Az arany és a pénzügyi bizonytalanság – vegyünk most aranyat?

Az arany és a pénzügyi bizonytalanság – vegyünk most aranyat?

Több elemző szerint az arany ára tovább emelkedhet 2024-ben, ezt több tényező is alátámaszthatja. Szakértőink az arany ármozgásának gazdasági és geopolitikai hátterét, valamint kamatpolitikájának és más piaci tényezőknek az arany árfolyamára gyakorolt hatásait boncolgatták.

IVÁNYI ILDIKÓ: Mindenki érdeklődéssel nézi a piacoknak az alakulását, de most egy pár nap alatt több kérdés érkezett az arannyal kapcsolatban. Már nagyon régen nem beszéltünk az aranyról, de most megint többen úgy gondolják, hogy aranyba kellene fektetni a megtakarításoknak egy részét. Ami érdekes, hiszen az aranynak az árfolyama 2000 dollár körül alakul. Ez azért is egy kicsit meglepő, mert általában negatívan korrelál az aranynak az árfolyama a kamatokkal. Akkor ez mégis miért lehet, hogy ilyen magas a fizikai aranynak az USA dollárban mért árfolyama?

JÁNOS ZSOLT: Amikor egy ár magasabb, akkor ez technikai oldalról nézve egyszerűen magyarázható. Több a kereslet, mint a kínálat, és ezért magas szinten van az árfolyam. Hogy abba a spekulációkba mennyivel érdemes belemenni, hogy ez innen hogy fog tovább fejlődni, az egy másik kérdés.

Ha valaki nagyon pesszimista a pénzügyi rendszerrel szemben, akkor lehet nagyobb részeket, hogyha optimistább, akkor kisebb részeket, tehát valahol ott 5-10-15 % között.

Alapjában az arany esetében azt szokták mondani, hogyha a kamatok alacsonyak, akkor ez az aranynak előnyösebb. Ha a kamatok magasak, akkor ez az aranynak hátrányos, mert az arany nem fizet kamatot, és hogyha van alternatíva, akkor az a pénz, ami aranyban lenne parkolva, az inkább az alternatívákba megy, mert ott vannak kamatok. De ez túl egyszerű ez a kép. Azt is hozzá kell tenni, hogy mekkora az eladósodási szint.

Ha megnézzük, akkor a vezető gazdaságokban az eladósodási szint nagyon emelkedett, ami azt jelenti, hogy a körforgásban lévő pénz mennyisége nagyon nagy. Ez lehet egy olyan bizonytalanság, ami miatt több kereslet megy az arany irányába. A nemzeti bankoknak különböző szemszögből nézve nagy az aktivitása az arany piacon. Megvannak geopolitikai feszültségek, ami egészen más érdekekből kezeli az aranyat.

Tehát nagyon összetett a kép, ezért egy privát befektetőnek bármilyen agresszív spekulációra pozícionálni magát úgy érzem, hogy ez egy érzékeny kérdés, és nem javasolnám, hogy ebből a szempontból vegyen valaki aranyat, vagy akár éppen adjon el.

IVÁNYI ILDIKÓ: A piac várakozik arra, hogy a FED majd kamatot csökkent. Hogy ez mikor fog bekövetkezni, erre azért vannak különböző elméletek, hogy ebben az évben körülbelül mikor következik be az első, és arra is, hogy mekkora mértékű lesz ez az első kamatvágás. Ha ez megtörténik, akkor ez az aranyár-szárnyalásra milyen hatással lehet? Most nem spekulálunk, csak közgazdaságilag nézve ezt a tényt.

JÁNOS ZSOLT: Így is úgy is spekulálunk, mert az arany mozgása most már olyan szintre került, hogy rövid időre az arany reakciója a gazdasági eseményekre, plusz hosszútávra az arany fejlődése eltér egymástól. Ezt például látjuk, hogy tavaly október elejétől, miután ez a fantázia, hogy kamatcsökkentési ciklus fog jönni, az aranynak az árfolyama elkezdett nagyon erősen emelkedni hasonlóan, mint a részvényeknek az árfolyama. Mert az, hogy a kamatok esetleg csökkennek, az ad fantáziát az aranynak és az is, hogy likviditás van a piacban. Vannak olyanok is, akik akár hitelből finanszíroznak aranyat, ami alapjában nonszensz, mert a hitelkamatot kell fizessék, de az arany nem hoz nekem kamatot.

Tehát ez a lazítás ez adott egy lendületet az arany árfolyamának.  A csúcs az aranynál olyan körülbelül az év vége volt, azóta a fantázia a piacból árazódik ki, hogy az idén hamar lesz, és sok kamatcsökkentés. Ha megnézzük a tegnapi inflációs számokat, ezek növekedtek. Normális esetben növekedő infláció az arany árfolyamának pozitív kellene legyen, mert akkor más értékek elértéktelenednek – a fizetőeszközök is-, az arany pedig, mint reálérték tartja az értékét, mégis csökkent az árfolyam, miért?

Hát azért, mert ha bizonytalanság jön a piacba, akkor likvidálható eszközöket adnak először el főleg a spekulánsok vagy azok, akik rövid időre vannak a piacban, és az arany az egyik leglikvidebb eszköz. Tehát amikor sokk van, crash van, probléma van, bizonytalanság van, ha megnézzük az elmúlt évtizedeket, akkor ebben a helyzetben az arany nem emelkedett, hanem egyszer ugyanúgy csökken, mint minden más. Majd azután, amikor a sokk a piacokban helyreállt, akkor indult el esetleg egy árfolyamnövekedés. De abban a pillanatban, amikor megtörténik a bizonytalanság, azt, hogy az arany biztos, hogy kontra mozdulatban fog menni, azt nem látjuk egy jó ideje már.

IVÁNYI ILDIKÓ: Ön azt mondta, hogy az arany egy olyan eszköz, amit gyorsan lehet értékesíteni, de azért a köztudat nem így áll az aranyhoz. Ez nem ellentmondás?

JÁNOS ZSOLT: Azt látjuk, hogy különböző eszközöket különböző szereplők más szemszögből alkalmaznak és használnak fel. Azalatt az idő alatt, amíg ugye negatív kamat volt, vagy nem volt egyáltalán kamat szint, egyre több parkolt pénz intézményi befektetők oldaláról kezdett az aranyba beszivárogni, mert kedvezőbb volt például aranyat tartani, mint negatív kamatot fizetni.

Ezeknek a pénzeknek egy része még nem áramlott ki az aranyból, mert annak ellenére, hogy a kamatok növekedtek, az arany árfolyama is növekedett. Tehát a visszaesés kockázata kezelhető volt, és így intézményi pénzek benne maradtak, még! De azok nem olyan hosszú távú befektetések, mint egy pár privát befektetőknek a fejében, hogy azt mondja, hogy én megveszem az aranyat, ideális esetben aranyérmeket vagy tömböket, és ezeket pátyolgatom, simogatom, ott van a széfben, elásom a kertemben…

Tehát nem így gondolkodik egy intézményi befektető, hanem neki ez egy klasszikus eszköz több között, és ők fizikálisan meg sem veszik az aranyat, tehát az, hogy fizikálisan valaki megveszi az aranyat, az egészen más, mint egy eszköz papír formájában, vagy számlákon van, mint pozíció a mérlegben.

IVÁNYI ILDIKÓ: Tehát akkor az arany árfolyamára is elmondhatjuk, hogy tulajdonképpen a nagy befektetők járulnak hozzá ahhoz, hogy mennyire labilis ez az árfolyam, mennyire növekedik és milyen mértékben csökken ugyanúgy, ahogy a tőkepiacon is ugye befolyásolják a tőzsdei indexeket?

JÁNOS ZSOLT: Nem egészen, mert az aranynál ugye eltér az árképzés még mindig a klasszikus részvények átképzésétől a tőzsdén. Az arany nincs tőzsdén: az arany ár megállapítása naponta egyszer történik, összehangoltan világszerte 20 bank. Ők megegyeznek piac nélkül egy mai árban, és kész. Tehát az eszközt magát összehasonlítani részvényekkel már ez magában nem stimmel teljesen, mert az árképzés nem úgy történik, mint a tőzsdéken a részvényeknél.

IVÁNYI ILDIKÓ: Nagyon szépen köszönöm, hogy 1-2 gondolatot megint megosztott velünk az arannyal kapcsolatban. Abban sem változott az Ön véleménye sem, illetve nekünk tanácsadóknak sem, hogy nem kell aranyat annyit vásárolni, hogy csak abban tartani a pénzt, hanem csak egy részét esetlegesen a vagyonnak.

Általában azt tapasztaljuk, hogy azért a privát befektetők nem úgy vásárolják meg az aranyat, hogy most megveszem, aztán majd 2-3 év múlva eladom, hanem sokkal hosszabb ideig szokták tartani ezt a portfóliójukban, mint egy családi vagyontárgyat.

JÁNOS ZSOLT: Hogyha valaki valójában hosszútávra vesz meg bármilyen eszközt -ez lehet akár egy részvény is-, akkor a logika azt mutatja, hogy ő az aktuális árfolyamokkal, plusz az aktuális spekulációkkal nem foglalkozik, mert akkor más okból veszi meg a portfóliójába azt a részt. Ezt többször már mondtam, hogy például a részvényeknél is egy vállalatnak az üzleti modellje és az aktuális árfolyama a részvényeknek két külön sztori, ennek nincsen összefüggése. Két teljesen más megközelítés.

Mindig felteszem a kérdést, mikor valaki jön, hogy ezt vagy azt megvegyem-e, hogy mi az oka annak, hogy ő erre felfigyelt? Ha spekuláció miatt figyelt fel, akkor mások az okok, és akkor akarom látni, hogy ő mint spekuláns viselkedik, hogyha pedig reális portfólió összeállítási stratégia, akkor nem érdekli a napi spekuláció, mert akkor nem ezt fogja megvenni.

IVÁNYI ILDIKÓ: Tehát tartsuk hosszútávon a megvásárolt eszközeinket és állítsunk fel egy szakértővel együtt egy stratégiát, ami mentén eszközöljük a befektetéseinket.

A jövő héten egy hosszabb beszélgetés lesz a tőkepiacról, és még lesz egy érdekes vonulata is ennek a beszélgetésnek, hiszen egy picit kitekint ez a beszélgetés majd a tőkepiacon kívülre, más piaci szereplők is megemlítésre kerülnek majd.

——————

Beszélgetőpartnerek:

Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere

János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

——————

Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

Vegyen részt a Díványbeszélgetés a tőkepiacról webinárainkon: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

——————-

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit.

Business illustrations by Storyset

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Sok befektető, megtakarító portfóliójában megtalálhatóak a befektetési alapok, ezen belül is a részvényalapok. Nemcsak mi

Ismerd meg a szerzőt!

Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.04.03.

14:00

2024-04-3
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.04.03.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)