A holnap a jövőnk, nem a ma

[cherry_row]

[cherry_col size_md=”12″]

Az ügyfelekkel folytatott beszélgetések közül sok központi témája a brüsszeli terrortámadás volt. Az alábbiakban összefoglalom ezzel kapcsolatos gondolataimat.

91 halott 2004-ben Madridban az ingázók vonata elleni támadásban, 52 meggyilkolt személy 2005-ben a londoni földalatti állomáson elkövetett bombamerényletben, két pusztító terrorcselekmény 2015-ben Párizsban, és most, idén március 22-én 35 halott és több mint 300 sebesült Brüsszelben. Isten hatalmas – hangzik az iszlamisták vezérgondolata, habár az iszlám épp úgy, mint a többi világvallás pont a szeretetre tanít és elítéli az erőszakot. A vallási háttér körüli viták nem nyújtanak magyarázatot. Minden borzalomról szóló újabb híradás után egyre könnyebben térünk vissza a ”normális” kerékvágásba. Bármennyire is nagy a sokk, az emberek belefáradnak a terrorba.

Az aktuális fejlemények azt mutatják, hogy az ilyen események– Európa történetében is – mindig kapcsolhatók a hatalommal való visszaéléshez. Egy-egy „közösség” a többé- kevésbé túlvilági üdvözülés ígéretével kínál biztonságot és követel meg cserében vak engedelmességet. A legjobban a szegénységben élő és minden perspektívát nélkülöző embereket lehet megnyerni követőnek. A legjobb ellenszer az idegenek eltökélt integrálása és a szegénység világméretű leküzdése. A jólét, a demokrácia, a véleménynyilvánítás szabadsága, az utazási szabadság és az egyenjogúság a békés társadalomhoz vezető, kipróbált út. Akinek több a veszíteni valója a puszta életénél, az jobban vigyáz a másikéra is.

Jólétünk alapja, hogy optimistán tekintsünk a saját jövőnkbe

Jó, hogy a részvénypiacok egyre higgadtabban reagálnak az esetekre és nem engedik, hogy a terror túl soká magával sodorja őket. A pánikszerű eladások helyett a tőzsdék időközben szinte már kísértetiesen józanok. Sőt, a legutóbbi brüsszeli robbantások napján a kereskedés a kezdeti félelem vezérelte eladások után plusszal zárult.

Legalább ilyen fontos, hogy az emberek a terrorveszélyre való tekintettel ne kezdjenek kételkedni a jövőjükben, és a világvége prófétáitól vezérelve ne a csődhangulat jegyében folytassák gazdasági tevékenységüket. Ezzel ugyanis valóra válna a terroristák alantas számítása, és olyan lényekké válnának, akiknek egyetlen perspektívája az emlékezés a múltra, és akikre jobb élet csak a túlvilágon vár.

Az optimista előretekintés a saját jövőnkbe a jólét alapja. A demokrácia és szociális piacgazdaság vívmánya, hogy a nyugati iparosodott országokban olyan fejlődést értünk el, amiért mások még kűzdenek. Ennek révén vagyunk abban a helyzetben, hogy a szociálisan nehezebb helyzetűeknek is tudunk méltó életkörülményeket biztosítani, segítséget nyújtani a szegények legszegényebbikjeinek is. Ehhez tartozik, hogy fogyasztunk, adót fizetünk, és megtakarításainkat befektetjük, ahelyett hogy felhalmoznánk. A kutatáshoz, a fejlődéshez és haladáshoz nemcsak szellemi, hanem anyagi eszközök is kellenek. Hogy ma sok betegséget le lehet győzni és meg lehet gyógyítani, az nem csak a kutatók érdeme, hanem azoké is, akik vagyonuk egy részét a saját – és közösség javára fordították, vállalva az esetleges kudarc kockázatát is.

Igen, a múltunkba való visszatekintés felidéz szörnyű tévedéseket és durva hibákat is. Aki bírálja a modern társadalmat, annak nem ártana tanulmányoznia a történelemkönyvekben a maradi, világtól elidegenedett és bigott zsarnokok történetét. Ami közös e sötét fejezetekben, az a polgárok rémült meggyőződése: holnap minden még rosszabb lesz, ezért a tegnapot megkísérlik minden változástól megóvni.

Hazánk mindenkori fejlődésének alapja ezzel szemben az a meggyőződés, hogy a jövő társadalmi, gazdasági és technológiai kihívásainak eleget lehet tenni. Ehhez hozzá tartozik a fennálló értékek ésszerű mértékű megtartása, mindenekelőtt azonban az a meggyőződés, hogy a jövő holnap megy végbe.

A világ tőzsdéi számára a Wall Street diktálja az ütemet…

…és ez így is marad. Különös figyelmet érdemel emiatt a Doe Jones Industrials, az S&P 500 és a Nasdaq Composite Index (vagy a Nasdaq 100 is).

A diagramokból láthatjuk, hogy a világ meglepő módon még nem pusztult el. Természetesen a cikk-cakkos árfolyam ingadozások első pillantásra nem keltenek túl sok bizalmat.

Egyetlen egyszerű tényt azonban nem hagyhatunk figyelmen kívül: a Dow Jones éppen az új mindenkori magaslatokra tör.

Némely elemző az aktuális árfolyammozgást olyan „Top-Building” szakasznak tartja, amelynek következménye kifejezett lefelé tartó mozgás lenne.  Ez igaz lehet, de nem feltétlenül.

Én magam nem szeretek ennyire távolra a jövőbe tekinteni. Az aktuális rallyt nézem, azt, ami abból még több lehet.

Persze figyelmeztethetnék most erőteljes árfolyamesésekre is. És természetesen tehetnék így a következő években, és figyelmeztethetnék újra és újra arra, hogy a világ tőzsdéi összeomlanak.

És éppen ilyen „magától értetődően” valamikor igazam is lehetne. Valamikor a tőzsde „erőteljesen” korrigálni fog. Ma, holnap, jövő évben? Árulják el nekem!

Nos, addig elég sok esélyt elszalaszthatnék. Egyszerűen szólva: „A medvék szalagcímbe kerülnek, a bikák zsebre teszik a nyereséget”… ahogyan azt már Bernard Baruch (tőzsdei spekuláns és politikai tanácsadó, 1870-1965) is tudta.

Ezért aztán vegyék számításba a legrosszabbat (vagyis a világos és kifejezett korrekciót). Egyidejűleg cselekedjenek a napi aktuális témáktól függetlenítve és ne hagyják, hogy egyetlen világvége jóslat is kizökkentse Önöket a nyugalmukból.


Beszéljék meg a bizalmukat élvező tanácsadóval, hogyan lehet ideálisan beilleszteni ezeket a gondolatokat a portfóliójukba.

[/cherry_col]

[/cherry_row]

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.

A ‘stop loss’ funkciót, mint eszközt, mikor érdemes és mikor nem érdemes használni?

Nagyon sokan kaptak az elmúlt hetekben a biztosító társaságoktól kivonatokat, amelyekben az szerepelt, hogy ahol a ’stop loss’ funkció be volt állítva, akár a tavalyi év folyamán teljes egészében a befektetett pénz pénzpiaci eszközökben volt. Ez a ’stop loss’ funkció azt jelenti, hogy bizonyos veszteség elérésekor kiszállunk a befektetésből. ___________ Beszélgetőpartnerek: Iványi Ildikó, a PFS-Partners

Valóban kockázatmentes most hitelből államkötvényt vásárolni?

Érdekes hívásokat kaptunk. Egy pénzügyi portálon megjelent egy olyan cikk, amely azt sugallja, hogy ha valakinek van egy kis tőkéje és emellé hitelt vesz fel, majd ezekből államkötvényt vásárol, akkor magas hozamokat érhet el, és tulajdonképpen nincsen kockázata. ___________ Beszélgetőpartnerek: Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere János Zsolt, nemzetközi piaci elemző Vitárius Bálint, a

A tőzsde már önmagában spekulál?

A tőzsde spekulál?

Érdekes kérdéssel kereste meg egy ügyfelünk kollégánkat a tőzsde és spekuláció témában. A tőzsdéről azt mondjuk, hogy legalább 3 hónapra előre áraz, tehát ha megveszünk egy részvényt, akkor egy 3 hónappal későbbi állapotnak megfelelő árfolyamon vásárolunk. Ez nem spekuláció? Hogyan viszonyul egymáshoz ennek tekintetében a nem spekulációra felépített portfólió és a részvény? Mi az a

Ismerd meg a szerzőt!

Adámi Mónika

Adámi Mónika

Elkötelezett híve vagyok a pénzügyi tervezésnek. Hiszem, hogy egy pénzügyi tervező valós értéket képvisel az ügyfeleknél hosszútávú együttműködésük során, testreszabott kockázat- és vagyonkezelési megoldások nyújtásával.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2023.03.22.

10:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)