Ez még egészséges? Mire jó a gyenge euró?

DAX, befektetés

Miután a DAX 5 hete átlépte a 11.000 pontot, tovább szárnyal és a 12.000 pont is már történelem, logikus egy ilyen tempónál a kérdés feltevése: ez még valóban egészséges? Három-négy hét múlva a DAX-nál ugyanúgy láthatunk 13.000 pontot, mint 11.000-et. Ami tény, hogy a szárnyalásnak a legfontosabb központi bankok aktuális monetáris politikája az oka.

Főleg a nagyon gyenge euró tereli a befektetőket az európai Blue Chip részvényekbe és részvényalapokba. Úgy hat a gyenge euró, mint egy gigantikus gazdasági segélycsomag. Az emelkedő részvénypiacon nem történik más, mint az értékek helyreállása. Az US dollárban befektetőknek a legtöbb részvénye USD alapú, amelyek nem is emelkedtek annyira erősen. Tehát az euró alapú részvények emelkedése az euró gyengeségét egyenlítik ki.

Valódi túlzások jelei még hiányoznak

Az természetes, hogy az elmúlt hetek szárnyalásai után szinte naponta lehet korrekciókra számítani. De az is biztos, hogy a mostani erős emelkedés, még hetekig, hónapokig is tarthat, kisebb visszaesésekkel.

Valódi piaci lufi kialakulásának a jelei még sehol sem láthatók. Még mindig nagyon nagy a bizonytalanság, sőt növekszik a szkeptikus hozzáállás a részvény piacokkal szemben. Erre ráerősítenek az aktuális események Magyarországon. Sok befektető és befektető csoport inkább vár a visszaesésekre, hogy végre befektetéseket indítsanak. Az árfolyam értékek még nem túlzottak, főleg ha bevonjuk a kalkulációnkba a nulla kamat szintet. Ha valaki eddig még nem fektetett be pénzt, akkor nem marad neki más, mint szeletenként a piacba invesztálni.

A 12.000 pont fölé ugrással a DAX a sáv felső részébe került. Aktuálisan nincsenek a piacban valódi nagy technikai ellenállások, ezért az emelkedés jóval tovább tarthat, mint sokan gondolják. Àltalában azok gondolják, hogy nem emelkedik a piac, akik nincsenek invesztálva. Minél jobban emelkedik a piac, annál jobban nő a nyomás azokra, akik a partvonal mellett várakoznak. Ez az oka, hogy alapjában örülök annak, ha még hallok olyat, hogy valaki a piac visszaesését várja… mikor ezek a hangos is elhalkulnak, akkor más helyzet áll elő amiről szintén kell beszéljünk.

Alapjában mindig fontosabb ezektől a napi szintű kérdésektől eltávolodni és egészen más kérdéseket feltenni:

  • Mekkora a befektetési időhorizont?
  • Passzol a befektetés kategória a portfóliómba, az aktuális árfolyamoktól eltekintve?
  • „Értem, hogy mibe akarok befektetni?“

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Sok befektető, megtakarító portfóliójában megtalálhatóak a befektetési alapok, ezen belül is a részvényalapok. Nemcsak mi

Ismerd meg a szerzőt!

Adámi Mónika

Adámi Mónika

Elkötelezett híve vagyok a pénzügyi tervezésnek. Hiszem, hogy egy pénzügyi tervező valós értéket képvisel az ügyfeleknél hosszútávú együttműködésük során, testreszabott kockázat- és vagyonkezelési megoldások nyújtásával.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.04.03.

14:00

2024-04-3
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.04.03.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)