A bérnövekedés-fogyasztás-infláció mesterhármasának egyensúlyozása

A bérnövekedés-fogyasztás-infláció mesterhármasának egyensúlyozása

Szakértőink a munkaerőpiac és a bérnövekedés szerepéről beszélgettek z infláció alakulásában, különös tekintettel a jelenlegi magas foglalkoztatottsági rátára.

IVÁNYI ILDIKÓ: Egy nagyon izgalmas hétben vagyunk benne, hiszen ma Christine Lagarde fog kilépni a nagyközönség elé, illetve a héten várunk a FED felől is különböző jelzéseket, valamint a technológiai cégek ezen a héten adnak jelentést az elmúlt negyedéves teljesítményekről. Mindez miért is érdekes?

Azért, mert folyamatosan beszélünk a kamatokról és az infláció alakulásáról. Jöttek a mi Díványbeszélgetésünket követően itt az elmúlt napokban visszajelzések, amikor is egy nagyon picit érintettük a munkaerőpiacot, a munkaerőpiacnak az alakulását. Ez azért érdekes itt a jelentésekkel meg a kamatcsökkentés és az infláció alakulásával kapcsolatban, mert többen úgy gondolják, hogy a munkaerőpiacnak az erőssége, ez a nagymértékű foglalkoztatottság nem járul ahhoz hozzá, hogy az infláció csökkenjen, és ennek egyenes következménye az, hogy akkor nem lehet abban bízni, hogy kamatcsökkentés várható. Önnek mi a véleménye erről?

JÁNOS ZSOLT: Hát alapjában összetett a téma, mert ahhoz, hogy a gazdaság megfelelő stabilitással tudjon működni, ahhoz kell a fogyasztó. Ezt látjuk, hogy főleg Amerikában a fogyasztónak nagyon fontos a szerepe. A gazdaságot olyan körülbelül 60 %-ban a fogyasztó viszi a hátán. Kínában látjuk, hogy mivel a fogyasztók nem fogyasztanak, ezért nagyon erős depresszióban már benne van szinte a gazdaság, de mindenesetre nagyon gyenge növekedés és deflációs hatások.

Mégis a központi bankok arra figyelnek az aktuális modelljük szerint, hogy a munkanélküliség mikor kezd el növekedni, mert az az elvárásuk, hogy ezzel az inflációt vissza tudják fogni. Az aktuális jelek azt mutatják, hogy az infláció csökken, annak ellenére, hogy a munkanélküliség nem növekszik. Ami még nem azt jelenti, hogy az emberek ugyanolyan dimenzióban fogyasztanak tovább is, mert azért megvan az a bizonytalan háttér érzés.

A baj az, hogy össze vannak keverve előre tekintések visszatekintésből megállapított számokkal. Az inflációt általában visszatekintésből nézzük meg, hogy milyenek voltak az árak decemberben, hogy milyenek voltak az árak januárban, ez már lejárt. És akkor foglalkozunk azzal a kérdéssel, hogy most milyen a munkanélküliség, és ennek majd mikor lesz, mi lesz a jövőben a konzekvenciája. Tehát ezeket a számokat szét kell szedni, mert egy gyümölcssalátába mindent bele lehet tenni, de mégis körtét almával összehasonlítani nem mindig jó.

IVÁNYI ILDIKÓ: A munkanélküliségi rátával együtt most azok a hangok is felerősödtek, illetve nagyon sok országban látjuk is a hatását ennek, hogy a reálbérek növekedtek. Na most, hogyha a reálbérek növekednek és valamelyest az infláció csökken, akkor az megnövelheti a fogyasztást, ami megint infláció növekedést eredményezhet. Vagy ennyire nem egyértelmű ez az összefüggés?

JÁNOS ZSOLT: Sajnos nem ennyire egyértelmű. Egy lehet látni, hogy az inflációnak egy lényeges tényezője a bérek. Tehát a bérek emelése az sokkal erősebben hajtja az inflációt felfele, mint a fogyasztás. Most azt lehet mondani, hogy oké, a magasabb bérekről fogyasztanak többet az emberek.

Ez az, ami továbbra is problémát okoz a fejekben, mert a foglalkoztatottság, hogyha magas szinten van, akkor azt látjuk, hogy ezt a legtöbb ember nem éli meg alapjában pozitívnak, hogy azt mondhatja, hogy az már egy előny, hogy van munkahelyem és nem vagyok munkanélküli, ezért a szakszervezetekkel nem kell annyira erőszakosan tovább követelni a még több, még több, még több bért.

Tehát mivel ezt nem élik így meg, ezért követelik a több bért, megkapják a több bért, főleg egy olyan évben, mint az idén, amikor a politika is nyomás alatt van, és ez persze, hogy az inflációt felfele hajtja. Több paraméter azt mutatja, hogy a következő generáció ahhoz kell hozzá szokjon, hogy újra létezik magasabb infláció az életünkben, és még az is szétválhat, hogy lesznek bizonyos témakörökben magas infláció, ami odavezet, hogy ennek, mint mellékterméke más témakörökben akár defláció lesz. Összességében úgy tűnik, minthogyha az infláció csökkenne, de a szektorokat szét kell szedjük, mert nem lesz mindenütt egyforma.

IVÁNYI ILDIKÓ: És főleg az élelmiszer és az energiafogyasztásra lehet majd jellemző, mert abból fogy a legtöbb és erre fordít a lakosság is, vagy a munkavállalók is erre költik a legtöbb pénzt. Volt egy olyan kérdés is, ami természetesen egy kicsit futurisztikus, hogy ha ilyen magasan lesznek a fizetések, mert a szakszervezetek 10 – 15 % vagy akár annál magasabb béremelést is követelnek, van, ahol el is érik a követeléseknek a mértékét, de az infláció visszacsökkenne a várt 2-3 % közé, akkor ahogy ön is mondta, a fizetések visszafele nem szoktak menni, akkor még nagyobb lendületet kaphat a fogyasztás és az megint csak egy ilyen inflációs spirált indíthatna el.

JÁNOS ZSOLT: Hát az első lépésben még nem látnám, hogy föltétlen inflációs spirál indulna el, hanem az inkább lehetne egy egészséges gazdasági alap. Ha visszaemlékszünk az infláció robbanása a globális beszállítási láncoknak az összeomlásával indult el, az energia oldaláról lett importálva.

És az érdekes az, hogy ez a játék az infláció, a gazdaság és a fogyasztás között, ez soha nem fog megállni. Tehát mindig egy ilyen balanszírozási aktus történik, és ezért van a központi bankoknak pont az a szerepük, ami van: most azzal kell foglalkoznunk, hogy először tovább is csökkenjen az infláció, J. Powell ezt elég tisztán jelezte, hogy az idén később fognak jönni a kamatcsökkentések és nem olyan gyakran, mint amilyet a piac pillanatnyilag beárazott. Ez azt jelenti számokban, hogy aktuálisan 70 százalékos valószínűséget áraz be ma a piac, hogy júniusban lesz az első kamatcsökkentés Amerikában, a második nagy valószínűséggel szeptemberben, és a harmadik decemberben. Ez egy egészen más forgatókönyv, mint amit akár még két héttel ezelőtt forgatott a piac.

Powell tegnapi beszéde másképpen az egyik leglényegtelenebb beszédje volt az elmúlt években. Nem emlékszem, hogy mikor lépett volna kirakatba Powell, és ennyire nem volt senki arra kíváncsi, hogy mit mond, mert nem volt semmi újdonság alapjában. Hozzá kell mondani, hogy tegnapelőtt inkább Janet Yellen rabolta egy kicsit el a színpadot, mert amit ő mondott a kötvény kibocsátásokról, az sokkal fontosabb volt a piacnak.

IVÁNYI ILDIKÓ: Ön mit vár ma, hogy Christine Lagarde mivel fog kilépni a színpadra?

JÁNOS ZSOLT: Hát ugyanazzal, tehát alapjában a múlt héten már megvolt, hogy nem lesz kamatlépés az Európai Központi Banknál, és továbbra is ezen a szinten maradnak az elvárások, hogy az Európai Központi Bank sem teszi meg egyelőre a lépést. Sokan várják, de most már vannak többen is, akik azt mondják, hogy jobb lenne csak azután lépni, miután már megtörtént még egy pár nagyobb probléma, mert akkor legalább tisztul a piac. Hogyha túl hamar megteszi az Európai Központi Bank a lépést, akkor sajnos nincs meg a tisztulás és visszük magunkkal megint azokat a struktúrákat, amik nem egészségesek.

IVÁNYI ILDIKÓ: Hát majd meglátjuk, hogy ma este mit mond Christine Lagarde és akkor erről majd a következőkben biztosan fogunk beszélni. Köszönöm szépen Önnek, hogy ma is megosztotta a gondolatait ezekről a kérdésekről, és így hasznos információkat tudtunk adni a kérdezőnek is, illetve az érdeklődőknek is.  

——————

Beszélgetőpartnerek:

Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere

János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

——————

Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

Vegyen részt a Díványbeszélgetés a tőkepiacról webinárainkon: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

——————-

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit.

Business illustrations by Storyset

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Ismerd meg a szerzőt!

Picture of Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.06.26.

14:00

2024-06-26
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.06.26.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)