Jön az uborkaszezon a tőkepiacon?

Itt a nyár - a tőkepiac is nyaral?

Sokan azt gondolják, hogy most már nem lesznek meglepetések, mert mindenki elmegy szabadságra és szépen visszafogottan fognak működni a pénzpiaci szereplők. De ezek valójában csak spekulációk és jóslatok. Szakértőinkkel arról beszélgettünk, hogy ténylegesen be van-e árazva minden a tőkepiacon? Valamint megvizsgáltuk a turizmus jelenlegi helyzetét és a nyersanyagpiac alakulását is.

Lesz-e uborkaszezon a tőkepiacon nyáron, mert már mindent beárazott a piac?

Aki azt állítja, hogy minden be van árazva, az erre azért még ne fogadjon. Mert sok minden még nincs beárazva, a valódi recesszió sem, hiszen csak spekuláció van ezzel kapcsolatban is. Aktuálisan azt mutatják a piacok, hogy inkább felfele szeretnének törekedni, és a reményeket kezelik, nem pedig az érzelmeket.

Majd meglátjuk, hogy lesz-e uborkaszezon, de erre előre fogadni egy befektetőnek nem érdemes. Nem lenne profi hozzáállás arról beszélni, hogy most ténylegesen be van-e árazva minden. Hiszen akkor már tudnánk, hogy a tőkepiacon minden egyes eszköz elérte volna az alját, és ezt azért merész lenne kijelenteni.

A kötvénypiacon és egyes részvényeknél még lehetnek meglepetések, illetve a nyersanyagpiacon szintén mozoghat az ár továbbra is. Gyakorlatilag leárazások a tőkepiacon vannak, bizonyos értelemben csak ott jó most vásárlónak lenni. De inkább egy emelkedő trendben vagyunk benne – ami főleg a privát szektort érinti –, de kiejelenthetjük, hogy az árak jelenleg a világ minden pontján emelkednek.

Várhatóan visszaveti-e a turizmust az infláció és az emelkedő üzemanyag árak?

Pillanatnyilag egyáltalán nem ezt látjuk. Ha megnézzük az aktuális mozgásokat, akkor a turisztika oldaláról (repülőtársaságok, hotelek, utazási irodák) azt lehet mondani, hogy hónapokkal előre le van foglalva minden. Tehát a fájdalmi szint – ami esetleg szükséges lenne infláció, vagy energiaár oldaláról, hogy az emberek visszafogják magukat –, a számok azt mutatják, hogy még nem jött el. Turisztikai visszaesést aktuálisan nem lehet látni.

Van még egy erőhatás: a devizák kérdése. Mert ugye a fejlett piaci devizák a fejlődő piaci devizákhoz képest azért sokat erősödtek. Ez egy olyan ellentétes irányú hatás, ami kedvezően hat a turizmusra. Tehát Amerikából szívesebben eljönnek Európába. Az érmének mindig van másik oldala is, soha nem szabad csak egy irányból nézni.

Mi várható a nyersanyagpiacon, főleg a kőolaj és a földgáz piacán?

Rengeteg körülmény hat erre. Az új elemzések (Morgan Stanley, Goldman Sachs) szerint annak ellenére, hogy az OPEC plus a kitermelési szintet emelte, ez nem fogja kompenzálni nagy valószínűséggel a keresletet, ezért az árak tovább fognak felfelé menni. Ez erősíti persze a spekulációs hullámot is, de a magas árak szükségesek, mert az infrastruktúrában éveken keresztül nem lesz a termelés oldalába annyi beleinvesztálva, amennyi szükséges, hogy meglegyen a kapacitás többet kitermelni.

Vannak hosszú trendek, amik láthatóak a nyersanyag oldaláról, és erre rájönnek általában a spekulatív mozgások, melyek erősítik felfele, vagy gyengítik lefele az árfolyamokat. Rövid időre spekulatív, közép és hosszútávra a nyersanyag az egy normális elem, ami a portfólióban benne van.

Legalább háromnegyed évig tart majd, míg a mostani invesztíció a kitermelési infrastruktúrában érezhető lesz, és ezzel belecsúszunk a fűtési időszakba is. Ez még egy külön extra problémát jelenthet. De annyi minden más is hat, például Kína újranyitása, a szezonális kereslet. Rengeteg olyan téma van, ami befolyással van a nyersanyagokra és ezért konkrét prognózisokat adni, az mind fogadás.

Sokan összekötik most kizárólag a háborúval az energiaárak mozgását. Azt a gondolatot, hogy a háború végeztével ez az energia emelkedés megszűnik, ezt el kell engedni. Mert ez nem ezzel lesz összefüggésben. A háború végeztével nem lesz vége az energiaár drágulásnak. De persze rengeteg minden hat erre is, nagyon sok intézkedés van a politikán belül is, például a magasabb adótartalom bevezetés.

Ha téged is érdekelnek a befektetések, akkor nézzük meg a céljaid eléréséhez milyen lehetőségeid vannak!

Jelentkezz ingyenes konzultációra!

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Sok befektető, megtakarító portfóliójában megtalálhatóak a befektetési alapok, ezen belül is a részvényalapok. Nemcsak mi

Ismerd meg a szerzőt!

Picture of Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.05.15.

14:00

2024-05-15
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.05.15.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)