A Warren Buffett stratégia minden esetben követendő?

A Warren Buffett stratégia minden esetben követendő?

 A világ mondhatni legsikeresebb befektetője, Warren Buffett köztudottan az érték alapú befektetés híve és ezt tartja sikerességének titkának is.

Reakció a PFS Kávézacc podcast-ban többször megemlített amerkai adósságplafon témához

A PFS Kávézacc podcast eheti témáira (ITT és ITT) reagálva intézte egy ügyfelünk János Zsolthoz a kérdést, miszerint az államadósság és a részvénypiaci hozamok között van-e összefüggés?

János Zsolt: Ha az amerikai adósságplafonról beszélünk, akkor persze, hogy van összefüggés, főleg azért, mert nem szabad azt elfelejteni, hogy a legnagyobb adós világszerte Amerika, és számtalan portfólióban benne van. És hogyha annak ellenére, hogy már szinte 80 alkalommal megemelték ezt a plafont Amerikában, tiszta véletlen pont most nem sikerül időben megegyezni ennek megemeléséről, akkor annak persze, hogy nem csak a tőzsdékre és a tőkepiacra, hanem ez egész globális piacra kihatása van, mert hát az amerikai adósság, mint befektetett vagyon valakinek a mérlegében megjelenik, és már az a bizonytalanság, hogy esetleg fizetésképtelenség merülne fel, az oda vezet, hogy a kötvényeknek az árfolyamai csökkennek, a kamatok felmennek, esetleg vissza minősítések történnek.

Warren Buffett nevével fémjelzett gyűlés volt a hétvégén

Ezzel kapcsolatban felmerült hallgatóinkban a kérdés, hogy Warren Buffett értékalapú befektetői startégiája jó-e egy privát befektető számára is?

János Zsolt: Erre a választ mindig ott kell kezdeni, hogy a privát befektető el kell döntse, hogy mit akar ő: lehetőségeket és ezen keresztül spekuláció szemszögből árfolyamokat akar megvenni, vagy pedig a belső értékeket. Hogyha ezt eldöntötte egy privát befektető, hogy ő ki akar lenni: spekuláns vagy értékeket megvásárló befektető, csak akkor tudja azután nyugodtan kezelni a portfólióját, mert különben a befektetés után jön az idegek játéka, és ahhoz, hogy ezt saját magában tudja kezelni, ez egy lényeges döntés.

Warren Buffett befektetéseinek is vannak kritikusai, hiszen előfordult olyan, hogy megvásárolt egy részvényt, és utána az árfolyama annak a befektetésnek esett. A kritikusok azt nem értik, hogy az érték alapú befektetés híveként, ha valaki belső értéket vesz meg, azt nem érdekli a napi árfolyam.

Vitárius Bálint: Az érték alapú befektetés egy megközelítési mód. És mivel ezt alkalmazzuk, ezért nyilván elsősorban ugye ennek az előnyei azok, amiről így akár nálunk is házon belül szó van. Bővebben kifejtve – amire János úr is utalt – az a különbség az eszköz vásárlásban például, hogy a piaci ingadozások kevésbé mérő szempontjai az eszköz megfelelőségének, mint inkább mondjuk a belső értéke. Tehát másképp mondva, hogyha mondjuk éppen a piac úgy gondolja, hogy egy adott részvény kevesebbet ér, az egyáltalán nem biztos, hogy az egy rosszabb cég lett abban az időszakban, mert például a termékei, az üzleti koncepciója az egyébként változatlan, csak éppen a piaci hangulat olyan, hogy ez az árfolyamokban leképződik.

A Warren Buffett által kedvelt befektetési stratégia hosszú távra javasolt, mert rövid távon az érték alapú befektetések, stratégiák is tudnak veszteségesek lenni. Ebben a befektetési stratégiában sem működnek a tuti tippek, egy szakember gárda szinte megkerülhetetlen.

___________

Beszélgetőpartnerek:

Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere

János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

Vitárius Bálint, a Partner Bank magyarországi képviselője

——————

Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

Vegyen részt a Díványbeszélgetés a tőkepiacról webinárainkon: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

——————-

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit.

Business illustrations by Storyset

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Ingatlanalapok: álcázott biztonság?

Ingatlanalapok: álcázott biztonság?

Az ingatlanalapok világa gyakran az elérhetőség, a kiszámíthatóság és a stabilitás szimbólumaként jelennek meg a

Ismerd meg a szerzőt!

Picture of Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.06.26.

14:00

2024-06-26
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.06.26.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)