Befektetés fundamentumok alapján – mit jelent ez?

Fundamentum és befektetés

Nagyon sokat beszélünk arról, hogy magas az infláció globálisan és nem csak hazánkban. Az infláció negatívan hat a részvényindexekre is. Viszont kockázatok a fundamentumokban is vannak. Szakértőinkkel ez alkalommal arról beszélgettünk, hogy melyek ezek a fundamentumok és mit értünk alattuk? Valamint azt is megnéztük, hogy milyen értékeket és adatokat érdemes megvizsgálnunk a fundamentumokkal kapcsolatban?

Mit értünk fundamentum alatt?

A fundamentumok befektetési aspektusból is nagyon hasonlóak azokhoz a szempontokhoz, amiket egyébként is figyelembe veszünk, amikor bármilyen terméket megvásárolunk. Ugyanazt a rendszert rá tudjuk vetíteni a befektetésekre is, amiket egyéb termékek megvásárlásánál alkalmazunk.

Mondjuk, ha valaki építkezik, akkor az építőanyagokban kell jó fundamentumokkal, jó minőségű elemekkel rendelkeznie, mert akkor lesz ellenálló a különböző környezeti hatásokra. A befektetések is hasonlóan működnek, mint egy házépítés.

Ha megnézzük az elmúlt évek gazdasági eseményeit, akkor mindig volt valami, ami negatívan befolyásolta a piacokat. Amikor egy tőkepiaci mozgás, vagy negatív hatás történik, akkor sokszor jön az a narratíva, hogy ki gondolt erre, hogy ez lesz? És persze konkrétan azt nem tudja senki, hogy ez fog lejátszódni, de az azért látható, hogy valami fog történni bizonyos időközönként.

Milyen értékeket, adatokat nézünk, amikor a fundamentumokat vizsgáljuk?

Amikor fundamentumokról beszélünk, akkor a pénzügyi helyzetéről beszélünk egy vállalatnak vagy egy vállalkozásnak. Fő szempont, hogy mekkora potenciál van benne és pénzügyileg a piacon hosszú távon életképes-e?

Értékek, amiket ilyenkor érdemes megnéznünk:

  • Az adott cég cash flow-ja.
  • A vagyoni helyzete.
  • Mennyit ér az adott vállalkozás a vagyoni helyzete alapján?

Ezek klasszikusan azok a fundamentális mérőszámok, amik a cégnek a könyveiből derülnek ki. De vannak egyéb szempontok is, például egy vállalkozás üzleti modellje. Vagy van-e valami hozzáadott értéke?

Ezért is van az, hogy egy részvény sokkal jobban tud teljesíteni egy ingatlan befektetésnél, mert a részvényeknél nagyon sok egyéb hozzáadott érték lehet. Sokkal több embert foglalkoztat, innovációs tevékenysége lehet, sokkal nagyobb hatással lehet az életünkre, mint például egy ingatlan. Gyakorlatilag a részvény az minden nap árazódik, tehát követhető, míg egy ingatlan ára akkor jelenik meg a piacon, mikor eladásra kerül, hiszen majd csak a piac fogja beárazni.

Ezeket a fundamentumokat érdemes figyelembe venni, de ezek hiányát is. Ha nincs hozzáadott értéke a befektetési terméknek, ha nem látunk ilyen minőségi elemeket, akkor sokkal nagyobb kockázatokat fogunk vállalni.

Viszont nem lehetünk benne biztosak, hogy egy magasabb kockázat mellett egy magasabb hozamot realizálunk. Erre egyáltalán nincs garancia.

Mi a különbség a fundamentális és technikai elemzés között?

Vannak elemzők, akik azt mondják, hogy akkor fogunk tudni milliókat felépíteni és hozamot termelni, ha fundamentális elemzéseket nézünk. Van a másik tábor, akik azt mondják, hogy a technikai elemzések fontosabbak ahhoz, hogy a befektetés jövedelmező legyen.

A technikai elemzés kifejezetten csak az árfolyam ingadozást figyeli és ebből igyekszik a jövőbeli trendekre következtetéseket hozni. A fundamentális ezzel szemben az értékeket nézi meg. Mennyit ér az adott vállalkozás a vagyoni helyzete alapján?

Ezek egyvelege lehet egy jó stratégia?

Egy privát befektető nem tud elmélyülni a fundamentális és technikai elemzésben, hiszen az adatok mennyisége korlátozott a privát befektetők részére. De ha a befektetésről beszélünk, akkor mind a kettőnek az egyvelege az, ami ma egy fő szempont lehet egy befektető részére.

Nem feltétlenül az a jó stratégia egy befektető részéről, hogy megpróbálja előre kitalálni, hogy majd mi történik, és hogy majd arra reagál, hanem az alapelvek megtartásával kell felépíteni a portfóliót és akkor gyakorlatilag történhet bármi. Ez nem azt jelenti, hogy nem lesz árfolyam változás, értékcsökkenés, hiszen egy portfólión belül ez egy természetes folyamat, inkább az, hogy utána ebből képes talpra állni.

Összességében elmondhatjuk, hogy ma befektetéseket, részvényeket, kötvényeket, kötvényalapokat, vagyonkezelt eszközöket birtokolni az egy kicsit több tudást és ismeretet igényel, mint amire 10 évvel ezelőtt lehetett számítani. Ezért is fontos szakértőkkel beszélgetni és sok információt összegyűjteni és nagyon lényeges, hogy egy ilyen volatilis piacban likvid tartalékot képezzünk, hogy ha olyan a helyzet, akkor tudjunk lépni.

Ha téged is érdekelnek a befektetések, akkor nézzük meg a céljaid eléréséhez milyen lehetőségeid vannak!

Jelentkezz ingyenes konzultációra!

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Ingatlanalapok: álcázott biztonság?

Ingatlanalapok: álcázott biztonság?

Az ingatlanalapok világa gyakran az elérhetőség, a kiszámíthatóság és a stabilitás szimbólumaként jelennek meg a

Ismerd meg a szerzőt!

Picture of Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.06.26.

14:00

2024-06-26
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.06.26.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)