Februári tőzsdei korrekció: spekuláció vagy reális aggodalom?

Februári tőzsdei korrekció: spekuláció vagy reális aggodalom?

Szakértőink a korábbi történelmi trendek és jelenlegi gazdasági mutatók alapján vitatták meg, hogy reális-e az aggodalom egy potenciális tőzsdei korrekció miatt februárban.

IVÁNYI ILDIKÓ: Történelmileg, hogyha visszanézünk – nem kell olyan messze mennünk: 2016-ban és 2018-ban is, a számok azt mutatják, hogy a február az egyik leggyengébb hónap a tőzsdéken. Most sokan vannak, akik aggódnak egy kicsit, hogy azután, hogy az S&P index 20 %-ot erősödött az elmúlt 3 hónapban, lehet, hogy egy nagyobb korrekció fog történni februárban. Az egyik alapja ennek az aggodalomnak az, hogy a tízéves amerikai államkötvény hozama 3,75-ről 4,15 %-ra emelkedett, ami azt jelentheti, hogy pénzkivonás történik a részvényekből. Mit gondol Ön erről? Van ennek reális alapja, vagy pedig ez megint egy spekuláció?

JÁNOS ZSOLT: Tehát alapjában az, hogy a piac korrigál, az persze egy spekuláció az egyik oldalról: hogy ez mikor történik meg. Az jó lenne, hogyha „kiárazódna” a piacból az a gyors és az a nagyon sok kamatemelési remény. Ettől függetlenül mindig az a kérdés, hogy bika szemszögből vagy medve szemszögből nézi valaki az egészet? Ha medve szemszögből nézi, akkor azt mondja, hogy oké, meg vagyok győződve, hogy most jön a korrekció. Ezt olyan reméli, aki vagy nincs invesztálva a piacba, vagy aktívan esetleg – ha megvan a lehetősége- short pozíciókkal szeretne ebből profitálni. Ha bika szemszögből nézzük az egészet, akkor az érdekes az, hogy az elmúlt évtizedekben ilyen korrekciók, akár nagyon erős crash-ek is, mind vásárlási időpontok voltak egy folyamatosan emelkedő piacban.

Tehát arra lehet spekulálni, hogy ez mikor történik meg. Az nem spekuláció, hogy ez hozzá tartozik és ez megtörténhet. Azt, hogy a kamatok emelkedtek, azt a múlt héten főleg azok a számok váltották ki, amik nagyon azt mutatják, hogy az infláció erősebben visszatér, mint amit látni szeretnénk.

IVÁNYI ILDIKÓ: Ezt főleg akkor az amerikai piacra érti Ön.

JÁNOS ZSOLT: Persze.

IVÁNYI ILDIKÓ: A másik aggodalom, ami szintén azt sugallja, hogy februárban lesz egy komolyabb korrekció a piacokon, az a mesterséges intelligencia körüli felhajtás. Több elemzőt is meghallgatva lehet azt kihallani az elemzésekből, hogy többen attól tartanak, hogy egy hasonló jelenség lesz, mint a dotkomlufinál volt, hiszen a technológiai részvényeknek a pozícionálása bullish.

JÁNOS ZSOLT: Az, hogy egyre több figyelmeztetést hallunk, ezt jónak tartom. Amikor az árfolyamok mennek nagyon erősen felfele, akkor azt tapasztaljuk, hogy olyanok is felfedezik a tőzsdét és olyanok is megjelennek a tőzsdén, akik eddig nem voltak ott, tehát nincs tapasztalatuk, és egy 10-20-30-50 százalékos korrekciót nem tudnának kezelni és idegileg összeomlanának. Ezért jók a figyelmeztetések.

Emellett nem lehet teljesen összehasonlítani az aktuális helyzetet a dotkomlufival. Annak idején nagyon kevés technológiai cég volt, amelyik valójában pénzt keresett, amelyiknek valójában jó biznisz modellje volt, amelyik valójában már fel tudott valamit mutatni. Akkor teli volt minden csak vízióval, reménnyel, perspektívával adósságból finanszírozva. Hogyha most megnézzük a nagy technológiai vállalatokat, akkor itt megvannak a stabil üzleti modellek, úsznak a cash-ben, alig van hitelfinanszírozás.

Persze, hogy benne van nagyon sok remény, mert a mesterséges intelligencia most már annyira megérkezett, hogy maradni is fog. Mindenki, aki arról beszél, hogy neki van egy stratégiája, és ez implementálódik az üzleti modellbe, annak szárnyalnak az árfolyamai.

Azért azt ki kell mondani, hogy pillanatnyilag a mesterséges intelligencia implementálása a mindennapi életbe bizonyos modellekben a legjobban sikerül Amerikának. Európa nagyon le van maradva, Ázsiának egy része ugyanúgy törekedik erre, és Kína nagyon le van maradva. Tehát az aktuális tőzsdei állások azt mutatják, hogy ki hogyan kezeli és ki mennyire sikeresen tudja a mesterséges intelligencia modelleket implementálni. Ezt látjuk a tőzsdéken.

IVÁNYI ILDIKÓ: Az előbb említette azt, hogy a nagy technológiai cégek ’úsznak a cash-ben’. Többször láttunk már arra példát, hogy ha ’úsztak cash-ben’, akkor a saját részvényeiket vásárolták fel. De ez azzal jár, hogy el kell adni és aztán meg kell vásárolni ezeket a részvényeket. Tehát az eladás, mint olyan, az nem generálhat szintén egy olyan jelenséget, ami erre az aggodalomra ad okot, amitől félnek a befektetők februárban, hogy esni fognak az árfolyamok és nagyon nagy lesz a korrekció?

JÁNOS ZSOLT: A nagyvállalatok ugye nem adják folyamatosan a részvényeiket. Általában a vállalatok akkor adnak el részvényt a tőzsdén keresztül, amikor vagy tőzsdére mennek vagy tőkét emelnek, tehát likviditásra van szükségük. A legtöbb nagy technológiai cég már évek óta nem adott saját maga el részvényeket, mert nincs szüksége likviditásra, hanem inkább a létező likviditásból szűkíti a piacot, mert vásárolja folyamatosan vissza a saját részvényeit.

Tehát ez, hogy egy kell adni a részvényeket, hogy aztán visszavásárolják, ez ebből a szempontból nem létezik, mert a nagyok még egyszer: nem adják el a részvényeket. Minek?

IVÁNYI ILDIKÓ: Köszönöm szépen, hogy megosztotta ismételten a gondolatait ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban, és remélem, hogy akik felvetették ezeket a kérdéseket a beszélgetések során, azoknak most egy kicsi megnyugvást is jelent az, amit János úr most elmondott a február hónap várható tőzsdei folyamatairól.

——————

Beszélgetőpartnerek:

Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere

János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

——————

Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

Vegyen részt a Díványbeszélgetés a tőkepiacról webinárainkon: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

——————-

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit.

Business illustrations by Storyset

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Mi vár a magyar befektetőkre idén?

Mi vár a magyar befektetőkre idén?

Rendhagyó Díványbeszélgetésünket ezúttal a biztosítási szektorban működő szakmai partnerünkkel közösen szerveztük meg. Évindító rendezvényünkön a

Ismerd meg a szerzőt!

Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.04.03.

14:00

2024-04-3
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.04.03.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)