalábbis a Barcklays elemzői szerint: a pénzügyi tételek éppúgy profitálnak, mint az energia – és infrastruktúra vállalatok. Hátrányokra számítanak az angol bankszakemberek a szállítók, az egészségügyi és telekommunikációs szolgáltatók számára.

Hogy honnan tudják?

Az ilyen prognózisok a „ciklikus szektor rotáció” elméletén alapulnak, amely a kilencvenes évek vége felé vált bizonyos értelemben népszerűvé. Ennek megfelelően bizonyos konjunkturális szakaszok, a mindenkori pénz – és kamatkörnyezettel különlegesen kedveznek bizonyos ágazatoknak, míg mások számára visszaesést hoznak.  Ami azonban az e mintán alapuló befektetési stratégiát illeti, az kétséges. Mint minden elmélet ez is keretet nyújt azonban a jövőre vonatkozó ésszerű feltevésekhez, amelyek segítik a befektetőket a sikeres döntések meghozatalában.

E témák megvitatásában, a helyes döntések közös meghozatalában fontos szerepet játszhat az Ön személyes tanácsadója.

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Ismerd meg a szerzőt!

Picture of Adámi Mónika

Adámi Mónika

Elkötelezett híve vagyok a pénzügyi tervezésnek. Hiszem, hogy egy pénzügyi tervező valós értéket képvisel az ügyfeleknél hosszútávú együttműködésük során, testreszabott kockázat- és vagyonkezelési megoldások nyújtásával.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.06.26.

14:00

2024-06-26
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.06.26.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)