Jön az uborkaszezon a tőkepiacon?

Sokan azt gondolják, hogy most már nem lesznek meglepetések, mert mindenki elmegy szabadságra és szépen visszafogottan fognak működni a pénzpiaci szereplők. De ezek valójában csak spekulációk és jóslatok. Szakértőinkkel arról beszélgettünk, hogy ténylegesen be van-e árazva minden a tőkepiacon? Valamint megvizsgáltuk a turizmus jelenlegi helyzetét és a nyersanyagpiac alakulását is.

Lesz-e uborkaszezon a tőkepiacon nyáron, mert már mindent beárazott a piac?

Aki azt állítja, hogy minden be van árazva, az erre azért még ne fogadjon. Mert sok minden még nincs beárazva, a valódi recesszió sem, hiszen csak spekuláció van ezzel kapcsolatban is. Aktuálisan azt mutatják a piacok, hogy inkább felfele szeretnének törekedni, és a reményeket kezelik, nem pedig az érzelmeket.

Majd meglátjuk, hogy lesz-e uborkaszezon, de erre előre fogadni egy befektetőnek nem érdemes. Nem lenne profi hozzáállás arról beszélni, hogy most ténylegesen be van-e árazva minden. Hiszen akkor már tudnánk, hogy a tőkepiacon minden egyes eszköz elérte volna az alját, és ezt azért merész lenne kijelenteni.

A kötvénypiacon és egyes részvényeknél még lehetnek meglepetések, illetve a nyersanyagpiacon szintén mozoghat az ár továbbra is. Gyakorlatilag leárazások a tőkepiacon vannak, bizonyos értelemben csak ott jó most vásárlónak lenni. De inkább egy emelkedő trendben vagyunk benne – ami főleg a privát szektort érinti –, de kiejelenthetjük, hogy az árak jelenleg a világ minden pontján emelkednek.

Várhatóan visszaveti-e a turizmust az infláció és az emelkedő üzemanyag árak?

Pillanatnyilag egyáltalán nem ezt látjuk. Ha megnézzük az aktuális mozgásokat, akkor a turisztika oldaláról (repülőtársaságok, hotelek, utazási irodák) azt lehet mondani, hogy hónapokkal előre le van foglalva minden. Tehát a fájdalmi szint – ami esetleg szükséges lenne infláció, vagy energiaár oldaláról, hogy az emberek visszafogják magukat –, a számok azt mutatják, hogy még nem jött el. Turisztikai visszaesést aktuálisan nem lehet látni.

Van még egy erőhatás: a devizák kérdése. Mert ugye a fejlett piaci devizák a fejlődő piaci devizákhoz képest azért sokat erősödtek. Ez egy olyan ellentétes irányú hatás, ami kedvezően hat a turizmusra. Tehát Amerikából szívesebben eljönnek Európába. Az érmének mindig van másik oldala is, soha nem szabad csak egy irányból nézni.

Mi várható a nyersanyagpiacon, főleg a kőolaj és a földgáz piacán?

Rengeteg körülmény hat erre. Az új elemzések (Morgan Stanley, Goldman Sachs) szerint annak ellenére, hogy az OPEC plus a kitermelési szintet emelte, ez nem fogja kompenzálni nagy valószínűséggel a keresletet, ezért az árak tovább fognak felfelé menni. Ez erősíti persze a spekulációs hullámot is, de a magas árak szükségesek, mert az infrastruktúrában éveken keresztül nem lesz a termelés oldalába annyi beleinvesztálva, amennyi szükséges, hogy meglegyen a kapacitás többet kitermelni.

Vannak hosszú trendek, amik láthatóak a nyersanyag oldaláról, és erre rájönnek általában a spekulatív mozgások, melyek erősítik felfele, vagy gyengítik lefele az árfolyamokat. Rövid időre spekulatív, közép és hosszútávra a nyersanyag az egy normális elem, ami a portfólióban benne van.

Legalább háromnegyed évig tart majd, míg a mostani invesztíció a kitermelési infrastruktúrában érezhető lesz, és ezzel belecsúszunk a fűtési időszakba is. Ez még egy külön extra problémát jelenthet. De annyi minden más is hat, például Kína újranyitása, a szezonális kereslet. Rengeteg olyan téma van, ami befolyással van a nyersanyagokra és ezért konkrét prognózisokat adni, az mind fogadás.

Sokan összekötik most kizárólag a háborúval az energiaárak mozgását. Azt a gondolatot, hogy a háború végeztével ez az energia emelkedés megszűnik, ezt el kell engedni. Mert ez nem ezzel lesz összefüggésben. A háború végeztével nem lesz vége az energiaár drágulásnak. De persze rengeteg minden hat erre is, nagyon sok intézkedés van a politikán belül is, például a magasabb adótartalom bevezetés.

Ha téged is érdekelnek a befektetések, akkor nézzük meg a céljaid eléréséhez milyen lehetőségeid vannak!

Jelentkezz ingyenes konzultációra!

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.

Kell-e tartanunk a bankválságtól? – Díványbeszélgetés 2023.03.22-én

Márciusban minden hétvégére jutott egy hír, ami a pénzpiaccal kapcsolatos rendkívüli eseményről tájékoztatott: Silicon Valley Bank, Signature Bank, Credit Swiss. —————— Beszélgetőpartnerek: Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere János Zsolt, nemzetközi piaci elemző Kozsa Tibor, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere ——————- Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/ Érdekli, hogy pénzügyi tervezés szemszögből

A ‘stop loss’ funkciót, mint eszközt, mikor érdemes és mikor nem érdemes használni?

Nagyon sokan kaptak az elmúlt hetekben a biztosító társaságoktól kivonatokat, amelyekben az szerepelt, hogy ahol a ’stop loss’ funkció be volt állítva, akár a tavalyi év folyamán teljes egészében a befektetett pénz pénzpiaci eszközökben volt. Ez a ’stop loss’ funkció azt jelenti, hogy bizonyos veszteség elérésekor kiszállunk a befektetésből. ___________ Beszélgetőpartnerek: Iványi Ildikó, a PFS-Partners

Valóban kockázatmentes most hitelből államkötvényt vásárolni?

Érdekes hívásokat kaptunk. Egy pénzügyi portálon megjelent egy olyan cikk, amely azt sugallja, hogy ha valakinek van egy kis tőkéje és emellé hitelt vesz fel, majd ezekből államkötvényt vásárol, akkor magas hozamokat érhet el, és tulajdonképpen nincsen kockázata. ___________ Beszélgetőpartnerek: Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere János Zsolt, nemzetközi piaci elemző Vitárius Bálint, a

Ismerd meg a szerzőt!

Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2023.03.22.

10:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)