Félünk, megijedünk, vagy élvezzük a hullámvasutat?

Az amerikai elnökválasztást követően a piacok rendkívül volatilisak.

A 2020-as elnökválasztási verseny emlékeztet bennünket az Al Gore és George W. Bush között kialakult helyzetre. Akkor egy hónapig tartó jogvita és szavazatszámlálás folyt Floridában. Akkor is és most is a tőzsdét érzékenyen érintette. Biden választási győzelmének bejelentését követően olyan mértékű felpattanás volt a piacokon, amit még nem láttunk. Azóta pedig egy hullámvasúton ülünk.

A befektetők idegesek, és nem tudják mire számíthatnak.

Az amerikai választások izgalmaitól függetlenül az is tény, hogy Európában és az USA-ban is folyamatosan emelkedik a „koronás” esetek száma. Európában a második hullámban vagyunk, ami újabb megszorító intézkedések bevezetését eredményezte. Az USA-ban már harmadik hullámról beszélünk, de szigorításokból csak morzsákat látunk.  Annak a lehetősége, hogy szigorúbb intézkedéseket kell bevezetni a járvány megfékezésére, további bizonytalanságot pumpál a piacba.

A piaci volatilitást a REMÉNY is táplálja. A remény, hogy lesz vakcina, és jön a már több hete ígérgetett segélycsomag.

A napokban a Biontech, Pfizer és a Moderna bejelentést tett a Covid-19 vakcináról, ami bizakodásra ad okot, és reményt, hogy belátható időn belül visszakaphatjuk a régi életünket, a gazdaság is a járvány előtti termelésre visszaáll és a munkanélküliségi ráta beáll egy egészséges szintre.

A megválasztott új elnök – Biden – kijelentette, hogy ő azt szeretné, hogy a segélycsomag egy részét még karácsony előtt megkapják az emberek, illetve olyan vállalatok, amelyek stratégiailag fontosak, de most veszélyben vannak.  Ez hatalmas likviditást eredményezhet, amit a tőzsde részben már be is árazott, de a turbulencia velünk marad.

Amit ma a piac ünnepel, azt holnap bünteti!

Ez nem könnyű időszak a magánbefektetők számára. De mit lehet ilyenkor tenni?

Rövidtávon, ha nézzük a piacokat, akkor valóban úgy érezhetjük, hogy egy hullámvasúton ülünk. De ennek is van előnye! Ha rendelkezünk likviditással, akkor lehetőségünk van kisebb összegű bele-bele vásárlásra. Ezzel javíthatjuk a „pincében” levő befektetésünk átlagárát.

Közép- és hosszútávra tekintve koncentráljunk olyan vállalatok részvényeire, amelyek már hosszú időn keresztül bizonyítottak, és stabilan tartották magukat, vagy még minimális növekedést is tudtak elérni rossz időben is.  Ez a stratégia független a világjárványtól, ez előtte is igaz volt, és az marad utána is. Az ilyen vállalatok általában magas szabad cash flow-al rendelkeznek, ami lehetővé teszi a folyamatos növekedést.

A legfontosabb az, hogy félelemből, és a média nyomásának engedve ne hozzunk befektetési döntéseket, mert lehet, hogy a hullámvasútra megváltott jegyünkkel nem kapjuk meg azt az élményt, amire számítottuk. Érdemesebb bérletet váltani, és azt akkor felhasználni, amikor szívesen ülünk fel, vagy olyan társsal ülhetünk fel, aki fogja a kezünket, és megnyugtat, ha éppen menet közben szeretnénk kiszállni!

December 2-án (szerda) 18:30 órakor a „Díványbeszélgetés”-ben ezeket a gondolatokat tovább boncolgatjuk szakértőnkkel, János Zsolt nemzetközi pénzügyi elemzővel.

Tartsanak velünk! Találkozzunk az online térben!

MINDENKINEK JÓ EGÉSZSÉGET ÉS JÓ UTAZÁST KÍVÁNOK!
TÖRÖKNÉ IVÁNYI ILDIKÓ, PÉNZÜGYI TERVEZŐ

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.

Megszólalt a jegybank elnöke – ezek után kell-e menekülnünk?

Matolcsy György, az MNB elnökének összefoglalójában éles kritikát fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájával szemben. A Pénzügyminisztérium is reagált erre természetesen. Onnantól kezdve, hogy elhangzik a válság szó, a magyarok többségében a pánik és a menekülés fogalmazódik meg. Valóban kell-e menekülni? Milyen egyéb lehetőségünk van? Mire, kire érdemes hallgatni? Kérdez: Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező

Esélyek és veszélyek a tőkepiacon – Díványbeszélgetés 2022.11.30-án

A mai beszélgetés 3 régióra koncentrál: Amerika, Európa és Kína. Amerika – világgazdaságban betöltött szerepe miatt Mi történt idén ezen a piacon, milyen hatásai voltak az intézkedéseknek? Miért került előtérbe a munkanélküliség alakulása mostanra? Európa Miért fél az EKB attól, hogy a mérlegét elkezdje csökkenteni? Ez a „félelem” adódhat az EU tagállamok szuverenitásából? A pandémia

Mit tartsunk szem előtt, ha az európai térségbe szeretnénk befektetni?

Már a pandémia előtt jelentkeztek Európában gazdasági problémák, amire a pandémia csak rátett. A mentő csomagokat különbözőképpen érkeztek az egyes tagállamokhoz. Az Amerikai Egyesült Államok sokkal egységesebb bizonyos szempontból, mint az EU, ez utóbbinál az egyes tagállamok sokkal szuverénebb gazdasági egységek. Ráadásul Európát az energiaválság is sokkal mélyebben érinti. Ebben a felállásban mi az, amit

Ismerd meg a szerzőt!

Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?