Jön az uborkaszezon a tőkepiacon?

Sokan azt gondolják, hogy most már nem lesznek meglepetések, mert mindenki elmegy szabadságra és szépen visszafogottan fognak működni a pénzpiaci szereplők. De ezek valójában csak spekulációk és jóslatok. Szakértőinkkel arról beszélgettünk, hogy ténylegesen be van-e árazva minden a tőkepiacon? Valamint megvizsgáltuk a turizmus jelenlegi helyzetét és a nyersanyagpiac alakulását is.

Lesz-e uborkaszezon a tőkepiacon nyáron, mert már mindent beárazott a piac?

Aki azt állítja, hogy minden be van árazva, az erre azért még ne fogadjon. Mert sok minden még nincs beárazva, a valódi recesszió sem, hiszen csak spekuláció van ezzel kapcsolatban is. Aktuálisan azt mutatják a piacok, hogy inkább felfele szeretnének törekedni, és a reményeket kezelik, nem pedig az érzelmeket.

Majd meglátjuk, hogy lesz-e uborkaszezon, de erre előre fogadni egy befektetőnek nem érdemes. Nem lenne profi hozzáállás arról beszélni, hogy most ténylegesen be van-e árazva minden. Hiszen akkor már tudnánk, hogy a tőkepiacon minden egyes eszköz elérte volna az alját, és ezt azért merész lenne kijelenteni.

A kötvénypiacon és egyes részvényeknél még lehetnek meglepetések, illetve a nyersanyagpiacon szintén mozoghat az ár továbbra is. Gyakorlatilag leárazások a tőkepiacon vannak, bizonyos értelemben csak ott jó most vásárlónak lenni. De inkább egy emelkedő trendben vagyunk benne – ami főleg a privát szektort érinti –, de kiejelenthetjük, hogy az árak jelenleg a világ minden pontján emelkednek.

Várhatóan visszaveti-e a turizmust az infláció és az emelkedő üzemanyag árak?

Pillanatnyilag egyáltalán nem ezt látjuk. Ha megnézzük az aktuális mozgásokat, akkor a turisztika oldaláról (repülőtársaságok, hotelek, utazási irodák) azt lehet mondani, hogy hónapokkal előre le van foglalva minden. Tehát a fájdalmi szint – ami esetleg szükséges lenne infláció, vagy energiaár oldaláról, hogy az emberek visszafogják magukat –, a számok azt mutatják, hogy még nem jött el. Turisztikai visszaesést aktuálisan nem lehet látni.

Van még egy erőhatás: a devizák kérdése. Mert ugye a fejlett piaci devizák a fejlődő piaci devizákhoz képest azért sokat erősödtek. Ez egy olyan ellentétes irányú hatás, ami kedvezően hat a turizmusra. Tehát Amerikából szívesebben eljönnek Európába. Az érmének mindig van másik oldala is, soha nem szabad csak egy irányból nézni.

Mi várható a nyersanyagpiacon, főleg a kőolaj és a földgáz piacán?

Rengeteg körülmény hat erre. Az új elemzések (Morgan Stanley, Goldman Sachs) szerint annak ellenére, hogy az OPEC plus a kitermelési szintet emelte, ez nem fogja kompenzálni nagy valószínűséggel a keresletet, ezért az árak tovább fognak felfelé menni. Ez erősíti persze a spekulációs hullámot is, de a magas árak szükségesek, mert az infrastruktúrában éveken keresztül nem lesz a termelés oldalába annyi beleinvesztálva, amennyi szükséges, hogy meglegyen a kapacitás többet kitermelni.

Vannak hosszú trendek, amik láthatóak a nyersanyag oldaláról, és erre rájönnek általában a spekulatív mozgások, melyek erősítik felfele, vagy gyengítik lefele az árfolyamokat. Rövid időre spekulatív, közép és hosszútávra a nyersanyag az egy normális elem, ami a portfólióban benne van.

Legalább háromnegyed évig tart majd, míg a mostani invesztíció a kitermelési infrastruktúrában érezhető lesz, és ezzel belecsúszunk a fűtési időszakba is. Ez még egy külön extra problémát jelenthet. De annyi minden más is hat, például Kína újranyitása, a szezonális kereslet. Rengeteg olyan téma van, ami befolyással van a nyersanyagokra és ezért konkrét prognózisokat adni, az mind fogadás.

Sokan összekötik most kizárólag a háborúval az energiaárak mozgását. Azt a gondolatot, hogy a háború végeztével ez az energia emelkedés megszűnik, ezt el kell engedni. Mert ez nem ezzel lesz összefüggésben. A háború végeztével nem lesz vége az energiaár drágulásnak. De persze rengeteg minden hat erre is, nagyon sok intézkedés van a politikán belül is, például a magasabb adótartalom bevezetés.

Ha téged is érdekelnek a befektetések, akkor nézzük meg a céljaid eléréséhez milyen lehetőségeid vannak!

Jelentkezz ingyenes konzultációra!

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.

Verjük meg a piacot! Befektetési alapokkal is lehetséges.

A napokban megjelent egy cikk, melyben próbálták a befektetési eszközalapok teljesítményét és a részvények teljesítményét összehasonlítani. Ebben a cikkben az volt a meglepő, hogy a cikk írója azt tanácsolta, hogy mindenki törekedjen saját maga vásárolni részvényeket, minthogy befektetési eszközalapokat vásárolna, hiszen ez utóbbiak az elmúlt 10-15 évben nem tudták túlteljesíteni a piacokat. —————— Beszélgetőpartnerek: Iványi

Kell-e félnünk a stagflációtól? Milyen hatással van ez a befektetésünkre?

Egyre többet hallunk a híradásokból a stagflációról, nemrég a nemzetgazdasági miniszter is emlegette ezt a fogalmat, melynek kapcsán több ügyfelünk kérdésekkel fordult hozzánk. ___________ Beszélgetőpartnerek: Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere János Zsolt, nemzetközi piaci elemző Vitárius Bálint, a Partner Bank magyarországi képviselője —————— Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/ Vegyen részt

Makrogazdasági kitekintés 2023-ra – Díványbeszélgetés 2023.01.23-án

2022-t azzal zártuk, hogy marad a kamatemelés, mint téma, az infláció, az energiaválság, az áremelkedések és a recessziós félelmek. —————— Beszélgetőpartnerek: Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere és János Zsolt, nemzetközi piaci elemző Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/ Érdekli, hogy pénzügyi tervezés szemszögből az Ön pénzügyei hogyan állnak? Jelentkezzen pénzügyi tervezés

Ismerd meg a szerzőt!

Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2023.01.23.

17:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)