Kötvényalapokról röviden: miből főz a szakács?

Kötvényalapokról röviden: miből főz a szakács?

Kötvényalapok nagyon sok befektető portfóliójában megtalálhatóak, hiszen ez egy biztonságosabbnak mondott befektetési kategória. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2023-ban több, mint 5 200 milliárd forint kötvényalapokban volt az év végén, dupla akkora állomány volt ilyen típusú eszközökben, mint az azt megelőző évben.

IVÁNYI ILDIKÓ: Ma is egy izgalmas témáról fogunk beszélgetni és ez a kötvényalapok, ami nagyon-nagyon sok embernek a portfóliójában benne van. Mi a legjellemzőbb ezekre az alapokra?

JÁNOS ZSOLT: Nekem nagyon tetszik ez a sorozat, hogy így szétszedjük a különböző termékkategóriákat. A kötvényalapok azért lényegesek, mert sokkal több kötvény forma létezik, mint részvény. Ez odavezet, hogy a kötvényalapoknál sokkal részletesebben érdemes belemenni abba, hogy az alapkezelő mit vásárolhat meg. Erről már egyszer beszélgettünk, hogy egy befektetési alapnak az a tulajdonsága, hogy a pénzemet odaadom egy alapkezelőnek, és ő a megszabott paramétereken belül vásárolhat eszközöket.

IVÁNYI ILDIKÓ: A futamidő olyan szempontból is nagyon lényeges, hogy tervezhetőbbé válik, hogy ha én befektetem a pénzemet, akkor mikor jutok a pénzemhez.

JÁNOS ZSOLT: Tehát a befektetési alapnak van egy olyan tulajdonsága, ami alapjában nem tesz szükségessé futamidőt. Egy befektetési alapot minden nap meg tudok vásárolni. Minden nap el tudom adni. Amiről itt beszélünk, az egy javasolt, egy ajánlott ideális befektetési idő, ami 2 paraméterből adódik: az egyik, hogy milyen úgynevezett duráció, milyen átlag futamidők vannak a befektetési alapban?

Tehát ez azt jelenti, hogy az alapoknak hosszabb a futamideje és az esetleges kamatváltozás a piacokban – hogyha a kamatok csökkennek vagy emelkednek-, ez adja meg az úgynevezett ajánlott befektetési időszakot. Ezt újra és újra kell hangsúlyozni, egy befektetési alapnak nincsen lekötött futamideje. Hogyha valakinek befektetési alapja van és ott van egy fix lekötött megtartási idő, az nem egy nyitott befektetési alap, hanem akkor ez valamilyen speciális alkonstrukciója esetleg egy vagyonkezelésnek.

IVÁNYI ILDIKÓ: Nagyon sokat beszélünk arról, hogy vannak az úgynevezett abszolút hozamú kötvényalapok. Egy picit beszéljünk erről, mert rengeteg embernek a portfóliójában ez benne van, de nem tudják, hogy ez mitől más, mint egy szimpla kötvényalap.

JÁNOS ZSOLT: Ez az abszolút hozam kérdése ez legelőször a pénzügyi válság után jelent meg az emberek életében, mert akkor tudatosult sok emberben az, hogy nem használ nekem egy kötvényalap akkor semmit, hogyha nem ’AAA’, tehát magas bonitású kötvények vannak benne, hanem esetleg magasabb kamatot ígérő ’B’,’C’ vagy akár ’junk’ kategóriájú kötvények vannak benne.

Amikor a piac lefele korrigál, akkor általában azt vesszük észre, hogy az ügyfelek azt mondják, hogy oké, akkor nem kell hozam, akkor legalább kapjam azt vissza, amit betettem. Tehát akkor a nullával is megelégednek és erre hozott alapjában a marketing a pénzügyi világban létre úgynevezett abszolút hozamú eszközöket, ami azt sugallja, hogy az ügyfél a minimális hozam elvárást be tudja kalibrálni, be tudja állítani eleinte.

Ez persze, hogy odavezet, hogy az alapkezelő utána a háttérben ennek megfelelően a garanciához közel álló eszközöket kell bevásároljon, mert van egy cél, amit ő el kell érjen. Ennek az az ára és hát visszaütője, hogyha be kell húzni egy garancia szintet, akkor kevesebb összeg áll az alapkezelőnek rendelkezésére, hogy a piacban a lehetőségeket megtalálja. De hát minden lehetőségnek nagyobb a kockázata. Tehát ez van alapjában az abszolút hozamú stratégiák mögött.

Ha nagyon kemények vagyunk, akkor azt látjuk, hogy ez sem érhető el minden piac fázisában, mert hát persze, hogy mindig azon múlik egy kötvénynél, hogy az, aki kibocsátotta a kötvényt, vissza tud-e fizetni vagy legalább át tudja-e finanszírozni a kötvényt, hogy amikor lejárt, akkor nekem vissza tudja adni a pénzemet. És ha olyan a piac helyzete, hogy nem tud forogni a kötvénypiac, akkor lehet, hogy a legjobb bonitásnál is még halasztásba kell belemenjek.

IVÁNYI ILDIKÓ: Beszéljünk egy picit arról, hogy a kötvényalapokba milyen kötvények kerülhetnek bele, mert az imént említett Ön osztályt, de azért ez is egy kicsit árnyaltabb a kötvényalapok esetében.

JÁNOS ZSOLT: Alapjában, ha megvan a megszabott paramétere annak a bizonyos alapnak – és ez a legfontosabb, hogy ha ma valaki megvásárol egy kötvényalapot, akkor legelőször azt kell megnézni, hogy milyen paraméterek szerint főzhet ez a szakács. Tehát ez a legfontosabb, hogy itt meg van szabva, hogy ő hova szabad a pénzt egyáltalán befektesse, milyen bonitású kötvényekbe, milyen futamidejű kötvényekbe, milyen devizanemben, milyen iparágban.

Nagyon-nagyon széles a jogi konstrukciója a kötvényeknek. Mert minden egyes kötvény az egy külön szerződés és azon belül bizonyos paraméterek el tudnak térni egymástól. Tehát ez a legfontosabb, ezt kell bekövetelni. Az az ígéret, hogy sok hozam lesz, vagy abszolút hozam lesz, ez túl kevés. A legfontosabb, hogy hogy néz ki a szakácskönyv.

IVÁNYI ILDIKÓ: Ez nagyon lényeges kérdés, mert Ön azt mondja, hogy egy kötvényalap megvásárlása az sokkal nagyobb figyelmet és több információt igényel, mint mondjuk egy részvényalapnak a megvásárlása, holott ez általában azért a gyakorlatokból is tudjuk, hogy ez fordítva szokott lenni.

JÁNOS ZSOLT: Ez jön az alap tulajdonságból. Egy kötvénynél kapok egy fix futamidőre egy kamatígéretet, és ezzel a legtöbb ember biztosabban érzi magát, mint a részvényeknél futamidő nélkül a nyereségből részesedést kapni. Ez egy lényeges különbség a kettő között.

Na most az ígéretet fel kellene mérjem, meg kellene néznem a bonitást. Az érdekes az, hogy akkor is, hogyha egy kamatígéretet kapok előre egy fix futamidőre, mégis szembe kell nézzek a mérleggel, mert ezt valahonnan ki kell valaki fizesse. Pénzgyártás normálisan a vállalatok oldaláról nem történik, ezért ez elég lényeges, hogy biztos legyek abba, hogy honnan fogják ezt a kamatot kifizetni.

A fejekbe ez benne van az embereknél, hogy az egyik verziónál van egy fix belátható futamidő plusz kamatígéret, ez jogilag így is van megfogalmazva, a részvényeknél ez nincs. Ezért van ez az érzés, hogy az ígéret az többet számít, mint a részesülés az esetleges nyereségekből.

IVÁNYI ILDIKÓ: A kötvényalapok mikor fizetnek kamatot? Illetve beszélünk hozamról is, és ezt is általában keverik, hogy mi micsoda.

JÁNOS ZSOLT: Tehát a kötvényalapnak az egyik oldalról lehet kamat kifizetése mindig akkor, amikor a kötvények az alapon belül kamatot fizetnek ki, akkor lehet, hogy ezt a kötvényalap kifizeti. Ezt megint megszabják a szabályok.

Van olyan alapkezelő, amelyik ezt nem fizeti ki, hanem új kötvényeket vásárol fel ebből a likviditásból, és akkor az ügyfélnél a kötvényalapnak az árfolyam növekedésében jelenik meg ez a plusz kamat, ami bejött.

A második pedig az árfolyam növekedése a kötvényalapnak: ez adódik abból, hogy a kamatok mozognak a piacon, és attól függ, hogy milyen átlag kamatszint van benne a befektetési alapban, ehhez a piac mozgását árfolyamba – ugyanúgy, mint az egyes kötvény, ugyanúgy – a kötvényalap is ezt leképezi.

Tehát, hogyha rövid a duráció, rövid a futamidő, akkor a kamat mozgások nem érintik az árfolyamot, akkor csak a kamat nettóba az, ami bejön a befektetési alapba. Ha hosszú a futamidő, akkor az is lehet, hogy bejött például 7 % kamat, de mivel a piaci kamatok emelkedtek, ezért az árfolyama a kötvényalapnak csökkent úgy, hogy +/- 0 az év végén, mert lehet, hogy éppen a kamatmozgások miatt egy árfolyamveszteséget kell elkönyvelnie a kötvényalapnak.

IVÁNYI ILDIKÓ: Érdekes, mert a kötvényeknél nem szoktunk árfolyamokról általában beszélni. Tehát ez is egy olyan fogalom, amivel fontos foglalkozni akkor, amikor egy kötvényalapot vagy kötvényt vásárolunk.

JÁNOS ZSOLT: Minden befektetési eszköznél általában 2 fogalom minimum van: az egyik az eszközből várható hozam, nyereség, kamat, osztalék, bérbe vétel. Tehát ez magából a befektetési eszközből jön, és azután az eszköznek van egy napi beárazása a piacokban a kereslet-kínálatból, és ez a kettő összetevődik.

IVÁNYI ILDIKÓ: Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztotta ezt a tudást ismételten velünk, mert tényleg nem lehet ezekről az eszközökről eleget beszélni, pláne egy olyan időszakban, amiben most vagyunk, amikor a kamatoknak a változása nagyon erősen érint mindenkit, mindenkinek a pénztárcáját, magánszemélyt, vállalkozást és az egész globális piacot is.

JÁNOS ZSOLT: Abszolút.

IVÁNYI ILDIKÓ: A jövő héten szintén egy nagyon érdekes témával folytatjuk és ezek a vegyes alapok lesznek, amiről szintén érdemes beszélgetni, mert ezeknek az összetétele is ad elég ismertetni valót.

——————

Beszélgetőpartnerek:

Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere

János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

——————

Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

Vegyen részt a Díványbeszélgetés a tőkepiacról webinárainkon: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

——————

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit.

Business illustrations by Storyset

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Ingatlanalapok: álcázott biztonság?

Ingatlanalapok: álcázott biztonság?

Az ingatlanalapok világa gyakran az elérhetőség, a kiszámíthatóság és a stabilitás szimbólumaként jelennek meg a

Ismerd meg a szerzőt!

Picture of Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.06.26.

14:00

2024-06-26
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.06.26.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)