Konferenciákon ügyfeleink érdekében…

[cherry_row]

[cherry_col size_md=”12″]

Annak érdekében, hogy ügyfeleinket minél magasabb színvonalon tudjuk kiszolgálni, rendszeresen veszünk részt különböző szakmai konferenciákon. Az alábbiakban az elmúlt időszak kulcsgondolatait olvashatja:

Gazdasági rendszereink továbbra is változóban vannak. Eltűnnek a tartalékok és a biztonsági rések, aminek következtében valamennyiünk felelőssége érezhetően nagyobb. Természetesen ezzel nő a hajlam, hogy bedőljünk a politika „irányított ígéreteinek” … lásd: amerikai választások, vagy Brexit-döntés, hogy csak egy párat említsünk.

Gazdasági növekedésünk továbbra is alacsony

Ez magyarázza az alacsony kamatokat. A pénzintézeteknek ebből kifolyólag óriási problémái adódnak. Egyrészt a belső struktúrákat és azok költségeit sokkal nagyobb növekedésre és magasabb kamatrésre tervezték, ezért folyamatosak a leépítések. Másrészt a mérlegekben továbbra is túl sok rossz hitel lapul, amelyeket a pénzügyi válsággal tulajdonképpen le kellett volna írni – ez pedig további visszássághoz vezetett volna. Ezeken a régi terheken az intézményeknek és velük együtt az ügyfeleknek még sokáig kell majd „rágódniuk”.

A növekedés régi modelljeinek alapja a fogyasztás

Ennek támogatására csökkentek a kamatok. Azonban azt látjuk, hogy ennek ellenére is kevés a fogyasztás. Ezért újra és újra felvetődik az „Helikopterpénz” gondolata. Ezen egyszerűen fogalmazva a fogyasztó számlájára közvetlenül utalt pénzt értjük, vagyis egyfajta „ajándékot” -… és ez egyben a probléma is. A fogyasztó aktuális bizalmatlansága a felmérések szerint oda vezetne, hogy a pénzt leemelnék a számláról, de NEM fogyasztásra költenék…

Teljesen új fogalmak tűnnek fel, mint a „negatív kamat”, amely megint nem egyéb, mint a likviditás szubvencionálása és túlélési esély a beteg vállalkozásoknak. Ezeknek előbb vagy utóbb meg kell gyógyulniuk, vagy el kell tűnniük, ami történetesen a nagy struktúráknál hirtelen politikai kérdéssé válik.

A fenti intézkedéseknek tehát arra kell irányulnia, hogy a tömegek több likviditáshoz jussanak és ezáltal képesek legyenek fogyasztani. Ezek azonban két lényeges okból nem érnek célt:

  1. Az adósságállomány 2008 előtt már annyira megnőtt, hogy még mindig inkább az adósság törlesztése a jellemző, mint új hitel felvétele fogyasztásra vagy beruházásra. Emellett az ésszerű beruházásokhoz fontosak a stabil távlatok, amelyek azonban a régi minta szerint már nem léteznek.
  2. A túlzott fogyasztás 2008 előtt telítettséghez vezetett, amit előbb meg kell szüntetni.

Tehát nyolc évvel a rendszer összeomlása után állíthatjuk, hogy ezek az intézkedések nem hatottak. Ezzel szükségessé váltak a halogatott, ám elengedhetetlen, egyúttal fájdalmas lépések.

A pénzintézeteknél így továbbra is a túlélés a tét

Ez oda vezet, hogy ma már nem léteznek a régóta ismert szavatossági termékek, amelyek átvállalták a felelősséget az ügyféltől. Ez nem csak hátrányokkal jár, hanem lehetőségeket is teremt, a kockázatokat új módon kell menedzselni.

A bankok tovább folytatják a struktúrák leépítését. A biztosítók visszavonulnak sok területről, mint például a tőkebefektetésektől, és eszükbe jut eredeti foglalkozásuk: a kockázatok vásárlása. A termékek az új szabályozások révén egyre átláthatóbbak és egyénileg az ügyfél szükségleteihez igazíthatóbbak. Ez örvendetes, egyúttal azonban komplexebb is: az ügyfél vagy foglalkozik a szakmai háttérfeltételekkel, vagy kénytelen szakértői véleményt vásárolni és az őt érintő kockázatot a mindenkor hozzáillő biztosítóhoz kihelyezni.

Néhány példa az új, fontos kockázatokra:

Szakmai felelősségbiztosítási kötelezettség

Egyre több foglalkozási ágazat van, ahol kötelező a biztosítás. A törvényalkotó nem ír azonban mindent elő, viszont minden szakmában szaporodnak az ügyfélpanaszok. Ez ugyan jó az ügyfélnek, de kockázat minden vállalkozó számára!

Nyugdíj – baleset – betegségbiztosítások

A szociális rendszerekben egyre nagyobbak a lukak. A túlzott kivét és a csekély növekedés miatti túl kevés befizetés egyre több problémát okoz. A szükségletarányos fedezetet csak a kiegészítő magánbiztosítás nyújthatja az ügyfélnek.

A pénzügyi rendszer átláthatósága azt is eredményezi, hogy a „régi értékesítési formák” már nem részesülnek támogatásban! Ez esélyt jelent a magas minőségi- és know how- igénnyel rendelkező tanácsadóknak és vállalkozásoknak. Ügyfeleink pénzügyi tervezőiként mi már évekkel ezelőtt előrevetítettük a fejleményeket. Természetesen továbbra sem pihenünk és üzleti modellünkbe már ma beiktatjuk a következő, máris felismerhető fejleményeket.

[/cherry_col]

[/cherry_row]

[cherry_row type=”full-width” bg_type=”none” bg_position=”center” bg_repeat=”no-repeat” bg_attachment=”scroll” bg_size=”auto” parallax_speed=”1.5″ parallax_invert=”no” min_height=”300″ speed=”1.5″ invert=”no”]

[cherry_col size_md=”12″ size_xs=”none” size_sm=”none” size_lg=”none” offset_xs=”none” offset_sm=”none” offset_md=”none” offset_lg=”none” pull_xs=”none” pull_sm=”none” pull_md=”none” pull_lg=”none” push_xs=”none” push_sm=”none” push_md=”none” push_lg=”none” collapse=”no” bg_type=”none” bg_position=”center” bg_repeat=”no-repeat” bg_attachment=”scroll” bg_size=”auto”]

[cherry_spacer size=”20″ size_sm=”20″ size_xs=”20″]

[/cherry_col]

[/cherry_row]

[cherry_row type=”full-width” bg_type=”none” bg_position=”center” bg_repeat=”no-repeat” bg_attachment=”scroll” bg_size=”auto” parallax_speed=”1.5″ parallax_invert=”no” min_height=”300″ speed=”1.5″ invert=”no”]

[cherry_col size_md=”12″ size_xs=”none” size_sm=”none” size_lg=”none” offset_xs=”none” offset_sm=”none” offset_md=”none” offset_lg=”none” pull_xs=”none” pull_sm=”none” pull_md=”none” pull_lg=”none” push_xs=”none” push_sm=”none” push_md=”none” push_lg=”none” collapse=”no” bg_type=”none” bg_position=”center” bg_repeat=”no-repeat” bg_attachment=”scroll” bg_size=”auto”]

[cherry_button text=”ÖNT IS ÉRINTI A TÉMA? ÍRJON NEKÜNK BÁTRAN!” url=”http://pfspartners.hu/erdekel/” style=”primary” size=”medium” display=”inline” radius=”0″ centered=”no” fluid=”no” fluid_position=”left” icon_position=”left” min_width=”0″ target=”_blank” hover_animation=”fade”]

[/cherry_col]

[/cherry_row]

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.
Új adó a befektetésekre, szocho 13%

Új adó a kamatjövedelmekre – milyen eszközöket érint és miket nem?

Június 1-én megjelent egy rendelet, melyben a kormány a vészhelyzetre hivatkozva az SZJA törvény szerinti kamatjövedelmekre az eddig érvényben lévő 15%-os kamatadó mellett 13%-os szociális hozzájárulási adó megfizetésére kötelezi a megtakarítókat.

Mit áraz a tőzsde?

Mit mutatnak a tőzsdei árfolyamok?

A mai beszélgetés a részvények árfolyama körül fog mozogni. Érdekes volt egy ügyfelünk felvetése, azt

Ismerd meg a szerzőt!

Adámi Mónika

Adámi Mónika

Elkötelezett híve vagyok a pénzügyi tervezésnek. Hiszem, hogy egy pénzügyi tervező valós értéket képvisel az ügyfeleknél hosszútávú együttműködésük során, testreszabott kockázat- és vagyonkezelési megoldások nyújtásával.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2023.06.07.

14:30

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)