Hogyan férhetek hozzá a nyugdíj megtakarításban lévő pénzemhez?

Sokunkban megfogalmazódik a gondolat, hogy jó lenne félretenni idős korunkra, de mi van, ha bármi közbejön? Hogyan férek hozzá ahhoz a pénzhez, amit nyugdíj megtakarításba teszek?

Az államilag támogatott nyugdíj megtakarítások

Miért is érdemes ezzel foglalkozni? Az OECD egy 2016-os elemzése jól mutatja, hogy hazánkban a különböző lakossági megtakarítások közül a nyugdíj megtakarítások komoly adóelőnyt élveznek a többihez képest.

Forrás: OECD
Forrás: OECD

Az adózás ilyen szintű kedvezménye maga után vonja, hogy ha nem teljesül a megtakarításban a kitűzött cél (tehát nem nyugdíjcélra használjuk a befektetett pénzt), akkor „büntetésre”  (az adójóváírások elvesztésére) számíthatunk.

Melyek is az államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítások?

 1. Önkéntes Nyugdíjpénztár
 2. Nyugdíj-előtakarékossági számla
 3. Nyugdíjbiztosítás

Nézzük tehát, hogy hozzáférhetőség szempontjából mire kell figyelnünk ezeknél a megtakarításoknál:

1. Önkéntes Nyugdíjpénztár

Megítélésem szerint ez a legrugalmatlanabb termék a pénz hozzáférhetősége szempontjából. Ugyanis a számlanyitástól számított első 10 évben (kötelező várakozási idő) egyáltalán nem férhetünk hozzá a pénzünkhöz.

A 10 éves várakozási idő letelte után lehetőségünk van 3 évente egy alkalommal pénzt kivenni a számlánkról. Ekkor azonban a következő adófizetési kötelezettségekre kell figyelemre lenni:

 • A hozam teljesen adómentesen felvehető
 • A befizetett tőke is hozzáférhető, ez azonban 20 évig adóköteles. Mit jelent ez? Adózás szempontjából a tőke esetében nem a számlanyitástól számított éveket kell nézni, hanem a befizetéstől eltelt éveket. Tehát pl. 2010-ben nyitottunk egy ÖNYP-t, 2012-ben befizettünk összesen 100 000 forintot. A 2012-es befizetésünk 2021-től (a várakozási idő leteltével) hozzáférhető, azonban 2023-ig a teljes összeg adóköteles. Utána azonban a következő 10 évben a befizetett tőke egyre kisebb része adózik: évente 10%-kal csökken az adóköteles rész. Tehát a 2012-es befizetés 2033-ban már teljesen adómentesen felvehető. A tőke kivétele a számlánkról egyéb jövedelemként adózik, ami 2018-ban 15%-os személyi jövedelemadó és 19,5%-os eho megfizetését jelenti.

A vizuálisabb olvasók kedvéért:

Forrás: pfspartners.hu
Forrás: pfspartners.hu

A nyugdíjkorhatár betöltése után a pénztártag a várakozási idő időtartamától függetlenül jogosulttá válik a nyugdíjszolgáltatásra, tehát a tőke és a hozam is adómentesen hozzáférhető.

2. Nyugdíj-előtakarékossági számla

A nyugdíj-előtakarékossági számla már rugalmasabb a befektetés hozzáférhetősége szempontjából. Valójában a NYESZ esetében bármikor hozzáférhetünk a pénzhez, de minél előbb nyúlunk a számlánkhoz, annál nagyobb az adóhatóság számára befizetendő kötelezettség.

A NYESZ esetében a kifizetéseket tekintve 3 adózási kategóriát különböztethetünk meg:

Forrás:pfspartners.hu
Forrás:pfspartners.hu

3. Nyugdíjbiztosítás

A befektetés rugalmassága szempontjából ez szerepel az első helyen a 3 államilag támogatott nyugdíjmegtakarítás közül. Sokan pont ezért szeretik, hiszen amellett, hogy az állam támogatja + nem függ a mindekori nyugdíjkorhatártól + széleskörű befektetési lehetőségeket nyújt, a hosszú távú megtakarítások között meglehetősen könnyen tudunk pénzt kivonni belőle.

Nyugdíjbiztosítás esetén lehetőség van úgynevezett rendkívüli/eseti befizetésekre is, melyet a biztosítók külön számlán tartanak nyilván. Ezek közül is van olyan, amire ugyanúgy jár az adóvisszatérítés, mint a főbiztosításra, de sok biztosító kapcsol olyan eseti számlát is a biztosításhoz, melyre nem kapunk adóvisszatérítést. Ez utóbbi azért érdekes, mert az itt nyilvántartott összeg bármikor (illetve egyes biztosítók 1-3 év várakozási időt is kikötnek) hozzáférhető, és:

 1. a tőke (leegyszerűsítve a befizetéseink) után nem kell külön adózni már
 2. a hozamot kamatadó terhelheti a megtakarítás hosszától függően
  • Rendszeres díjas szerződés esetén az első 6 évben 15 %, a 7. évtől 7,5%, a 11. évtől kamatadó-mentesen felvehető a hozam
  • Egyszeri díjas szerződés esetén az első 3 évben 15 %, a 4. évtől 7,5%, a 6. évtől kamatadó-mentesen felvehető a hozam

Ha nincs ilyen eseti számlánk, akkor is élhetünk a rész- vagy teljes visszavásárlás lehetőségével, akkor azonban a fentieken kívül – a NYESZ-hez hasonlóan – az addig kapott összes adóvisszatérítést 20%-kal növelten vissza kell fizetnünk az adóhatóságnak. (A visszavásárlás mindazonáltal csak a legvégső esetben javasolt, hiszen ezen termékek költségszerkezete miatt – főleg az első években – komoly veszteséghez vezethet!)

Forrás: pfspartners.hu
Forrás: pfspartners.hu

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.

Verjük meg a piacot! Befektetési alapokkal is lehetséges.

A napokban megjelent egy cikk, melyben próbálták a befektetési eszközalapok teljesítményét és a részvények teljesítményét összehasonlítani. Ebben a cikkben az volt a meglepő, hogy a cikk írója azt tanácsolta, hogy mindenki törekedjen saját maga vásárolni részvényeket, minthogy befektetési eszközalapokat vásárolna, hiszen ez utóbbiak az elmúlt 10-15 évben nem tudták túlteljesíteni a piacokat. —————— Beszélgetőpartnerek: Iványi

Kell-e félnünk a stagflációtól? Milyen hatással van ez a befektetésünkre?

Egyre többet hallunk a híradásokból a stagflációról, nemrég a nemzetgazdasági miniszter is emlegette ezt a fogalmat, melynek kapcsán több ügyfelünk kérdésekkel fordult hozzánk. ___________ Beszélgetőpartnerek: Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere János Zsolt, nemzetközi piaci elemző Vitárius Bálint, a Partner Bank magyarországi képviselője —————— Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/ Vegyen részt

Makrogazdasági kitekintés 2023-ra – Díványbeszélgetés 2023.01.23-án

2022-t azzal zártuk, hogy marad a kamatemelés, mint téma, az infláció, az energiaválság, az áremelkedések és a recessziós félelmek. —————— Beszélgetőpartnerek: Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere és János Zsolt, nemzetközi piaci elemző Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/ Érdekli, hogy pénzügyi tervezés szemszögből az Ön pénzügyei hogyan állnak? Jelentkezzen pénzügyi tervezés

Ismerd meg a szerzőt!

Adámi Mónika

Adámi Mónika

Elkötelezett híve vagyok a pénzügyi tervezésnek. Hiszem, hogy egy pénzügyi tervező valós értéket képvisel az ügyfeleknél hosszútávú együttműködésük során, testreszabott kockázat- és vagyonkezelési megoldások nyújtásával.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2023.01.23.

17:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)