Portfólió a technológiai rally idején: a diverzifikáció és az osztalék kérdése

Portfólió a technológiai rally idején

Ehet vlogunkban szakértőink arról beszélgetnek, hogy hogyan lehet ésszerűen befektetni egy olyan időszakban, amikor a piacot egyfajta „rally” jellemzi. A hangsúly továbbra is az egyéni körülményeken és célokon van a befektetési döntések meghozatalakor.

IVÁNYI ILDIKÓ: Az elmúlt héten két nagyon érdekes kérdést kaptam 1-1 beszélgetés során. Mindkét kérdés összefüggésben van azzal a piaci rallyval, amit most itt láttunk az elmúlt hetekben. Az egyik kérdés az úgy hangzott, hogy hogyan lehet megvalósítani egy diverzifikálást ebben a rallyban, amikor a befektetőknek az a célja, hogy azért az a pénz, amit befektetnek, az valamennyit kamatozzon, valamennyi hozamot hozzon? Azt látjuk, hogy 7-8 olyan részvény forog a piacon, amik valóban nagyon-nagyon szép eredményeket mutatnak. Ezek főleg a technológiai szektorral állnak kapcsolatban. Tehát akkor hogy lehet egy diverzifikálást megvalósítani egy portfólióban?

JÁNOS ZSOLT: A válasz a kérdésre remélem, hogy nem lesz túl komplex. Egy józan diverzifikált portfóliót mindig létre lehet hozni, mert ennek az alapgondolata nem a mindenáron hozammaximalizálás. Sajnos a befektetők is egy rossz képet szeretnének megvenni és a pénzügyi iparágnak a nyújtott szolgáltatása és ígérete is egy rossz ígéret, mert kihangzik belőle az, hogy biztos nyersz, nekünk vannak rendszereink – ez főleg a private banking által kezelt vagyonkezelésekben jelent meg, hogy mi kezeljük a kockázatot, tehát kvázi a mi termékünk elkerüli a kockázatot, és ez odavezet, hogy a vagyonkezelők ciklikusan – tehát az ügyfélnek a hangulata szerint – döntenek.

Aktuálisan technológiai iparágat megvenni és eladni nem nagy sztori, mert minden csapból ez folyik, és a legegyszerűbb az ügyfélnek ezt a vágyát kielégíteni, hogy akkor ő is benne van ebben a hype-ban pillanatnyilag. Éppen egy piackutatás jelent meg, ami azt mutatja fel, hogy ezek a ciklikus vagyonkezelések -akárcsak 5 évre is nézve – felével kevesebb eredményt érnek el, minthogyha higgadtan, nyugodtan, aktuális hírek nélkül lett volna összeállítva egy stabil, szélesen összeállított portfólió. Tehát még egyszer mondom: az ügyfelek sajnos egy rossz ígéretet szeretnének megvenni, és ezt a hamis ígéretet a pénzpiaci iparág nekik el is adja, ami ebbe a csapdába vezet.

IVÁNYI ILDIKÓ: Ha már ezekről a hype-olt cégekről beszélgetünk, akkor van egy másik szempont, ami szintén érdekes egy befektetőnek, ami most talán ismételten a középpontba fog kerülni, és ez az osztalék. Ezek a nagy cégek, akikről most itt beszélünk, akik a hátukon viszik a globális piacot, ezek ugye főleg technológiai cégek, nem jellemző rájuk, hogy osztalékot fizetnének ki.

Viszont a kamatok csökkenhetnek vagy csökkenni fognak, legalábbis ezek a várakozások, ezért 1-2 befektetésnél most megint előtérbe kerülhetnek azok az eszközök, amelyek osztalékot fizetnek. Hogyan válogasson be az ügyfél a portfóliójába olyan részvényeket vagy részvénycsomagot, amely osztalék kifizető ebben a hype-olt időszakban?

JÁNOS ZSOLT: Az első kérdés az, hogy az osztalékra egyáltalán szükség van-e, a kamatra egyáltalán szükség van-e? Erre sokan azt mondják, hogy persze, hogy szükség van rá! Nem ennyire egyszerű a válasz, mert az osztalékot, ha kifizették, a kamatot kifizették, akkor ezt általában adó szemszögből le kell kezeljem, tehát meg kell adózzam, és ha ezt a likviditást, ami így bejött nekem, azután nem költöm el, nem kell a napi cash flow-ba, hanem újra befektetem, hát akkor jobb lett volna olyan befektetési eszközöket választani, amelyekből nem jön ki kamat, amelyikből nem jön ki osztalék, hogy ezt a körforgást megspóroljam magamnak.

Ez általában életkor kérdése is. Egy fiatalabbnak nincsen meg az a logika, hogy feltétlen szüksége lenne kamatra és osztalékra. Itt inkább a vagyonfelépítés fontosabb. Egy idősebb ügyfélnél, aki a nyugdíjas korba szeretne a hivatalos állami nyugdíjhoz még pluszbevételt, mert ez neki kell az életszínvonalához, ott egészen más a kamat és az osztalék kérdése.

Tehát nem az eszköz a döntő, hanem én azt látom, hogy újra és újra az ügyfélnek az aktuális helyzete, hogy mit akar elérni azzal az eszközzel. Ez sokkal fontosabb, mint csak távolról azt nézni, hogy állítólag melyik a jobb.

IVÁNYI ILDIKÓ: Ezzel függ össze az a kérdés is, amivel szintén megkerestek engem, hogy a magyar államkötvényeknek a kamat kifizetése most esedékes. Érdemes-e abban gondolkodni, hogy ismét kötvényt vásárolni, amikor azt látjuk, hogy a kamatok csökkennek, vagy pedig most már érdemesebb lenne elgondolkodni azon, hogy mondjuk más eszközökbe fektetni azt a kamatjövedelmet, amit megkapnak?

JÁNOS ZSOLT: Megint azt kell mondjam, hogy először az a kérdés a fontos, hogy értem-e, hogy mi a különbség a részvények és a kötvények között, és hogy milyen arányba passzol a kettő az én portfóliómba? Tehát ez megint az első kérdés, hogy hogyan lehet ilyen időkben higgadtan, nyugodtan egy strukturált portfoliót felépíteni? Ehhez hozzátartozik az is, hogy egy kötvény-részvény aránynál az, hogy most a kamatok magasak vagy alacsonyak, alapjában lényegtelen.

Az a fontos, hogy az a része a pénznemnek, amit kötvénybe teszek, az nincs az aktív gazdaságban befektetve, az egy hitel valakinek, akitől remélhetőleg visszakapom a pénzt, remélhetőleg kamatok is jönnek. Általában az államok szintjén a kötvények bedőlésének a valószínűsége a legalacsonyabb, a vállalatoknál ott magasabb a kamat, de hát pont ezért is.

Az, hogy valaki arra spekulál, hogy a kamatok esetleg csökkennek, és ezért a most megvett kötvénynek lesz egy plusz árfolyama, hát az megint a klasszikus rés téma, a spekuláció. Ha azzal is tudok élni, hogy esetleg nem lesz kamatcsökkentés, és azzal is tudok élni, hogy esetleg kamatemelés lesz, mert ezeknek mind meglesz a kihatása a kötvényekre, hát akkor megveszem. De még egy visszamegyek a kérdéshez: csak a spekulációból dönteni az egy nagyon forró játék. A mostani hype-ban is ez van: a számok előtt a piac kíváncsiságból, vízióból, elvárásokból felhajtja esetleg az árfolyamokat magas szintekre, de előbb-utóbb úgyis a tények jönnek vissza, a számok.

IVÁNYI ILDIKÓ: Köszönöm szépen, hogy megosztotta ismét a gondolatait velünk ezekre a kérdésekre, és remélem, hogy akik feltették ezeket a kérdéseket, azok is megkapták a válaszokat, és akkor ez alapján fogják a döntéseiket majd meghozni, vagy beszélgetni tovább az ő tanácsadóikkal.

Eheti vlogunkban szakértőink arról beszélgetnek, hogy hogyan lehet ésszerűen befektetni egy olyan időszakban, amikor a piacot egyfajta „rally” jellemzi. A hangsúly továbbra is az egyéni körülményeken és célokon van a befektetési döntések meghozatalakor.

A portfólió diverzifikációja nem csak a hozammaximalizálásról szól

Az osztalék és kamat szükségessége az egyéni helyzettől függ

Kötvényekből ki, részvényekbe be?

——————

Beszélgetőpartnerek:

Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere

János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

——————

Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

Vegyen részt a Díványbeszélgetés a tőkepiacról webinárainkon: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

——————-

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit.

Business illustrations by Storyset

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Sok befektető, megtakarító portfóliójában megtalálhatóak a befektetési alapok, ezen belül is a részvényalapok. Nemcsak mi

Ismerd meg a szerzőt!

Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.04.03.

14:00

2024-04-3
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.04.03.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)