Mi az a CSOK?

Mi az a CSOK?

Ügyfeleinktől egyre gyakrabban kapunk kérdéseket a CSOK-kal kapcsolatban. Ezért most összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat, hogy megkönnyítsem az ingatlan vásárlással kapcsolatos terveiket.

Mi a CSOK?

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) – leánykori nevén “szocpol” – új és használt lakás vásárlásához, építéséhez vagy bővítéséhez igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás.

Családalapítást ösztönző támogatás, így a kedvezményt kormányrendeletben meghatározott személyek vehetik igénybe, mértéke pedig többek között függ a már meglévő vagy vállalt gyermek számától.

A kedvezménynek az alábbi formái vannak:

Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) 

A támogatott személyek a velük közös háztartásban élő és a megvásárlandó, építendő lakásba velük együtt költöző, lakóingatlan bővítése esetén velük együtt lakó, meglévő gyermeke(ik) után vehetik igénybe.

Használt lakás vásárlása érdekében igénybe vett támogatás esetén a lakás vételára nem haladhatja meg a 35 millió forintot. Ez a határ július 1-től megszűnik majd.

Megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezmény (MCSOK)

Fiatal házaspárok vehetik igénybe (legalább az egyik fél 40 év alatti legyen), és a vállalt gyermek(ek) után igényelhető. A fiatal házaspár gyermekvállalásának teljesítésére előírt határidő egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év.

Ha a fiatal házaspár a gyermekvállalásra a meghatározott határidőig gyermekvállalását nem vagy csak részben teljesíti, az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegét részben vagy egészben a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül vissza kell fizetnie. 

CSOK + MCSOK

Házaspárok meglévő és általuk vállalt gyermekeire után közösen vehetnek igénybe kedvezményt.

Falusi CSOK

A falusi CSOK az 5000 fő alatti településeket érinti, azokat, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag.  A napokban megjelent lista itt letölthető, azonban ez még változhat a törvénybe iktatásig.

A falusi CSOKra az általános csok-szabályok vonatkoznak: új lakás építésekor, vásárlásakor a támogatás egy gyermek esetén 600 ezer, két gyermek esetén 2,6 millió, míg három gyermek esetén 10 millió forint. A támogatás a falusi CSOK esetében használt lakás vásárlására, bővítésére és felújítására is felhasználható lesz.

Az új konstrukció július 1-jével, legkésőbb szeptember 1-jével lép életbe.

A CSOK felhasználása

 • bővítésre, felújításra, tetőtér beépítésre
 • új lakás vásárlására és építésére
 • használt lakás vásárlásra

Van már ingatlanom, igényelhetem így is?

Igen.

2018-tól olyan személyek is igényelhetik a CSOK-ot, akik rendelkeznek már ingatlannal.

Használhatom befektetési célú ingatlanra?

Nem.

A támogatott személy és azon gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezmény folyósításra került, a családi otthonteremtési kedvezmény utolsó részfolyósítását követően 10 évig életvitelszerűen az új lakásban kell, hogy lakjon.

Kedvezményes CSOK hitel

A vissza nem térítendő CSOK támogatás kiegészíthető államilag garantált, kedvezményes ingatlanhitellel.

2019. július 1-ig ez a kedvezményes hitel csak új ingatlan vásárlásra, vagy építésre igényelhető:

 • 1 gyerek után nem igényelhető
 • 2 gyerek után 10 000 000 Ft igényelhető
 • 3 gyerek után 15 000 000 Ft igényelhető

2019. július 1-től az államilag támogatott hitelt már használt ingatlan (lakás+lakóház) vásárlásra is lehet majd igényelni.

A kölcsön futamideje: maximum 25 évre kamattámogatott, a hitelkamat mértéke erre a futamidőre maximum 3%. 

25 év felett piaci kamatozású. 

A CSOK igénylése mellett lehetőség van további piaci kamatozású hitel (ezekről majd később) felvételére is. Arra azonban figyelni kell, hogy a CSOK hitel és a piaci kamatozású hitel törlesztője nem haladhatja meg az MNB által előírt JTM (Jövedelemarányos Törlesztési Mutató) mutatót. Természetesen, ha van bármilyen más kötelezettség, pl. Diákhitel, hitelkártya, akkor az is beleszámít ebbe az értékbe. 


2019.07.01-től szigorodik a szabály, ugyanis a 400 000 forintos igazolható nettó jövedelem helyett életbe lép az 500 000 forintos sávhatár.

Fontosabb megkötések, amivel mindenképp számolni kell a CSOK kapcsán

 1. A CSOK-kal felépített vagy megvásárolt ingatlanban csak a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont.
 2. Az igénylőnek nincs az állami adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása.
 3. Legalább az egyik igénylő TB biztosított legalább 180 napja, 3 vagy több gyerek esetén legalább 2 éve.
 4. Korábban igénybe vett, vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön visszafizetésre véglegesen nem kötelezték az elmúlt 5 évben.
 5. Nem vehet közeli hozzátartozótól, nem építtethet közeli hozzátartozóval.
 6. Az utolsó részlet folyósítását követő 10 évig ott kell laknia, nem adhatja el, nem adhatja ki. És nem csak Ön, hanem a gyermeke(i) is, akire tekintettel felvette a támogatást (vannak engedmények ezzel kapcsolatban, pl. nagykorú elköltözik, gyermek kollégiumban lakik, stb.)
 7. A CSOK-kal felépített vagy megvásárolt ingatlan csak lakáscélú lehet, tehát pl. vállalkozás székhelye nem lehet ott.
 8. MCSOK-ot és babaváró hitelt csak olyan házaspárok igényelhetnek, ahol az egyik fél 40 évnél fiatalabb (élettársak nem igényelhetik)
 9. A CSOK-os ingatlanon nem lehet használati vagy haszonélvezeti jogot alapítani. Tehát bérbe sem adható többek között.

Mint a legtöbb lakáscélú pénzügyi döntés, a CSOK is hosszú távú elköteleződést jelent, nem csak az igénylő, de az egész család számára. Ráadásul a vállalt gyerekre igényelt CSOK, plusz a hitel több olyan megkötést is jelent, amit pl. egy piaci kamatozású hitel nem követel meg. Tehát itt is – sőt lehet a CSOK esetében még inkább – körültekintően kell eljárni a döntés előkészítésekor.

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Sok befektető, megtakarító portfóliójában megtalálhatóak a befektetési alapok, ezen belül is a részvényalapok. Nemcsak mi

Ismerd meg a szerzőt!

Adámi Mónika

Adámi Mónika

Elkötelezett híve vagyok a pénzügyi tervezésnek. Hiszem, hogy egy pénzügyi tervező valós értéket képvisel az ügyfeleknél hosszútávú együttműködésük során, testreszabott kockázat- és vagyonkezelési megoldások nyújtásával.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.04.03.

14:00

2024-04-3
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.04.03.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)