Félünk, megijedünk, vagy élvezzük a hullámvasutat?

Az amerikai elnökválasztást követően a piacok rendkívül volatilisak.

A 2020-as elnökválasztási verseny emlékeztet bennünket az Al Gore és George W. Bush között kialakult helyzetre. Akkor egy hónapig tartó jogvita és szavazatszámlálás folyt Floridában. Akkor is és most is a tőzsdét érzékenyen érintette. Biden választási győzelmének bejelentését követően olyan mértékű felpattanás volt a piacokon, amit még nem láttunk. Azóta pedig egy hullámvasúton ülünk.

A befektetők idegesek, és nem tudják mire számíthatnak.

Az amerikai választások izgalmaitól függetlenül az is tény, hogy Európában és az USA-ban is folyamatosan emelkedik a „koronás” esetek száma. Európában a második hullámban vagyunk, ami újabb megszorító intézkedések bevezetését eredményezte. Az USA-ban már harmadik hullámról beszélünk, de szigorításokból csak morzsákat látunk.  Annak a lehetősége, hogy szigorúbb intézkedéseket kell bevezetni a járvány megfékezésére, további bizonytalanságot pumpál a piacba.

A piaci volatilitást a REMÉNY is táplálja. A remény, hogy lesz vakcina, és jön a már több hete ígérgetett segélycsomag.

A napokban a Biontech, Pfizer és a Moderna bejelentést tett a Covid-19 vakcináról, ami bizakodásra ad okot, és reményt, hogy belátható időn belül visszakaphatjuk a régi életünket, a gazdaság is a járvány előtti termelésre visszaáll és a munkanélküliségi ráta beáll egy egészséges szintre.

A megválasztott új elnök – Biden – kijelentette, hogy ő azt szeretné, hogy a segélycsomag egy részét még karácsony előtt megkapják az emberek, illetve olyan vállalatok, amelyek stratégiailag fontosak, de most veszélyben vannak.  Ez hatalmas likviditást eredményezhet, amit a tőzsde részben már be is árazott, de a turbulencia velünk marad.

Amit ma a piac ünnepel, azt holnap bünteti!

Ez nem könnyű időszak a magánbefektetők számára. De mit lehet ilyenkor tenni?

Rövidtávon, ha nézzük a piacokat, akkor valóban úgy érezhetjük, hogy egy hullámvasúton ülünk. De ennek is van előnye! Ha rendelkezünk likviditással, akkor lehetőségünk van kisebb összegű bele-bele vásárlásra. Ezzel javíthatjuk a „pincében” levő befektetésünk átlagárát.

Közép- és hosszútávra tekintve koncentráljunk olyan vállalatok részvényeire, amelyek már hosszú időn keresztül bizonyítottak, és stabilan tartották magukat, vagy még minimális növekedést is tudtak elérni rossz időben is.  Ez a stratégia független a világjárványtól, ez előtte is igaz volt, és az marad utána is. Az ilyen vállalatok általában magas szabad cash flow-al rendelkeznek, ami lehetővé teszi a folyamatos növekedést.

A legfontosabb az, hogy félelemből, és a média nyomásának engedve ne hozzunk befektetési döntéseket, mert lehet, hogy a hullámvasútra megváltott jegyünkkel nem kapjuk meg azt az élményt, amire számítottuk. Érdemesebb bérletet váltani, és azt akkor felhasználni, amikor szívesen ülünk fel, vagy olyan társsal ülhetünk fel, aki fogja a kezünket, és megnyugtat, ha éppen menet közben szeretnénk kiszállni!

December 2-án (szerda) 18:30 órakor a „Díványbeszélgetés”-ben ezeket a gondolatokat tovább boncolgatjuk szakértőnkkel, János Zsolt nemzetközi pénzügyi elemzővel.

Tartsanak velünk! Találkozzunk az online térben!

MINDENKINEK JÓ EGÉSZSÉGET ÉS JÓ UTAZÁST KÍVÁNOK!
TÖRÖKNÉ IVÁNYI ILDIKÓ, PÉNZÜGYI TERVEZŐ

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.
Pénzügyi tervezés

Minden, amit a családi adókedvezményekről és SZJA visszatérítési lehetőségekről tudni érdemes – 2021

Az elmúlt időszakban sorra jelentek meg a személyi jövedelemadó kedvezmények és adóvisszatérítési lehetőségek. Ebben a cikkben igyekeztem összefoglalni a teljesség igénye nélkül, hogy az SZJA számlára befizetett összegeket milyen jogcímen vagyunk jogosultak csökkenteni, illetve visszaigényelni.  Mi az adókedvezmény és adóvisszatérítés közötti különbség? Az SZJA (személyi jövedelemadó) a magánszemélyek által megszerzett adóköteles jövedelmet terhelő adó, melynek

Biztosítás

Világjárványok régen és most – egészségbiztosítás a covid19 kitörése óta

Az elmúlt másfél évünket a koronavírus járvány uralta: megtapasztaltuk, hogy mennyire sérülékenyek világszerte nemcsak az egyének egy agresszív vírussal szemben, de az egészségügyi rendszerek is sok helyen enyhén szólva akadoztak a hirtelen beömlő betegek rohamától. Az alábbi videóban Katona Csaba történésszel beszélgetek a világjárványokról, és Kovács András egészségügyi szakértővel nézzük át a magánegészségügy jelenlegi helyzetét.

Pénzügyi tervezés

Hogyan készítsünk háztartási, családi költségvetést?

Mikor pénzügyi tervezőként elkezdünk együtt dolgozni ügyfeleinkkel, az első kérdéskör, amit tisztázni kell a bevételek-kiadások témája. El sem hinné, hány olyan ügyféllel találkozunk, akik a bevételeikkel még csak-csak tisztában vannak, de a kiadásaik felől már kevésbé magabiztosan tudnak nyilatkozni. Pedig, ha nem tudjuk, mire költjük el hónapról hónapra a pénzünket, akkor sajnos könnyen előfordulhat, hogy

Ismerd meg a szerzőt!

Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?