Ezt is megértük!

[cherry_row]

[cherry_col size_md=”12″]

Az életbiztosítás évek óta az olyan standard pénzügyi előgondoskodások közé tartozik, mint a takarékbetétkönyv és a befektetési alap. Eredete – régiók szerint – több évszázadra nyúlik vissza. Temetési egyesületek már az ókori rómaiaknál is voltak, a 17. századtól európaszerte egyre kedveltebbekké váltak az életjáradék-társaságok („tontinák”). Utóbbiaknál egyfajta K.O. rendszerben a lényeg a többi biztosított túlélése volt.

A bűnügyi regények legrégebbi motívumai közé tartozik a különböző kötvények és biztosítási szerződések körüli viszály. Értékesítésük nem ritkán kapcsolódott és kapcsolódik ma is állami érdekekhez. Az sem a modern kor találmánya, hogy a biztosított még életben van, amikor a szerződésből eredő juttatás már esedékessé válik. Évente szűk hét milliárd euró kerül befizetésre különböző életbiztosításokba, a szerződések lejáratából eredő kifizetések valamivel e felett vannak.

Ha nincs kamat, nincs előgondoskodás sem?

Újdonság, hogy a lejárt biztosítási szerződés kifizetése feletti örömöt hamar felváltja az aggódás: és akkor most mi legyen a pénzzel? Alapvetően pozitív, hogy a legtöbb esetben ésszerű volt – vagy ésszerű lett volna – „kitartani” a szerződés lejártáig. Sajnos sok ügyfelet igen kreatív értékesítők találtak(nak) meg azzal, hogy „kedvezőbb” vagy „nagyobb nyereséget ígérő” változatot kínálnak, s így érvelve rábeszélik az ügyfelet a szerződés befagyasztására, sőt esetleg időelőtti visszavásárlására. Ugyan az új ígéretek kedvezőbbnek tűnnek, de összességében a költségeket és a mai csekélyebb hozamkilátásokat tekintve mégis sokkal drágábbak.

Ha a ma lejáró szerződések megkötésének idején még volt is vita arra vonatkozóan, vajon egyáltalán érdemes-e ilyen hosszú távú kötelezettségbe belemenni, pillanatnyilag az alapvető probléma a tartalékok rendelkezésre állása. Nem kevés ügyfél azzal a gondolattal játszik, hogy egyszerűen feléli a megtakarított pénzt, mondván: „Végülis manapság egyáltalán nincs már kamat”.

Ez ugyan sajnos igaz, ám ugyanakkor nem jelenti azt, hogy megszűntek azok az élethelyzetek, amelyekre az időskorra vonatkozó pénzügyi előgondoskodási formákat létrehozták – a következő nemzedék oktatása, tartalékképzés betegség és gondozási szükségletek esetére, vagyis olyan időskori ellátásokra, amelyek túlmutatnak a közösségi jóléti rendszeren.

„A megfelelő előgondoskodáshoz több kell a kamatlábnál”

Az, hogy a „kockázatmentes” befektetések manapság nem hoznak nyereséget, nem ok a megtakarítás beszüntetésére. Bár abból kell kiindulni, hogy a jelenlegi kamatszint egy darabig még marad, ám ez sem tart örökké. Egy 30 éves számára mindenesetre ésszerűbb beszámítani három kamatmentes évet, mint hogy csak 33 évesen kezdje meg a takarékoskodást a hosszú távú célokra. Ha egy ötvenéves ügyfél ma újra be szeretné fektetni a lejárt biztosítási kötvényéből származó összeget, most lényegesen egyedibb befektetési és biztosítási megoldásokkal találkozik, mint amilyenek a biztosítási szerződés megkötésekor léteztek. Hogy a kockázatok lefedése megfelelő legyen, és a szerződés megszűnésekor kifizetett összeg is helyesen kerüljön befektetésre, sokkal több mindennek kell rendben lennie, mint csupán a kamatlábnak. A kihívást az jelenti, hogy ma már sok múltbéli általános érvényű megállapítás egyszerűen nem állja meg a helyét. Erre a legjobb példa: „ A kötvény mindig biztosabb kamatfizető, és nem ingadozik”. Ha ma a látens kamatemelések kockázataira és az ugyancsak korlátozott árfolyamnyereség-potenciálra gondolunk, nehezünkre esik hinni ennek az évtizedeken át osztogatott jótanácsnak a feltétlen sikerében.

A 30 éves államkötvény nyolc százalékos éves kamattal, mint az egyéni nyugdíj-előgondoskodás komfortzónája, már a múlté. Aki a saját jövőjéről gondoskodni akar, egyre inkább fontolóra kell vennie, hogy valami másba fektet ahelyett, hogy egyszerűen pénzt kölcsönözne az államnak. Az osztalék az új kamat, és a tizenöt évnél hosszabb időre szóló befektetési álmok esetén már nem számít spekulációnak az árfolyamnyereséggel való kalkuláció sem. A jól vezetett vállalkozások értéket teremtenek és növekednek. A foglalkoztatás és a fogyasztás képezi az innováció és a jövőbeli nyereség alapját, melyek kockázati felára a személyes előgondoskodás igencsak szilárd alapját jelentik.

Egyedi, mint Ön

A kockázati fedezetek tekintetében is megváltoztak a körülmények. Ma a korábbinál egyszerűbb, kedvezőbb és konkrétabb az ügyfél egyéni szükségleteihez igazítani a biztosítási védelmet. Aki az egyéni közlekedés kezdeti éveiben autót vásárolt, egy meghatározott modellnél a színt és a kárpitot talán még kiválaszthatta. Ma megszámlálhatatlan konfigurációs lehetőség van az egyéni vágyak és szükségletek kielégítésére. Ugyanilyen fejlődés ment végbe a biztosítási ágazatban –egyedi ügyfeleknek egyéni megoldások, amelyek többet nyújtanak, mint a hátramaradottakról való gondoskodás.

[/cherry_col]

[/cherry_row]

[cherry_row type=”full-width” bg_type=”none” bg_position=”center” bg_repeat=”no-repeat” bg_attachment=”scroll” bg_size=”auto” parallax_speed=”1.5″ parallax_invert=”no” min_height=”300″ speed=”1.5″ invert=”no”]

[cherry_col size_md=”12″ size_xs=”none” size_sm=”none” size_lg=”none” offset_xs=”none” offset_sm=”none” offset_md=”none” offset_lg=”none” pull_xs=”none” pull_sm=”none” pull_md=”none” pull_lg=”none” push_xs=”none” push_sm=”none” push_md=”none” push_lg=”none” collapse=”no” bg_type=”none” bg_position=”center” bg_repeat=”no-repeat” bg_attachment=”scroll” bg_size=”auto”]

[cherry_spacer size=”20″ size_sm=”20″ size_xs=”20″]

[/cherry_col]

[/cherry_row]

[cherry_row type=”full-width” bg_type=”none” bg_position=”center” bg_repeat=”no-repeat” bg_attachment=”scroll” bg_size=”auto” parallax_speed=”1.5″ parallax_invert=”no” min_height=”300″ speed=”1.5″ invert=”no”]

[cherry_col size_md=”12″ size_xs=”none” size_sm=”none” size_lg=”none” offset_xs=”none” offset_sm=”none” offset_md=”none” offset_lg=”none” pull_xs=”none” pull_sm=”none” pull_md=”none” pull_lg=”none” push_xs=”none” push_sm=”none” push_md=”none” push_lg=”none” collapse=”no” bg_type=”none” bg_position=”center” bg_repeat=”no-repeat” bg_attachment=”scroll” bg_size=”auto”]

[cherry_button text=”SZÍVESEN MÉRETET VESZÜNK AZ ÖN IGÉNYEIRŐL IS! ÍRJON NEKÜNK!” url=”http://pfspartners.hu/erdekel/” style=”primary” size=”medium” display=”inline” radius=”0″ centered=”no” fluid=”no” fluid_position=”left” icon_position=”left” min_width=”0″ target=”self” hover_animation=”fade”]

[/cherry_col]

[/cherry_row]

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.
Pénzügyi tervezés

Minden, amit a családi adókedvezményekről és SZJA visszatérítési lehetőségekről tudni érdemes – 2021

Az elmúlt időszakban sorra jelentek meg a személyi jövedelemadó kedvezmények és adóvisszatérítési lehetőségek. Ebben a cikkben igyekeztem összefoglalni a teljesség igénye nélkül, hogy az SZJA számlára befizetett összegeket milyen jogcímen vagyunk jogosultak csökkenteni, illetve visszaigényelni.  Mi az adókedvezmény és adóvisszatérítés közötti különbség? Az SZJA (személyi jövedelemadó) a magánszemélyek által megszerzett adóköteles jövedelmet terhelő adó, melynek

Biztosítás

Világjárványok régen és most – egészségbiztosítás a covid19 kitörése óta

Az elmúlt másfél évünket a koronavírus járvány uralta: megtapasztaltuk, hogy mennyire sérülékenyek világszerte nemcsak az egyének egy agresszív vírussal szemben, de az egészségügyi rendszerek is sok helyen enyhén szólva akadoztak a hirtelen beömlő betegek rohamától. Az alábbi videóban Katona Csaba történésszel beszélgetek a világjárványokról, és Kovács András egészségügyi szakértővel nézzük át a magánegészségügy jelenlegi helyzetét.

Pénzügyi tervezés

Hogyan készítsünk háztartási, családi költségvetést?

Mikor pénzügyi tervezőként elkezdünk együtt dolgozni ügyfeleinkkel, az első kérdéskör, amit tisztázni kell a bevételek-kiadások témája. El sem hinné, hány olyan ügyféllel találkozunk, akik a bevételeikkel még csak-csak tisztában vannak, de a kiadásaik felől már kevésbé magabiztosan tudnak nyilatkozni. Pedig, ha nem tudjuk, mire költjük el hónapról hónapra a pénzünket, akkor sajnos könnyen előfordulhat, hogy

Ismerd meg a szerzőt!

Adámi Mónika

Adámi Mónika

Elkötelezett híve vagyok a pénzügyi tervezésnek. Hiszem, hogy egy pénzügyi tervező valós értéket képvisel az ügyfeleknél hosszútávú együttműködésük során, testreszabott kockázat- és vagyonkezelési megoldások nyújtásával.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?