Hová tegyük az erős mozgásokat a kötvénypiacon?

PFS Kavézacc János Zsolttal
PFS - Kávézaccból: Aktuális gazdasági témák érthetően
Hová tegyük az erős mozgásokat a kötvénypiacon?
Loading
/
Megosztás:

Hallgass minket kedvenc csatornádon:

A mai adásban:

A múlt heti események a kötvénypiacon mennyire voltak komolyak, és milyen milyen összefüggésbe lehet az eseményeket tenni ahhoz képest, amit eddig historikus oldalról láttunk.

10 éves amerikai államkötvény 0,5% szintről és emelkedett 1,5 -1,6 százalékra. Ha ezt százalékban nézzük meg, akkor az azt jelenti, hogy 200 százalékkal emelkedett hat hónap alatt a kamat a 10 éves államkötvénynél. Egy páran feltették a kérdést, hogy ha a 10 éves államkötvényeknél a kamat emelkedett, akkor miért nem emelkedik az alapkamat, ez a kettő milyen összefüggésben van? A lényeg, hogy az új kötvények kibocsátásánál a piac azt várja el, hogy drágábban adják neki el a kötvényeket, magasabb kamattal, akkor ez egyelőre csak még egy kamat emelkedési elvárás. Ez olyan helyzetbe hozhatja a központi bankokat, hogy azután ők valójában elkezdhetik emelni a kamatokat, de nem kell feltétlen megtörténjen.

Hogy ad a központi bank likviditást a piacnak hogyha kötvényt vásárol fel? Hát pont azzal, hogy a kötvény nem más, mint adósság. Az, aki a kötvényt kibocsátja, tehát hitelt vesz fel, az meg kell kapja valakitől a hitelt, és ebben az esetben a központi bankok azok, akik hitelt adnak, mert a kötvény felvásárolják.

A központi bankok a likviditást tovább biztosítják, és pillanatnyilag amit csinálnak az az, hogy tolják el, és nem csak rövid futamidőre kibocsátott kötvényeket vásárolnak fel, hanem egy jó ideje már ötéves hétéves tízéves 15 éves kötvényeket is, és ilyet még eddig nem láttunk. Tehát pillanatnyilag a központi bankok már be leléptek egy olyan új fázisba, amit a piac nem ismer.

A kérdés ugye az, hogy ha a kamatok a múlt héten emelkedtek -legalábbis az elvárások-, akkor ennek miért van olyan erős kihatása a tőzsdére, a részvényekre? Ehhez nem azt kell megnézzük, hogy most mi történt a múlt héten, hanem inkább azt kell megnézni, hogy mi történt azelőtt, mi történt az elmúlt hetekben, hónapokban, és ott történtek valójában a lényeges változások. 

A központi bankok számára most sokkal kritikusabb, hogy mekkora a foglalkoztatás, mennyi munkahely van, és mi történik az árakkal és van-e infláció vagy nincs.

___________

Díványbeszélgetés a tőkepiacról: 90 perces, díjmentes előadás a globális piaci összefüggésekről, tőkepiaci aktualitásokról: http://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

Jelentkezzen befektetési konzultációra: http://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

——————

Itt vagyunk még elérhetőek: Honlap: http://pfspartners.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pfspartners.hu

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCJGtEZ9ZoqOSXeUdOfWAMaw

——————-

A podcastban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit. Aki a podcastban elhangzottak alapján dönt befektetési termékek / eszközök vételéről vagy eladásáról, az teljes egészében saját felelősségére teszi. Sem a PFS-Partners Kft., sem az előadók nem vállalnak felelősséget, ha Ön a podcastban elhangzottak alapján hozta meg saját befektetési döntéseit, és emiatt esetleg veszteségeket szenved.

Hallgass bele

Legújabb adások

Miről szól a Kávézaccból Podcast?

Naponta megjelenő podcastunk a tőkepiacot aktuálisan foglalkoztató főbb kérdésekről, befektetési stratégiákról, háttérinformációkról szól.

Tudni akarod a tőkepiaci mozgások, hírek, események, termékek mögött milyen összefüggések húzódnak meg? Ha érdekelnek a befektetések, akkor ez a podcast neked szól!

A házigazda, János Zsolt igyekszik érthetően, a száraz tények alapján, de soha nem szárazon beszélni a befektetői világot foglalkoztató kérdésekről, a transzformációról egy transzparensebb piac felé.

Célja, hogy napi szinten gondolatokat, ötleteket és néha lendületet is adjon neked a befektetések témakörében.

János Zsolt PFS Kávézacc

János Zsolt

Podcast Házigazda | PFS Partners Tulajdonosa |Pénzügyi tervező

Pénzügyi tervezőként János Zsolt stratégiai és operatív támogatást nyújt, legyen szó akár a portfóliók optimalizálásáról, a piaci viszonyokhoz való alkalmazkodásról, vagy akár a teljes újrarendezésről, nagy hangsúlyt fekteteve az aktív kockázatkezelésre.

Közel 30 éves nemzetközi tapasztalatával az empatikus előadó számtalan előadást, szemináriumot, konferenciát, műhelytréninget tart és népszerű beszélgetési partner az interjúkon és konferenciákon.

Kulcselőadóként érdekes, tanulságos, praktikus, és mindenekelőtt szórakoztató és motiváló előadásokkal inspirálja hallgatóságát.

A budapesti székhelyű PFS-Partners Kft. németül, magyarul és angolul beszélő tulajdonosaként Európa német ajkú országaiban és közép-kelet-európai országokban tevénykedeik.

Befektetési konzultáció

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.
A konzultáció során áttekintjük a jelenlegi pénzügyi helyzetedet, megtakarításaidat, jövedelmi forrásaidat, kiadásaidat, a hosszú és rövid távú pénzügyi céljaidat. Kitérünk arra is, milyen kockázattűrő képességgel rendelkezel.
Ezek alapján ajánljunk olyan megoldásokat, amelyek a legmegfelelőbbek lehetnek számodra, elkészítjük a személyre szabott befektetési javaslatot, amely tartalmazza a kiválasztott megtakarítási formákat, a kockázatkezelési stratégiákat.

Médiamegjelenések, ahol találkozhattál már velünk

2024.04.03.

14:00

2024-04-3
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.04.03.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)