Recessziós félelmek, trendforduló, infláció, energiaválság – Díványbeszélgetés a tőkepiacról 2022.08.24-én

A kamatemelések hatékonyságáról, az energiaválság gazdasági hatásairól, az ESG témáról és az őszi kilátásokról volt szó augusztus 24-ei Díványbeszélgetésünkön.

A nyáron 0,75 %-kal emelte a FED az irányadó kamatlábat az infláció megfékezése érdekében. Azt láttuk az elmúlt hetekben, mintha erőre kapott volna a tőzsde, a vállalati jelentések is derűsebb képet mutattak, mint amit a piac várt. Lesz-e további kamatemelés szeptemberben?

Azt szeretné a FED, hogy ez az eufórikus hangulat térjen vissza egy normál szintre a piacokon. Ez azt is jelenti, hogy ez a mostani felfele menetel nem bika piac, hanem újra visszafordulnak az árfolyamok, és medve piacba megyünk tovább vagy pedig ez egy oldalazó piacba fog fordulni?

A piac azt árazza, hogy kamatemelés lesz. Nem csak azért emel a FED, hogy utána legyen mozgástere csökkenteni?

A központi bankok nyilatkozatai szerint azért emelnek kamatot, hogy megfékezzék az inflációt. Valójában van hatásuk az inflációra?

Nagyon más Európa és Amerika többek között az infláció témáját tekintve is, az európaiak nem annyira derűlátóak ebben a kérdésben sem. Európa később reagált a kamatemeléssel, mint Amerika. Ráadásul Európát sújtja az energiaválság. Összetett a téma, de a kamatemelés mennyiben fogja tudni segíteni az európai gazdaságot?

A jegybanki alapkamat emeléssel a hitelek kamata is emelkedik, nemcsak a magánszférában, hanem a vállalati hitelek kamatai is megnőnek, ami gazdasági lassuláshoz vezethet. Hogyan lehet itt balanszírozni?

Ha Európában az energiahelyzet tovább romlana, akkor megjelennének a helikopter pénzek, hogy kompenzálják az emberek kieső bevételét / többletkiadásait. Ez a forgatókönyv lehetséges?

Az EU elég tőkeerős-e ahhoz, hogy függetlenítse magát az orosz energiától?

Az ESG, a megújuló energia szektorban nem igazán találkozunk value cégekkel. A kisbefektetők mégis vállalják a kockázatosabb befektetést ebbe a szektorba, amivel kiválthatják a transzformációt ebbe az irányba?

A jelen ismereteink alapján mit lehet mondani, milyen ősz elé nézünk?

——————-

Kérdez: Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere

Válaszol: János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

——————-

Kérdésed van befektetéseiddel kapcsolatban?

Jelentkezz befektetési konzultációra!

——————-

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit.

Aki a videóban elhangzottak alapján dönt befektetési termékek / eszközök vételéről vagy eladásáról, az teljes egészében saját felelősségére teszi. Sem a PFS-Partners Kft., sem az előadók nem vállalnak felelősséget, ha Ön a videóban elhangzottak alapján hozta meg saját befektetési döntéseit, és emiatt esetleg veszteségeket szenved.

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.

Eredményesen befektetni válságos időkben?

Sokat olvashatunk arról, mennyi kockázat van most a piacban, nem lehet eredményeket elérni, nincsen olyan befektetési lehetőséget, amivel plusz hozamot lehet elérni. Növekvő infláció, emelkedő alapkamat. A befektetők ehhez képest nézik a befektetési lehetőségeket. Ilyen hányattatott időben is lehet eredményesen befektetni? Az MNB 13%-ra emelte a jegybanki alapkamatot. Mi várható Nyugat-Európában az alapkamatot tekintve? A

Milyen kockázatok vannak a kötvényekben és érdemes-e várni a kedvezőbb árfolyamokra a befektetőknek?

Nagyon sok hír ömlik ránk, amelyek nem pozitívak. EU források visszatartása, forint gyengülése. Nagyon sok hír ömlik ránk, amelyek nem pozitívak. Az alábbi kérdéseket kaptuk ügyfeleinktől: – Ha Magyarországra nem érkeznek meg az EU források, akkor az államnak milyen lehetőségei vannak arra, hogy finanszírozza a működését? Mindenki, aki államkötvényt vásárol, az a hitelezője az államnak.

Pénzügyi tervezés app-on keresztül az ügyfelekkel közösen

Napjainkat meghatározzák azok a hírek, amelyek a magas inflációról, az energiaválságról és a megemelkedett rezsiköltségekről szólnak. Nagyon sokan keresnek meg minket azzal kérdéssel különösen most, hogy hogyan tudnák optimalizálni a különböző helyeken lévő befektetéseiket. Miben segít egy pénzügyi tervező rendszer az ügyfelek pénzügyeiben? Milyen lehetőséget lát a Partner Bank egy ilyen rendszer használatában? Milyenek a

Ismerd meg a szerzőt!

Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?