Követi-e a medvepiacot recesszió?

Követi a medvepiacot recesszió?

Az infláció nem csak a készpénzre és a betéti összegekre hat, hanem mindenre. A kérdés az, hogy ahol a pénzünk tárolva van, azzal mi történik, miközben kint zajlik az infláció. Szakértőinkkel arról beszélgettünk, hogy hogyan tudjuk megvédeni a pénzünket az inflációtól és egy esetlegesen bekövetkező recessziótól. Valamint, hogy érdemes-e devizába áttenni a pénzünket, és megnéztük azt is, hogy mi történik jelenleg a blue chip szektorban.

Hogyan védje meg az ügyfél a pénzét az inflációtól?

Fontos kérdés, hogy mennyi nem befektetett pénze van az embereknek, és hogy az milyen állapotban van? Mert lehet, hogy az a pénz, ami az embereknek otthon van, a következő időszak kiadásaira szükséges, és azért tartják joggal és helyesen cash-ben, mert kell ez a pénz nekik a mindennapi élethez.

Az a része viszont, ami nem kell nekik rövid időre ebből, csak egy módjuk van, hogy ha az inflációt ki akarják védeni, olyan formába kell áttranszferálni, befektetni, áthelyezni, ami nem csak papírpénz. Mivel egyelőre kamatot csak nagyon alacsony szinten, vagy csak olyan devizáknál látunk, melyek a kamatemelés szintjével értéket vesztenek, ezért a pénzeszközből áthelyezni más értékekbe egy lehetőség.

Az infláció elleni védelem, az jellemzően a vagyoni értékekbe való áthelyezés, viszont ezzel együtt most azt is meg kell nézni, hogy milyen a piaci helyzet, és az hogyan hat az egyes vagyoni értékekre. Az is lényeges, hogy megnézzük melyek azok a vagyoni értékek, amelyek ténylegesen az egyik oldalról védelmet nyújtanak az inflációval szemben, de az is előfordul, hogy a piaci helyzet miatt viszont nem feltétlenül javasolt odacsoportosítani a készpénzt.

Érdemes euróba vagy dollárba áttenni a pénzünket most az infláció miatt? Tudjuk-e ezzel mérsékelni az infláció mértékét?

Ez a kérdés egyik oldalról spekulációt sugall, még akkor is, ha ezt sokan nem akarják hallani. Mert ugye a devizák mozgása, az külön kategória a befektetések között. Itt egészen más hatások és erők is vannak a háttérben, ami érinti a devizák mozgását. Nem annyira kiszámíthatóak.

Ha ma elfogadjuk azt, hogy egy globális világ az, egy globális portfólió az, ami leginkább meg tudja adni a stabilitást a vagyon megőrzésnek, akkor az a pénz, amiről most beszéltünk, ami a mindennapi élethez nem szükséges, azt is érdemes kihelyezni akár globális fő devizák portfóliójába. Mert amellett, hogy vannak a devizák, azt is meg kell nézni, hogy a domináns nagy globális vállalatok, melyek az életünknek fontos részei, azok milyen devizákban működnek, hol van az ő piacuk. És akkor ez azt is jelenti, hogy abból a devizakörből, a vagyonomnak egy részét érdemes kihelyezni, ebből a szempontból is a globális fő devizákba.

De összességében elmondhatjuk, hogy az infláció szembeni védelemre ennél szofisztikáltabb megoldásra van szükség. Maximum mérsékelni lehet a veszteségünket.

Várható, hogy még lejjebb mennek az árfolyamok? Lesz recesszió?

Vagyoni érték mondjuk a részvényt is, azt látjuk, hogy a részvénypiac nagy lejtmenetben van január óta, medvepiacban vagyunk. Ez már elérte az alját, vagy várható, hogy még lejjebb fognak menni az árfolyamok?

Ha megnézzük, akkor az elmúlt hónapokban 3 sokkon ment keresztül a piac.

  1. Az egyik a kamatemelési sokk volt, ami az elmúlt év végére kiderült, hogy kamatemelések fognak történni. És a központi bankárok kommunikációjából nagyon erős kamatemeléseket árazott be a piac. A tőkepiacnak pedig a kamatemelés nem tetszik.
  2. Ezután a kötvények sokkja következett, mert az emelkedő árfolyamban a kötvények nagyon erősen összeomlottak. Szinte erősebben, mint a részvények, ami alapjában nagyon szokatlan.
  3. A piac elkezdte beárazni a recessziót. De jelenleg nincs recesszió, az hogy lesz-e, ez továbbra is kérdés.

A fő kérdés, hogy meddig fog csökkenni a medvepiac, hogy mikor érjük el a mélyét?

Historikusan nagyon hasonló alkalmaknál lehetett látni, hogy nagyon közel lennénk most a mélyponthoz. De ezek alkalmával nem jött a recesszió. Viszont ezt most még nem lehet megmondani.

Ami érdekessége a mostani helyzetnek, hogy a múlttal szemben, ott jellemzően egy piaci esemény volt, ami kiváltott egy lejtmenetet. Jelenleg pedig 4-5 ilyen van. Ezzel szemben viszont, a piac ennek ellenére nem esett annyira sokat, sem pedig annyira gyorsan.

Aminek a pozitív és tényszerű üzenete, hogy ha valaki most vásárol, akkor biztosan nem a piaci csúcson vásárol. Itt ugye az a kérdés, hogy innen még ez mehet-e ez tovább vagy sem. De ez vásárlási pozíciónak ettől függetlenül nem rossz, akkor sem, ha további esés van.

Láthatók most trendek a piacon?

Nő a befektetők kockázatkerülése, az emberek nem ilyenkor szoktak vásárolni, mert megijednek. De ezt is valahogy kezelni kell.

Warren Buffett kimondta, hogy az emberek sajnos emberien reagálnak a piaci mozgásokra, mert a tömeg rántja őket mind a két irányba. Azt elméletileg tudjuk, hogy akkor lenne jó vásárolni, amikor mélyen vannak az árfolyamok. Csak ezt a tömeg pszichológiája sajnos nem nagyon engedi, mert az árfolyamok azért vannak lent, mert a tömeg nincs ott.

Elszoktunk attól, hogy a piac esni is tud.

Ha félre tudom tenni, hogy a tőkepiac nem szerencsejáték, akkor nem kell azon a kérdésen gondolkoznom, hogy meddig tart a piacban az olcsóbb árfolyamok szintje. Ezekkel a kérdésekkel csak a spekulánsok foglalkoznak. Aki ezt félre tudja tenni, az minden piaci helyzetet azon a szinten tud kezelni, amin van. Ha a számomra valódi értéket vettem meg, akkor tízszeres áremelkedéssel sem fogom eladni.

Hogyan hat a kötvényekre az infláció?

A kötvények már beépültek a köztudatba, és ezeknek bizonyos tulajdonságai is ismertekké váltak. Azt lehet tapasztalni, hogy van egy masszív infláció és ehhez képest van egy fix kamatozás. Az ügyfelek sokszor azzal, hogy reál és nominál érték, nem foglalkoznak, hanem összehasonlítják a kamatokat és aki a kamat versenyben nyer, azt választják. A kamat ígéret az mindig egy hitel viszony. A kötvények kockázat sora elég széles, de van egy fajta biztonság tudat, mert van egy ígéret.

A kötvényeknél az ígéret miatt, a kockázat a futamidő alatt nő. A legtöbb kötvény és legtöbb társaság nem a futamidő ideje alatt kerül problémába, hanem a végén, amikor törleszteni kell és kamatot kell fizetni.

Ennek ellenkezője, hogy a részvényeknél az idővel a kockázat csökken. Mert a kirakatban van a társaság, szolgáltatás. És ha életképes, akkor a részesülési lehetőség a nyereségben egészen más. Tehát ott értéket veszünk meg, míg a kötvénynél egy ígéretet. De sajnos az emberek az ígéretet szívesebben megveszik, mert leveszi a felelősséget a vállukról.

A blue chip cégeknél hogyan jelentkezhet egy recesszió?

Mit jelent egyáltalán a recesszió? Az elméleti fogalom meghatározása az, hogy alapjában legalább két negyedévet egymás után egy gazdasági egység nem növekszik, hanem akár csökken. De ez nem azt jelenti, hogy ha nem emelkedett, a recesszió során lezuhanunk a mélybe. Hanem azt jelenti, hogy két negyedéven keresztül nem megyünk tovább azzal a sebességgel, dinamikával. De ezzel még nem omlott össze az egész!

Az teljesen tiszta, hogy olyan vállalatok, melyeknek nincs szubsztanciális értékük, tartalékuk és a növekedési reményt adták el a befektetőknek, a hitelt adóknak, azoknak szükséges a dinamika. Azok már egy oldalazásnál problémába kerülnek, mert ezt a megállást beárazza a piac.

A nagy osztalékot fizetők, melyek nincsenek ráutalva a dinamikának a folytatásra, hanem egy stabilabb folyamatban vannak, ők a recesszió hatását jobban ki tudják védeni.

Érdemes-e most diverzifikálni?

Most még jobban kell diverzifikálni egy portfóliót, vagy pedig a meglévő portfóliónál is érdemes felülvizsgálni a jelenlegi portfóliót és akár még olyan eszközt is eladni, ami a jelen pillanatban akár még veszteséges, ha ez a diverzifikációhoz hozzájárul?

Ha valakinek van egy jól kiépített mag stratégiája, azt érdemes kibővítenie különböző szatellit témákkal.

Mag stratégia: mikor olyan fundamentumú eszközökben van egy lefedettségem, ami a globális trendeket képes követni és leképezni.

Szatellit témák: egy-egy témát dolgoznak fel, egy-egy befektetési területre mennek rá. Például: megújuló energia, innováció, technológia.

Mennyire érdemes a portfóliót szélessé tenni, pont amikor nem tudom, hogy merre megy tovább a gazdaság?

Akkor tud egy ügyfél nyugodt lenni a portfóliójával, hogy ha nem a jósláson múlik az, hogy neki a portfóliója helyesen van összeállítva, vagy sem. Az egészséges portfólió nem a fogadásra van felépítve, hanem ettől független. Mert mindegy, hogy mi történik a piacban, a portfólióm egy része legyen meg, azt nem akkor kell megvenni, mikor látom, hogy szárnyal, hanem előtte, hogy majd tudjon emelkedni a piaccal.

Ha téged is érdekelnek a befektetések, akkor nézzük meg a céljaid eléréséhez milyen lehetőségeid vannak!

Jelentkezz ingyenes konzultációra!

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Ingatlanalapok: álcázott biztonság?

Ingatlanalapok: álcázott biztonság?

Az ingatlanalapok világa gyakran az elérhetőség, a kiszámíthatóság és a stabilitás szimbólumaként jelennek meg a

Ismerd meg a szerzőt!

Picture of Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.06.26.

14:00

2024-06-26
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.06.26.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)