Mit nevezünk ma konzervatív befektetési stratégiának?

Konzervatív befektetési stratégia

Többször érintettük már a konzervatív befektetéseket, ez alkalommal viszont még jobban szemügyre vesszük, hogy pontosan mit is értünk konzervatív befektetési stratégia alatt. Illetve azt is megnézzük, hogy ki is az a konzervatív befektető és mi jellemző rá? Valamint eloszlatunk néhány tévhitet is, hogy valójában mi nem számít konzervatív befektetésnek!

Milyen kockázatot vállal egy konzervatív befektető?

Mit is jelent tulajdonképpen az, hogy konzervatív?

Megőrizni valamit, értéket megőrizni, ragaszkodni a megszokotthoz.

Ha ezt pénzügyi megközelítésből nézzük, akkor azt jelenti, hogy a stratégiánk fókuszában a stabilitás kell, hogy legyen. Egy átlagos reálhozam elérése, a betéti kamatok felett egy kicsivel magasabb hozam elérése, és mindez egy nagyon mérsékelt, nagyon alacsony kockázat mellett. Ez az általános megfogalmazás, de nem lehet mindig egyértelműen meghatározni, hiszen nagyon sok szempontot és körülményt is figyelembe kell venni, ha befektetésekről van szó.

Mit értünk ma konzervatív befektetési stratégia alatt, és ez hogy néz ki a mai gazdasági körülmények között?

Ha az elméleti megfogalmazást nézzük, akkor ez a múltra épült rá. Ezek a definíciók valójában egy magasabb kamatszintnél, csökkenő kamatok mellett egészen máshogy tudtak kinézni, mint amiket ma látunk, és ha előre tekintünk a következő évekbe.

A döntő kérdés mindig az, hogy mi az, amit az ügyfél gondol, mit is szeretne elérni?

Ami lényeges és sokszor előkerül, az a kockázat, illetve annak az elkerülése. A magát konzervatívnak valló befektető a kockázat elkerülését teszi meg általában célnak. Ami már rögtön egy olyan állítás, ami véleményem szerint nem lehetséges. Kockázatokat elkerülni nem lehet. Kockázatokat kezelni lehet, és erre léteznek különböző stratégiák és eszközök.

Viszont ha ezek a kockázatkezelési stratégiák nincsenek alkalmazva egy befektetés során, akkor nem beszélhetünk konzervatív befektetési stratégiáról.

Ki is az a konzervatív befektető, mi jellemző rá?

A gyakorlatban a konzervatív ügyfél az, aki ezzel azt akarta kijelenteni, hogy nem akar semmivel sem foglalkozni. A pénze legyen befektetve, tartsa meg az értékét és kész. És teljesen “véletlen” ez sikerült is. Azért mondom, hogy véletlen, mert őt igazából az sem érdekelte, hogy ez miért sikerült. És az az érzése alakult ki 30-40 éven keresztül, hogy ez egy modell: konzervatív vagyok, nem akarok semmiről sem tudni és mégis működik.

Ez továbbra is működik, csak ez a „véletlen” most másképp kell, hogy kezelve legyen. Mert ha ezzel a viselkedéssel egy ügyfél konzervatívnak nevezi magát, és ugyanazt akarja csinálni, mint eddig is, akkor most a véletlen nem a nyereségre, hanem a veszteségre fordul.

A legtisztább, ha valakinek rövid időre van célja, tehát 1-2 év, vagy pedig hosszú távra. Viszont a legtöbben a közép idősávval küzdenek. És azt mondják, hogy olyan 3-5 évre tervezünk általában, de ez a legnagyobb nonszensz, mert ez semmi. Ha komolyan elkezdünk beszélgetni az ügyfelekkel, rájövünk, hogy nincs 3-5 év, hanem az is hosszú táv.

Melyek lehetnek a tankönyv szerint azok a befektetési típusok, amelyeket konzervatív befektetésként illetnek?

Eddig a konzervatív befektetői attitűdökről beszéltünk. Beszéljünk arról, hogy melyek lehetnek azok a befektetési típusok, melyeket konzervatív jelzővel illetnek?

Jellemzően az alacsony árfolyam kilengésű eszközök, melyekre azt mondjuk, hogy konzervatív, mert az függ össze általában a kockázattal. Ezért aminek nem ingadozik az értéke, akkor ezt ha megvásárolom, akkor én konzervatív befektető vagyok. De ezzel szemben, ha valaki vásárol egy befektetési alapot, amiben már van egy fajta megosztottság, akkor az már egy konzervatívabb stratégia. De besorolás szerint maga az eszköz nem konzervatívabb, még akkor sem, ha mondjuk kötvény alapról beszélünk, vagy pénzpiaci alapról.

Besorolás szerint mondjuk egy bankbetét konzervatív eszköznek számít. Ne ingadozzon az árfolyama, kiszámítható legyen előre, ha esetleg létezik kamat. És ez ne függjön össze azzal, hogy van-e siker, vagy nincs siker és ha konzervatívat keresünk, akkor az államkötvények közeléhez kerülünk. És itt is a rövid futamidőre kibocsátott államkötvények általában 1-3 év között mozgó a legkonzervatívabb.

Sokan azt hiszik, hogy a konzervatív és az értéktartás az egy. Az volt valóban, de csak a múltban. Ennek már vége van.

A konzervatív befektetések és az értékmegtartás ingatlan és arany – lehet-e ezeket ma konzervatív befektetésnek aposztrofálni?

Nagyon sok magát konzervatívnak aposztrofáló befektető azt mondja, hogy ő nem pénzpiacban gondolkozik, hanem tárgyi eszközben. A legpopulárisabb tárgyi eszköz kategória az ingatlan, a másik az arany. Lehet-e ezeket most, a 21. században konzervatív befektetési kategóriába sorolni?

Az idősáv a kérdés, mert mind a kettő likvid piacnak számít. Ez azt jelenti, hogy napi szinten történik tranzakció (vétel-eladás). Hosszú távra nézve még alapjában mind a kettő a konzervatívakhoz tartozik. Rövid időre mind a kettő nagyon spekulatív tud lenni. Mai árszinten vásárolni az nem konzervatív. Mivel a kamatok elkezdenek menni felfele.

Ingatlan

Az ingatlan likviditása azért jelentősen korlátozottabb a többi eszközhöz képest. Azt is meghatározza, hogy mennyi pénznek kell benne állni, tehát maga a likviditás is kockázat. Hiszen részeiben például nem lehet pénzt kivonni ezekből a tárgyi eszközökből. És nem feltétlenül akkor tudunk belőle pénzt kivonni, amikor szeretnénk.

Ez az illikviditás, ami sokszor torzít és hamis biztonságot ad. Hiszen sokan azt hiszik, hogy mivel nincs napi forgalom, nincs ami beárazza, ezért ez stabil és konzervatív. Sokan azt gondolják, hogy ez még mindig annyit ér, amennyit ők kifizettek érte, amikor megvették. Akár még azt is bebeszélik maguknak, hogy az ingatlannak van értéknövekedése is. Még egy értékbecslés is csak irányadó lehet. Az, hogy ténylegesen milyen az értéke, az az értékesítéskor fog csak kiderülni.

Arany

Az arany köré épül egy ilyen biztonsági mítosz, mert azért ez is egy nyersanyag. És éppen ezért az ára ingadozhat. Ha visszamegyünk oda, hogy a volatilis eszközök nem konzervatívak, akkor ebben az értelemben véve az arany nem tekinthető konzervatívnak, hiszen elég szélsőséges árfolyam ingadozásai lehetnek. Nem ez a tulajdonsága az, ami miatt konzervatívnak mondják.

Rövid időre dinamikus, hosszú távra, akár több generációra gondolkozunk, konzervatív.

Ha téged is érdekelnek a befektetések, akkor nézzük meg a céljaid eléréséhez milyen lehetőségeid vannak!

Jelentkezz ingyenes konzultációra!

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Ingatlanalapok: álcázott biztonság?

Ingatlanalapok: álcázott biztonság?

Az ingatlanalapok világa gyakran az elérhetőség, a kiszámíthatóság és a stabilitás szimbólumaként jelennek meg a

Ismerd meg a szerzőt!

Picture of Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.06.26.

14:00

2024-06-26
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.06.26.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)