Globális gazdasági kitekintés: Amerika, Európa és Kína kihívásai és kilátása

Globális gazdasági kitekintés: Amerika, Európa és Kína kihívásai és kilátása

A gazdasági és politikai események szoros összefüggésben állnak egymással, és az aktuális döntések, valamint a piaci trendek alapvetően befolyásolják a globális gazdasági környezetet. 2024. június 26-ai Díványbeszélgetésünkön olyan fontos kérdéseket vizsgáltak meg szakértőink, amelyek jelentős hatással vannak az amerikai és európai gazdaságra.

Az amerikai gazdaság egyik fő kihívása jelenleg az eladósodás magas szintje, ami növekedett az elmúlt évtizedekben, függetlenül attól, hogy demokraták vagy republikánusok voltak hatalmon. Donald Trump elnöksége alatt az eladósodás jelentősen nőtt, és Trump ígéretei szerint, ha újra hatalomra kerül, további adócsökkentésekkel és invesztíciókkal tovább növelné azt. Ez a politika azért problematikus, mert bár rövid távon gazdasági növekedést eredményezhet, hosszú távon fenntarthatatlan adósságspirálhoz vezethet​​.

Az infláció és a kamatlábak alakulása szintén kiemelt téma volt. Az amerikai központi bank, a Federal Reserve (Fed), az elmúlt időszakban sikeresen csökkentette az inflációt magas kamatlábak bevezetésével. Jelenleg a kamatok magasabbak, mint az infláció, ami stabilizálja a gazdaságot. Azonban a szakértők szerint a Fed óvatosan jár el a kamatlábak további módosításával kapcsolatban, különösen a közelgő elnökválasztás fényében, hogy elkerüljék a politikai befolyásoltság látszatát és megőrizzék függetlenségüket​​​​.

Továbbá, a tőzsde helyzete is napirendre került, különös tekintettel a mesterséges intelligencia által vezérelt növekedésre. Az amerikai tőzsde jelenlegi fellendülése nagyrészt a mesterséges intelligencia iparágához köthető, amely egyes elemzők szerint egy lehetséges piaci lufit jelenthet. A befektetők számára fontos kérdés, hogy a piac növekedését kizárólag ez az iparág hajtja-e, vagy más szektorok is jelentős szerepet játszanak ebben. Az esetleges túlértékeltség kockázatot jelenthet, ezért a befektetőknek óvatosan kell eljárniuk a jövőbeni döntéseik során​.

Az Európai Központi Bank (EKB) vezetője, Christine Lagarde, bonyolult helyzetben találta magát, amikor az infláció visszaszorítása mellett a gazdasági növekedés serkentésére is törekedett. Az EKB kamatcsökkentési politikája célja, hogy ösztönözze a gazdasági aktivitást, ugyanakkor az inflációs célkitűzéseket is szem előtt tartsa. Az infláció megfelelő szinten tartása elengedhetetlen, mivel a túl alacsony infláció, vagy defláció, komoly gazdasági problémákat okozhat, ahogyan azt Japánban is láthattuk​​​​.

Az Európai Unió és Kína közötti gazdasági kapcsolatok szintén kulcsfontosságúak, különösen az autóipar és a luxuscikkek piacán. Az európai autógyártók, mint a Mercedes és a BMW, aggódnak a kínai termékekre kivetendő büntető adók lehetséges következményei miatt. Egy ilyen adó bevezetése válaszlépésekhez vezethet Kína részéről, ami negatívan befolyásolná az európai exportot. Ez a kölcsönös függőség azt jelenti, hogy az Európai Unió óvatosan kell eljárjon a szankciók alkalmazásával, hogy ne rontsa saját gazdasági helyzetét​​​​.

Ezen túlmenően, Kína jelentős szerepet játszik az európai gazdaságban, különösen a közép-kelet-európai országokban, ahol nagy beruházásokkal és hitelekkel támogatja a régiót. Az európai országoknak kreatív megoldásokra van szükségük, hogy kihasználják ezeket a befektetéseket anélkül, hogy túlzottan függővé válnának Kínától. Az együttműködés és a kereskedelmi kapcsolatok fenntartása fontos, de az európai döntéshozóknak óvatosan kell egyensúlyozniuk a nemzeti érdekek és a globális gazdasági realitások között.

Kína a globalizáció egyik legnagyobb nyertese volt, hiszen a nyugati világ olcsó termékek iránti kereslete és a gyártási költségek alacsony szinten tartása nagyban hozzájárult az ország gazdasági felemelkedéséhez. Az elmúlt évtizedekben Kína sikeresen épített ki egy hatalmas gyártókapacitást és infrastruktúrát, amely lehetővé tette számára, hogy a világ egyik vezető gazdaságává váljon​​​​.

Az ingatlanpiac Kína egyik legjelentősebb gazdasági ágazata, amely nagyobb, mint a nyugati tőkepiacok összessége. Azonban ez az ágazat jelenleg komoly kihívásokkal küzd, mivel az ingatlanpiaci lufi és a hitelfelvételek hosszú távú fenntarthatósága kérdésessé vált. A kínai kormány és a központi bank eddig óvatosan kezelte a helyzetet, minimális támogatási csomagokat indítva el. Ez a visszafogottság részben az inflációtól való félelemre vezethető vissza, amely korlátozza a gazdasági növekedés ösztönzésére irányuló likviditásbővítő intézkedéseket​​​​.

Kína gazdasági stratégiája a belső piac erősítésére és az infrastruktúra fejlesztésére összpontosít. Azonban a túlzott kapacitások és az amerikai piacról való kiszorulás új kihívásokat teremtett. A kínai kormány több támogató csomagot állított össze, főként az állami vállalatok számára, hogy ezek a cégek képesek legyenek a belső piacon és más piacokon is fennmaradni. Mindemellett Kína a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban is próbál egyensúlyt találni, hogy elkerülje az esetleges vámháborúk negatív következményeit, amelyek tovább ronthatnák gazdasági helyzetét​​.

___________

Beszélgetőpartnerek:

Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere

János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

——————

Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes/

Vegyen részt a Díványbeszélgetés a tőkepiacról webinárainkon: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

——————-

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit.

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

E-mobility részvénykosár

E-mobility részvénykosár

Szakértőink bemutatnak egy elektromos mobilitásra fókuszáló befektetési lehetőséget és kockázatait. A különböző vállalatok részvényeinek kombinálása

Ismerd meg a szerzőt!

Picture of Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.08.07.

14:00

2024-08-7
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.08.07.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)