Ez még egészséges?

Miután a DAX 5 hete átlépte a 11.000 pontot, tovább szárnyal és a 12.000 pont is már történelem, logikus egy ilyen tempónál a kérdés feltevése: ez még valóban egészséges? Három-négy hét múlva a DAX-nál ugyanúgy láthatunk 13.000 pontot, mint 11.000-et. Ami tény, hogy a szárnyalásnak a legfontosabb központi bankok aktuális monetáris politikája az oka.

Főleg a nagyon gyenge euró tereli a befektetőket az európai Blue Chip részvényekbe és részvényalapokba. Úgy hat a gyenge euró, mint egy gigantikus gazdasági segélycsomag. Az emelkedő részvénypiacon nem történik más, mint az értékek helyreállása. Az US dollárban befektetőknek a legtöbb részvénye USD alapú, amelyek nem is emelkedtek annyira erősen. Tehát az euró alapú részvények emelkedése az euró gyengeségét egyenlítik ki.

Valódi túlzások jelei még hiányoznak

Az természetes, hogy az elmúlt hetek szárnyalásai után szinte naponta lehet korrekciókra számítani. De az is biztos, hogy a mostani erős emelkedés, még hetekig, hónapokig is tarthat, kisebb visszaesésekkel.

Valódi piaci lufi kialakulásának a jelei még sehol sem láthatók. Még mindig nagyon nagy a bizonytalanság, sőt növekszik a szkeptikus hozzáállás a részvény piacokkal szemben. Erre ráerősítenek az aktuális események Magyarországon. Sok befektető és befektető csoport inkább vár a visszaesésekre, hogy végre befektetéseket indítsanak. Az árfolyam értékek még nem túlzottak, főleg ha bevonjuk a kalkulációnkba a nulla kamat szintet. Ha valaki eddig még nem fektetett be pénzt, akkor nem marad neki más, mint szeletenként a piacba invesztálni.

A 12.000 pont fölé ugrással a DAX a sáv felső részébe került. Aktuálisan nincsenek a piacban valódi nagy technikai ellenállások, ezért az emelkedés jóval tovább tarthat, mint sokan gondolják. Àltalában azok gondolják, hogy nem emelkedik a piac, akik nincsenek invesztálva. Minél jobban emelkedik a piac, annál jobban nő a nyomás azokra, akik a partvonal mellett várakoznak. Ez az oka, hogy alapjában örülök annak, ha még hallok olyat, hogy valaki a piac visszaesését várja… mikor ezek a hangos is elhalkulnak, akkor más helyzet áll elő amiről szintén kell beszéljünk.

Alapjában mindig fontosabb ezektől a napi szintű kérdésektől eltávolodni és egészen más kérdéseket feltenni:

  • Mekkora a befektetési időhorizont?
  • Passzol a befektetés kategória a portfóliómba, az aktuális árfolyamoktól eltekintve?
  • „Értem, hogy mibe akarok befektetni?“

 

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.

Megszólalt a jegybank elnöke – ezek után kell-e menekülnünk?

Matolcsy György, az MNB elnökének összefoglalójában éles kritikát fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájával szemben. A Pénzügyminisztérium is reagált erre természetesen. Onnantól kezdve, hogy elhangzik a válság szó, a magyarok többségében a pánik és a menekülés fogalmazódik meg. Valóban kell-e menekülni? Milyen egyéb lehetőségünk van? Mire, kire érdemes hallgatni? Kérdez: Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező

Esélyek és veszélyek a tőkepiacon – Díványbeszélgetés 2022.11.30-án

A mai beszélgetés 3 régióra koncentrál: Amerika, Európa és Kína. Amerika – világgazdaságban betöltött szerepe miatt Mi történt idén ezen a piacon, milyen hatásai voltak az intézkedéseknek? Miért került előtérbe a munkanélküliség alakulása mostanra? Európa Miért fél az EKB attól, hogy a mérlegét elkezdje csökkenteni? Ez a „félelem” adódhat az EU tagállamok szuverenitásából? A pandémia

Mit tartsunk szem előtt, ha az európai térségbe szeretnénk befektetni?

Már a pandémia előtt jelentkeztek Európában gazdasági problémák, amire a pandémia csak rátett. A mentő csomagokat különbözőképpen érkeztek az egyes tagállamokhoz. Az Amerikai Egyesült Államok sokkal egységesebb bizonyos szempontból, mint az EU, ez utóbbinál az egyes tagállamok sokkal szuverénebb gazdasági egységek. Ráadásul Európát az energiaválság is sokkal mélyebben érinti. Ebben a felállásban mi az, amit

Ismerd meg a szerzőt!

Adámi Mónika

Adámi Mónika

Elkötelezett híve vagyok a pénzügyi tervezésnek. Hiszem, hogy egy pénzügyi tervező valós értéket képvisel az ügyfeleknél hosszútávú együttműködésük során, testreszabott kockázat- és vagyonkezelési megoldások nyújtásával.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?