Hogyan hat a kamatemelés a részvény- és kötvénypiacokra, valamint az inflációra?

Az MNB 7,75%-ra emelte a jegybanki alapkamatot.

A magas hőmérséklet jellemzi nem csak az időjárást, hanem a pénzpiacot is: az MNB 7,75%-ra emelte a jegybanki alapkamatot. Ez azt jelenti, hogy 185 bázisponttal emelte meg a kamatot. A kamatemelésre számított a piac, de nem ekkora mértékűre. Azt látjuk, hogy a FED már elkezdte a kamatemeléseket és az EKB is tervezi az elkövetkezendő hetekben. Ismét olyan kérdésekre keressük a válaszokat, melyek nagyon sokakat érintenek ebben a gazdasági helyzetben.

A kamatemelésnek milyen hatása van a részvénypiacra?

A kamatok konkurenciát jelentenek a részvénypiacnak. Ha valakinek megvan a lehetősége, mint befektető, a pénzét kockázatmentesen valahol tartani, befektetni vagy részvényekbe fektetni, akkor mindig az a kérdés, hogy milyen a kamatszint? És a befektetési kockázat nagyobb, ezért ha a kamatok emelkednek, akkor az a része a tőkének, amelyiknek már alacsonyabb kamatszint is elég, az a tőzsdéből kezd kivonulni.

A kamatemelés a korábban megvásárolt kötvényeknek a kamatát befolyásolja-e?

Ez azon múlik, hogy milyen kötvényt vásároltak meg. Van olyan kötvény, ami fix kamatozású, mint a hitelnél is például. Vagy nyitott a kamat és akkor az aszerint változik, ahogy a kamatszintek változnak. Ebben az esetben, ha valaki ilyet vásárolt meg, akkor az le fogja képezni, és akkor ő több kamatot is fog kapni. Ha valaki fixet vett meg, akkor nem változik, akkor az megmarad azon a szinten, amin ezt megvásárolta, addig amíg törleszteni fog a kibocsátó.

Az inflációkövető kötvény portfóliók nagyobb népszerűségnek örvendenek, mert magas infláció mellett logikus lépésnek tűnhet, hogy ilyet érdemes vásárolni. De itt is az árfolyamokban jelentkezik a kamatemelés. Ez egy magyarázat arra az ambivalenciára, hogy növekvő infláció mellett egy inflációkövető portfólió árfolyama miért csökken. A kamatemelésből tisztán következik, hogy nem olyan mértékű a kamatoknak az emelkedése, mint az árfolyam csökkenése, amit a kamatemelés hoz.

Itt jelentkezik megint az, hogy hogyan kezeli nagyon sok privát befektető a kötvényt, és hogyan kezelik intézményi befektetők a kötvényt. Mert alapjában az igaz, hogy az árfolyam az változik, de aki egyenként kötvényeket vásárol, az általában nem azért vásárol, hogy ezzel kereskedjen, eladja és kihasználja az árfolyam ingadozásokat. Hanem ők általában megtartják a végéig és megkapják a kamatot. Aki így gondolkozik, annak nincs miért aggódni a kötvényeknél, mert az árfolyam mozoghat a háttérben.

Akik befektetési alapokat vesznek meg, amelyek kötvényekből állnak, azok nagyon sokszor ebbe a csapdában vannak benne, hogy naponta nézik és stabilan akarják látni. Őket zavarja ez az árfolyam-ingadozás. De egy kötvény alapjában nem spekulációs eszköz, tehát azt nézni, hogy az árfolyam visszacsökken ez logikus, de maximum azt kell megnéznem, hogy a kötvény alapon belül milyen maradék futamideje van a kötvényeknek. Mert ha tartósan mennek felfelé a kamatok, akkor egy kötvényalapnak az az előnye, hogy ha rövid futamidőre vannak a kötvények benne, akkor ha ezek lejárnak, kifizetik.

Egy kötvényalapnak megvan az a képessége, hogy a kamatfordulást leképezi, csak van egy tehetetlenség benne, attól függően, hogy milyen a futamideje. A kötvényalapok abszolút rendben vannak és jók, ha ez valakinek passzol a portfóliójába és ő tudja, hogy miért van ez neki. Most azért a rövid és közép távú likviditáshoz továbbra is fontos eszközei lesznek a kötvények és a kötvényalapok.

A kamatemeléssel lehet látványos eredményt elérni az infláció visszaszorításában?

Lényeges minden központi bank oldaláról az, hogy ők jelzik az embereknek, hogy próbálnak mindent megtenni. Azt a részét az inflációnak, amit egy központi bank a kamatokon keresztül irányítani tud, ezt megteszik. Ha a központi bankok nem tennének semmit, akkor ez azt mutatná, hogy feladták.

Ezzel az inflációnak pillanatnyilag úgy tűnik, hogy 1/3-át tudják kezelni, a kereslet oldalát. Az emberekben ez tudatos kell, hogy legyen, hogy ezzel a lépéssel a központi bankok azt akarják látni, hogy a fogyasztás csökken. Mert jelenleg túl nagy a kereslet.

A másik oldala az inflációnak a nyersanyagárak, az energia ára, beszállítási lánc problémák. Ez a másik 2/3-a az inflációnak, amit direkt a központi bankok nem tudnak kezelni, de indirekt mégis. Mert ha a keresletet annyira radikálisan tudják csökkenteni, tehát nem kell annyit beszállítani, nem kell annyi energia, nem kell annyi nyersanyag, akkor a spekulánsok arról a szintről leszállnak.

A baj csak az, hogy ennek az ára az, hogy a kereslet radikálisan arra a szintre vissza kellene, hogy csökkenjen, ahol pillanatnyilag a kínálat az egészséges áraknál lenne, akkor recesszióról beszélnénk. És ezt nehéz elfogadni, hogy olyan helyzetben vagyunk, hogy akár a központi bankok akarhatják a recessziót.

Valószínű, hogy ezen intézkedések mellett is az infláció tartósan velünk marad. Nem lesz ennek rövid távú megoldása a kamatemelések ellenére sem.

A kamatemeléssel szeretné az MNB a forint árfolyamát is stabilizálni. Hogyan befolyásol egy kamatemelés egy deviza árfolyamot?

A kötvényekhez visszatérünk és a kockázatmentes tőkét nézzük, akkor ezzel szemben a kockázatkerülő tőke keresi a magasabb kamatot. Ezért egy olyan országnak a kötvénye, amely magasabb kamatot fizet, az érdekesebb és esetleg több kereslet jön és ez segít a devizának az árfolyamában is, hogy újra erősödjön. Bár ez egy nagyon rövid távú gondolkodás.

A magas kamat az alapjában kockázati felárat jelent. Az, ami első pillanatban jónak tűnt, hogy több kamat, az azután majd szivárog és azt jelenti, hogy több kockázat. Akkor gazdaságilag is azt jelenti, hogy a magasabb kamat nehezebbé teszi a hiteleken keresztül a megfinanszírozásnak, az iparágaknak a termelést. Ha egy gazdaságnak a devizája gyenge, az egy tükörképe annak, hogy a gazdaság milyen állapotban van nemzetközi szemszögből nézve.

Ha alacsonyabb kamatnál nem sikerült a gazdaságnak jó helyre állni, és jó számokat hozni, akkor magasabb kamattal ez miért sikerülne?

Ha téged is érdekelnek a befektetések, akkor nézzük meg a céljaid eléréséhez milyen lehetőségeid vannak!

Jelentkezz ingyenes konzultációra!

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Ingatlanalapok: álcázott biztonság?

Ingatlanalapok: álcázott biztonság?

Az ingatlanalapok világa gyakran az elérhetőség, a kiszámíthatóság és a stabilitás szimbólumaként jelennek meg a

Ismerd meg a szerzőt!

Picture of Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.06.26.

14:00

2024-06-26
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.06.26.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)