Z generációs befektetők – Hogyan érdemes fiatalként belépni a befektetés világába?

Jellemzően június vége, július eleje az az időszak, amikor a nagykorúak és a friss diplomások is a munkaerőpiacra lépnek. Sok szülő már korábban gondoskodott arról, hogy egy induló tőke álljon a gyerekeik rendelkezésére, és ők mint új befektetők jelennek meg a piacon. Viszont ez a tőke nem biztos, hogy akkora, amiből a szokásos befektetési eszközöket ők meg tudják vásárolni. Van valamennyi pénzük, de nincs tapasztalatuk. Hogyan induljon el egy Z generációs befektető?

Mit lehet javasolni nekik, hogyan fektessék be a rendelkezésükre álló tőkét?

Szerencsére ezt meg lehet közelíteni viszonylag egyszerűen is. Nagy előny az, hogy ma a fiatal generáció nem kell, hogy feltétlenül a tőkepiaci témákkal foglalkozzon, vagy hogy benne legyen ahhoz, hogy észszerűen tudja befektetni a pénzét. A technikai eszközök sokkal egyszerűbbek és jobbak, mint ami a szüleik rendelkezésére álltak. A fiatalok másik nagy lépéselőnye, az idő.

Ha megnézzük, az idősebb generáció 35-40 éves korában kezdett el azon gondolkozni, hogy befektessen-e egyáltalán. A fiatalok ma egészen másképp indulnak el. A szülők szerepe ebben az esetben az, hogy eldöntsék és azt mondják, hogy ez a tőke neked, mint gyermekemnek rendelkezésedre áll. A gyermek ha már a 18. évét betöltötte, saját maga rendelkezhet ezzel. A nap végén ez az összeg az övé lesz, és jogilag ő is kell feleljen érte. Az ő hozzáállása, kockázattűrő képessége a döntő.

Z generációs befektetőként merre érdemes indulni, mibe tegyék a pénzüket?

Lehet-e valamilyen szinten mégis irányítani őket? Nyilván hallanak dolgokat, például a kriptovalutákról, és a virtuális világ ennek a generációnak sokkal nagyobb szabadságot ad.

Minél egyszerűbbé kell tenni az első lépéseket. Van egy összeg, ezt átadom és elfogadom, hogy a gyermekem ahogy gondolkozik, úgy gondolkozik. Esetleg egy jó tanácsadót biztosítok neki, akiben én is megbízok. Az első lépés egy globális portfóliót megvásárolni, ha ezt megtette, akkor ezzel már a legnagyobb lépés megvan.

Mit jelent a globális portfólió?

A szülők általában nem attól félnek, hogy a gyerek egy kockázatos dolgot vásárol meg, hanem a saját hibáikat vetítik ki. És akiknek rossz tapasztalatuk volt, azok általában túl drága, vagy csodatermékbe fektettek be, ahol megvettek egy ígéretet. És rá kellett jönniük, hogy vagy becsapták őket, vagy csalás áldozatai lettek. De ez a múlt, hiszen ma már sokkal transzparensebb minden.

Az MSCI World Index össze van állítva és ez adja meg az alapbiztonságot. Így mint befektető, nem kell azzal foglalkoznom, hogy akkor most hova súlyozok és mit, hanem az MSCI World Index erre össze van állítva és eszerint lépnek a nagy vagyonkezelők is. Mint befektető ez a legegyszerűbb, mert a világgazdaságban az a biztonságom van, hogy az kiegyensúlyozza a különböző szektorok ingadozásait és mint privát befektető nem kell azzal foglalkoznom, hogy jó-e befektetni valamelyik szatellitbe, vagy jobb kivárni.

Jó ötlet a zöld befektetés?

Jellemző erre generációra, hogy környezettudatosan szeretnek élni. És szeretnének ebbe befektetni. Akkor is javasolt inkább számukra egy globális piacba való befektetés, minthogy egy ilyen szatellit termékbe tenni a vagyonukat?

Szatellitbe kezdeni a befektetést, az valójában nem egy megfontolt befektetési portfóliónak a felállítása, hanem az spekuláció. Ezt az ügyféllel kell tisztázni, hogy mit szeretne? Spekulálni, vagy egy megfontolt portfóliót felépíteni? A spekulációnak is meg lesz a helye, de az alap portfólió felépítését, az egyértelmű, hogy nem a spekuláció oldaláról kell kezdeni.

A legfontosabb üzenet azoknak, akik először lépnek a tőkepiacra, hogy ne az ígéretekben higgyenek, és ne abban, hogy mire spekulálnak és ígérgetnek nagyon nagy hozamokat, hanem inkább a tényekre hagyatkozva, analitikusabban nézve, és a globális piacba befektetve kezdjék el az életüket a tőkepiacon.

Vásároljanak értéket, mert az jelenti a biztonságot. Látunk ott is árfolyam eltéréseket, de a megbízható vállalatok nagyobb válságok idején is a piacon maradtak és akkor is hoztak értéket.

Ha téged is érdekelnek a befektetések, akkor nézzük meg a céljaid eléréséhez milyen lehetőségeid vannak!

Jelentkezz ingyenes konzultációra!

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.

A ‘stop loss’ funkciót, mint eszközt, mikor érdemes és mikor nem érdemes használni?

Nagyon sokan kaptak az elmúlt hetekben a biztosító társaságoktól kivonatokat, amelyekben az szerepelt, hogy ahol a ’stop loss’ funkció be volt állítva, akár a tavalyi év folyamán teljes egészében a befektetett pénz pénzpiaci eszközökben volt. Ez a ’stop loss’ funkció azt jelenti, hogy bizonyos veszteség elérésekor kiszállunk a befektetésből. ___________ Beszélgetőpartnerek: Iványi Ildikó, a PFS-Partners

Valóban kockázatmentes most hitelből államkötvényt vásárolni?

Érdekes hívásokat kaptunk. Egy pénzügyi portálon megjelent egy olyan cikk, amely azt sugallja, hogy ha valakinek van egy kis tőkéje és emellé hitelt vesz fel, majd ezekből államkötvényt vásárol, akkor magas hozamokat érhet el, és tulajdonképpen nincsen kockázata. ___________ Beszélgetőpartnerek: Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere János Zsolt, nemzetközi piaci elemző Vitárius Bálint, a

A tőzsde már önmagában spekulál?

A tőzsde spekulál?

Érdekes kérdéssel kereste meg egy ügyfelünk kollégánkat a tőzsde és spekuláció témában. A tőzsdéről azt mondjuk, hogy legalább 3 hónapra előre áraz, tehát ha megveszünk egy részvényt, akkor egy 3 hónappal későbbi állapotnak megfelelő árfolyamon vásárolunk. Ez nem spekuláció? Hogyan viszonyul egymáshoz ennek tekintetében a nem spekulációra felépített portfólió és a részvény? Mi az a

Ismerd meg a szerzőt!

Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2023.03.22.

10:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)