Ez még egészséges?

Miután a DAX 5 hete átlépte a 11.000 pontot, tovább szárnyal és a 12.000 pont is már történelem, logikus egy ilyen tempónál a kérdés feltevése: ez még valóban egészséges? Három-négy hét múlva a DAX-nál ugyanúgy láthatunk 13.000 pontot, mint 11.000-et. Ami tény, hogy a szárnyalásnak a legfontosabb központi bankok aktuális monetáris politikája az oka.

Főleg a nagyon gyenge euró tereli a befektetőket az európai Blue Chip részvényekbe és részvényalapokba. Úgy hat a gyenge euró, mint egy gigantikus gazdasági segélycsomag. Az emelkedő részvénypiacon nem történik más, mint az értékek helyreállása. Az US dollárban befektetőknek a legtöbb részvénye USD alapú, amelyek nem is emelkedtek annyira erősen. Tehát az euró alapú részvények emelkedése az euró gyengeségét egyenlítik ki.

Valódi túlzások jelei még hiányoznak

Az természetes, hogy az elmúlt hetek szárnyalásai után szinte naponta lehet korrekciókra számítani. De az is biztos, hogy a mostani erős emelkedés, még hetekig, hónapokig is tarthat, kisebb visszaesésekkel.

Valódi piaci lufi kialakulásának a jelei még sehol sem láthatók. Még mindig nagyon nagy a bizonytalanság, sőt növekszik a szkeptikus hozzáállás a részvény piacokkal szemben. Erre ráerősítenek az aktuális események Magyarországon. Sok befektető és befektető csoport inkább vár a visszaesésekre, hogy végre befektetéseket indítsanak. Az árfolyam értékek még nem túlzottak, főleg ha bevonjuk a kalkulációnkba a nulla kamat szintet. Ha valaki eddig még nem fektetett be pénzt, akkor nem marad neki más, mint szeletenként a piacba invesztálni.

A 12.000 pont fölé ugrással a DAX a sáv felső részébe került. Aktuálisan nincsenek a piacban valódi nagy technikai ellenállások, ezért az emelkedés jóval tovább tarthat, mint sokan gondolják. Àltalában azok gondolják, hogy nem emelkedik a piac, akik nincsenek invesztálva. Minél jobban emelkedik a piac, annál jobban nő a nyomás azokra, akik a partvonal mellett várakoznak. Ez az oka, hogy alapjában örülök annak, ha még hallok olyat, hogy valaki a piac visszaesését várja… mikor ezek a hangos is elhalkulnak, akkor más helyzet áll elő amiről szintén kell beszéljünk.

Alapjában mindig fontosabb ezektől a napi szintű kérdésektől eltávolodni és egészen más kérdéseket feltenni:

  • Mekkora a befektetési időhorizont?
  • Passzol a befektetés kategória a portfóliómba, az aktuális árfolyamoktól eltekintve?
  • „Értem, hogy mibe akarok befektetni?“

 

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.
Mi a helyzet a technológiai és e-mobility szektorban?

Mi a helyzet technológiai és az e-mobility piacon?

Ez a nyár egyáltalán nem az uborkaszezonról szól, egymás után jönnek a hírek. De van két téma, amiről mostanában kevesebbet hallunk a médiában az 1-2 évvel ezelőtti hírekhez képest. Mi van a technológiai piacon? Régebben sokat beszéltünk róla, hogy ez egy húzó ágazat, de mi a helyzet most?  Kevesebbet hallunk a korábbiakhoz mérve az e-mobility

Lényeges szampontok megtakarításhoz

Néhány lényeges szempont a megtakarításokhoz

Eheti vlogunkban arról beszélgettek szakértőink, hogy a jelenlegi piaci helyzetben egyösszegű vagy rendszeres megtakarítást érdemes-e indítani, valamint, hogy mit is jelent az, hogy a kamat tulajdonképpen egy kockázati felár. Ügyfeleink a megtakarítási programokkal és a kamatok kockázatával kapcsolatban kérdezték szakértőinket: Nagyon sokan rendelkeznek olyan megtakarítási programmal, ahol éves díjat fizetnek. A jelen gazdasági helyzetben érdemes-e

Tulajdonképpen miért is jó nekünk az ESG?

A napokban a befektetők, illetve azok, akik befektetési egységekhez kötött biztosításokat tartanak a portfóliójukban egy érdekes kifejezéssel találkoztak. Augusztustól az ESG szabályozás új szintre lépett, több ügyfelünk is kapott levelet a pénzintézetektől ezzel kapcsolatban. Szakértőinkkel ez alkalommal arról beszélgettünk, hogy hogyan érinti ez pontosan a befektetéseket.

Ismerd meg a szerzőt!

Adámi Mónika

Adámi Mónika

Elkötelezett híve vagyok a pénzügyi tervezésnek. Hiszem, hogy egy pénzügyi tervező valós értéket képvisel az ügyfeleknél hosszútávú együttműködésük során, testreszabott kockázat- és vagyonkezelési megoldások nyújtásával.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?