Kamatok és gazdasági bizonytalanság: vélemények és kilátások

Kamatok és gazdasági bizonytalanság

Eheti vlogunkban szakértőink az aktuális magyarországi kamatdöntéssel és annak gazdasági hatásaival kezdik a beszélgetést. A kamatok alakulása a befektetők és a vállalatok számára is kiemelkedően fontos, ezért szóba kerültek a jövőbeli kilátások a kamatok terén. Végül a kamatemelés és a kamatcsökkentés dinamikájáról esett szó, valamint arról, hogy miként befolyásolja mindez a piacokat és a gazdaságot.

Kamatok és gazdaság: befektetők perspektívája

00:00:22 IVÁNYI ILDIKÓ: Több kérdés érkezett a kamatokkal kapcsolatban, és arra gondoltam, hogy ezeket ne egyenként válaszoljuk meg, mert többeknek az érdeklődésére tarthat számot ez a kérdéscsoport. Az első kérdés az az, hogy a jegybanki alapkamat és a bankközi kamatok, ha összeérnek, ami most bekövetkezett Magyarországon, akkor ez miért jó a gazdaságnak, és miért örvendjen egy magánszemély ennek a lépésnek?

00:01:06 JÁNOS ZSOLT: Alapjában, hogyha egy befektetőről van szó -nézzük ebből a szempontból-, akkor ha a kamatok összeértek, az azt jelenti, hogy a bankok valójában a központi banknak, a nemzeti banknak az aktuális kamat szintjére emelik a kamatokat. Tehát a kockázatmentes kamatot szinte egy az egyben megkapják azok az ügyfelek, akik likviditást banki eszközökben egy rövid időre szeretnének valahol parkolni vagy befektetni. A hitelek helyzete kicsit másképp néz ki, de most maradjunk a befektetők oldalán, tehát ezért örvendhet egy befektető. Ez egy kritikus pont, amit sokan kritizálnak, hogy a központi bankok emelik a kamatot, és a bankok nem azonnal adják ezt tovább az ügyfeleknek. Hát most elértünk arra a szintre, hogy továbbadják, tehát ezért örvendhet a befektető.

00:02:01 IVÁNYI ILDIKÓ: Az, hogy szüneteltetik a kamatemelést, egyik-másik befektető részére ez egy új lépés vagy egy új fogalom. Ez megnyugvást jelent a piac részére, vagy pedig ugyanúgy benne marad a piacban az a bizonytalanság, ami eddig is jellemezte a piacokat?

00:02:29 JÁNOS ZSOLT: A bizonytalanság megmarad, mert az, hogy a központi bankok azt jelzik, hogy szüneteltetik a kamatemelést, ez azt jelenti, hogy kivárják, hogy az eddigi kamat lépéseknek milyen lesz a hatása a gazdaságra. Az látható, hogy a vállalatok, ha egészségesen finanszírozták magukat az alacsony kamat miliőben, akkor a kamatemelést eddig még nem érezték, azért, mert nekik alacsonyabb kamattal ellátott hiteleik voltak, de ezeket valamikor át kell finanszírozni. Ez az az átfinanszírozási hullám, amiről egy pár elemző beszél, hogy 2024/25-ben hatalmas lesz ez az átfinanszírozási hullám és hát akkor a vállalatok a magasabb kamat környezetben kell hiteleket felvegyenek, és a kérdés az lesz, hogy ezt az üzleti modellek kibírják-e.

Nagyon sok vállalat arra számított -és a gazdaság is-, hogy a kamatok nem maradnak sokáig fenn, mert hamarabb visszajön az infláció és akkor történik egy kamatcsökkentés. Az elmúlt hónapban pont ennek a szófordulata a központi bankok oldaláról megváltozott,

és ezt sokat halljuk, hogy ’higher for longer’ tehát, hogy magasabb szinten marad hosszabb ideig a kamat. Ezt jelzi a FED, az Európai Központi Bank és több kisebb bank is ezeket a szófordulatokat veszi át. Ez bizonytalanságot jelent a gazdaságnak, mert az üzleti modellek nincsenek még a magas kamatokra kalibrálva. És egyelőre sokan nem is foglalkoztak ezzel a kérdéssel, mert fogadtak arra, hogy a kamatok majd vissza fognak menni, de ha nem mennek vissza, akkor el kell kezdeni foglalkozni ezzel a kérdéssel. És akkor az lesz a döntő, hogy az üzleti modellek valójában a magasabb kamat költségeit kibírják-e.

Kihívások a kamatemelés és kamatcsökkentés dinamikájában

00:04:22 IVÁNYI ILDIKÓ: A kamatcsökkentéssel kapcsolatban érkezett nagyon sok kérdés, és azt lehet látni, hogy az emberek inkább arra kíváncsiak, hogy mi lehet annak a feltétele, hogy elkezdjenek a kamatok csökkenni? Ez körülbelül mikor következhet be?

00:04:48 JÁNOS ZSOLT: Ha az elmúlt évtizedeket megnézzük, akkor ilyen erős kamatemelés után általában azért kezdődtek el a kamatcsökkentések, mert valami gazdasági probléma kiderült, vagy felbukkant – gondoljunk csak a Lehman sztorira vagy azelőtt is, hogyha visszamegyünk, akkor különböző váratlan gazdasági helyzeteket a magasabb kamatok váltották ki, mert az üzleti modellek nem bírták azt ki.

Ez most egy érdekes kérdés, hogy mi kell történjen? Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy valami csontváz kell kiessen a szekrényből, amire nem számítunk, ami váratlan és annyira rendszer releváns, hogy az veszélyeztesse az összes gazdasági helyzetünket, akkor lépnének a központi bankok. Hogyha valami pici probléma kerül a felszínre, akkor ezt ilyen egészséges tisztításnak fogjuk nevezni, és nem fognak lépni a központi bankok, mert aktuálisan azt látjuk, hogy a gazdasági struktúra alapjában elég erős, hogy kibírja a magasabb kamatokat is.

Ez persze, hogy kemény üzenet azoknak, akik csak alacsony kamatnál voltak életképesek. Azoknak ez rossz hír, mert ők ki kell béküljenek a magasabb kamattal és vagy árakat kell emeljenek, vagy üzleti modellt kell változtassanak, tehát minden esetre ezekkel a tényekkel szembe kell nézzenek.

00:06:11 IVÁNYI ILDIKÓ: A kamatcsökkentés dinamikájára jött még egy kérdés, hogy ha és amennyiben elkezdik a kamatokat csökkenteni, akkor az ugyanolyan dinamikával fog történni előreláthatólag, mint amilyen volt a kamatemelés, vagy pedig sokkal hosszabb ideig fog elhúzódni ez a kamatcsökkentési periódus?

00:06:35 JÁNOS ZSOLT: Alapjában van egy elméleti ciklus, az azt jelentené, hogy nem kell gyorsan felmenni és nem kell lassan lejönni, mert meg lehet adni a gazdaságnak az időt alkalmazkodni a magasabb és az alacsonyabb kamatokhoz. Ha megnézzük a valóságot, akkor azt látjuk, hogy az elmúlt 100 évben kamatcsökkentések, mivel azért történtek, mert valami történt, ezért elég radikálisan csökkentek.

Eddig pont a fordítottját láttuk, hogy a kamatemelések lassabban mentek és a csökkentések azok voltak nagyon gyors lépések. Erre felépítve egy évvel ezelőtt ezért sokan arra számítottak, hogy nem lesz gyors és radikális kamatemelés. Most legalábbis a kamatemelésnél azt látjuk, hogy ez a kép megváltozott: ilyen gyorsaságú ilyen dimenzióban kamatemelést, mint amit most láttunk, már a hetvenes évek óta nem láttunk.

Annak idején láttuk a hátrányát, hogy nagyon erős recesszió jött, ezért nem akartuk ezt elhinni, és pillanatnyilag nem tudjuk elképzelni, hogy a kamatok lassan mennének vissza. Ha valami tényleg történik, akkor gyorsan fognak visszamenni. Ha nem történik semmi, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy lassan fognak a kamatok újra csökkenni, vagy hosszabb ideig fennmaradnak. Tehát lehet, hogy legelőször a központi bankok tényleg azt fogják csinálni, amit mondanak.

00:07:58 IVÁNYI ILDIKÓ: Ezt meg fogjuk látni majd az elkövetkezendő hetekben, hónapokban, vagy pedig az előttünk álló évben vagy években. Ezt még nem tudjuk meghatározni, hogy ez mennyi idő lesz, de biztosan sokat fogunk még a kamatokról beszélni az elkövetkezendő időkben is.

00:08:20 JÁNOS ZSOLT: Az biztos! A navigálás továbbra is nehéz marad, tehát azt beállítani, hogy azt mondjuk, hogy innen fúj a szél, és most évekre rá lehet állítani a struktúrákat, ez pillanatnyilag nem lehet így beállítani, mert szinte havi szinten változik a narratíva, és ehhez alkalmazkodik a piac is.

00:08:39 IVÁNYI ILDIKÓ: Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztotta a gondolatait velünk ezekre a kérdésekre.

——————

Beszélgetőpartnerek:

Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere

János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

——————

Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

Vegyen részt a Díványbeszélgetés a tőkepiacról webinárainkon: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

——————

Itt vagyunk még elérhetőek:

Honlap: https://pfspartners.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pfspartners.hu

Podcast: https://pfspartners.hu/podcast/

——————-

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit.

Business illustrations by Storyset

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Sok befektető, megtakarító portfóliójában megtalálhatóak a befektetési alapok, ezen belül is a részvényalapok. Nemcsak mi

Ismerd meg a szerzőt!

Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.04.03.

14:00

2024-04-3
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.04.03.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)