A "játék" a kamatokkal

PFS Kavézacc János Zsolttal
PFS - Kávézaccból: Aktuális gazdasági témák érthetően
A "játék" a kamatokkal
Loading
/
Megosztás:

Hallgass minket kedvenc csatornádon:

A mai adásban:

A kamat nem azért létezik, mert valaki befektetni szeretne. Az alap elmélet másik oldalon indul el, ha valakinek van egy ötlete, üzleti modellje, egy projektje, amire szeretne pénzt kapni, hitelt felvenni valakitől, akkor ő azért fizet kamatot, mert ezt a pénzt kvázi kölcsön kapja, a kamat a pénznek a bérleti díja. Azt, hogy milyen szintű kamatot fizet, ezt a központi bankok a mai gazdasági rendszerben, mint kockázatmentes alapkamatot megállapítják. Attól függően, hogy a projekt mennyire biztos, milyen a hitel felvevőnek a bonitása, tehát mennyire biztos, hogy ő azt a kölcsönt vissza tudja fizetni, erre az alap, kockázatmentes kamatra rájön a kockázati felár. A hitel felvételekor szerződésben rögzítik, hogy fix vagy változó a kamat. Mikor melyik a jobb?

A központi bankok miért csökkentik nagyon erősen a kamatot, és akár negatívba is? Ha a kamatok alacsonyak, a gyengébb projektek is ki tudják finanszírozni a hitelt. Ha magasabbak a kamatok, akkor ezt a gyengébb projektek nem tudják megfinanszírozni. A gazdasági élénkítés az alacsony kamatok célja.

Egy befektető alapjába nem kap ajándékot (kamatos), hanem a magasabb kamat lehetősége azt jelenti, hogy ő megvásárolt nagyobb kockázatot.

A központi bankoknak itt a szerepe mi? Ha kamatot csökkentenek, akkor a kockázatmentes alapkamat, amit egy befektető kapna, az csökken. Ha ez csökken, akkor az azt jelenti, hogy neki nem érdemes parkolni a pénzét valahol, hanem érdemesebb a pénzt körforgásban vinni.

——————

Díványbeszélgetés a tőkepiacról: 60 perces, díjmentes előadás a globális piaci összefüggésekről, tőkepiaci aktualitásokról: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

——————

Itt vagyunk még elérhetőek: Honlap: https://pfspartners.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pfspartners.hu

YouTube: https://www.youtube.com/@pfspartners

—————–

A podcastban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit. Aki a podcastban elhangzottak alapján dönt befektetési termékek / eszközök vételéről vagy eladásáról, az teljes egészében saját felelősségére teszi. Sem a PFS-Partners Kft., sem az előadók nem vállalnak felelősséget, ha Ön a podcastban elhangzottak alapján hozta meg saját befektetési döntéseit, és emiatt esetleg veszteségeket szenved.

Hallgass bele

Legújabb adások

Miről szól a Kávézaccból Podcast?

Naponta megjelenő podcastunk a tőkepiacot aktuálisan foglalkoztató főbb kérdésekről, befektetési stratégiákról, háttérinformációkról szól.

Tudni akarod a tőkepiaci mozgások, hírek, események, termékek mögött milyen összefüggések húzódnak meg? Ha érdekelnek a befektetések, akkor ez a podcast neked szól!

A házigazda, János Zsolt igyekszik érthetően, a száraz tények alapján, de soha nem szárazon beszélni a befektetői világot foglalkoztató kérdésekről, a transzformációról egy transzparensebb piac felé.

Célja, hogy napi szinten gondolatokat, ötleteket és néha lendületet is adjon neked a befektetések témakörében.

János Zsolt PFS Kávézacc

János Zsolt

Podcast Házigazda | PFS Partners Tulajdonosa |Pénzügyi tervező

Pénzügyi tervezőként János Zsolt stratégiai és operatív támogatást nyújt, legyen szó akár a portfóliók optimalizálásáról, a piaci viszonyokhoz való alkalmazkodásról, vagy akár a teljes újrarendezésről, nagy hangsúlyt fekteteve az aktív kockázatkezelésre.

Közel 30 éves nemzetközi tapasztalatával az empatikus előadó számtalan előadást, szemináriumot, konferenciát, műhelytréninget tart és népszerű beszélgetési partner az interjúkon és konferenciákon.

Kulcselőadóként érdekes, tanulságos, praktikus, és mindenekelőtt szórakoztató és motiváló előadásokkal inspirálja hallgatóságát.

A budapesti székhelyű PFS-Partners Kft. németül, magyarul és angolul beszélő tulajdonosaként Európa német ajkú országaiban és közép-kelet-európai országokban tevénykedeik.

Befektetési konzultáció

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.
A konzultáció során áttekintjük a jelenlegi pénzügyi helyzetedet, megtakarításaidat, jövedelmi forrásaidat, kiadásaidat, a hosszú és rövid távú pénzügyi céljaidat. Kitérünk arra is, milyen kockázattűrő képességgel rendelkezel.
Ezek alapján ajánljunk olyan megoldásokat, amelyek a legmegfelelőbbek lehetnek számodra, elkészítjük a személyre szabott befektetési javaslatot, amely tartalmazza a kiválasztott megtakarítási formákat, a kockázatkezelési stratégiákat.

Médiamegjelenések, ahol találkozhattál már velünk

2024.04.03.

14:00

2024-04-3
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.04.03.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)