A FED és az EKB döntései: piaci reakciók és kilátások

A FED és az EKB is nyilatkozott a héten.

Szakértőink az elmúlt hét mozgalmas eseményeit elemzik az amerikai és európai piacokon: a FED és az EKB is nyilatkozott.

IVÁNYI ILDIKÓ: Elég mozgalmas hét 7 áll mögöttünk. Ma nem a megszokott időben beszélgetünk, hanem egy kicsit a hétvégéhez közeledve. Úgyhogy beszéljünk egy kicsit arról, hogy mi is történt Amerikában a FED-nél és mi történt Európában az európai központi jegybanknál, hiszen a kamatoknak az alakulása befolyásolja minden befektetőnek a portfólióját.

JÁNOS ZSOLT: Az előnye annak, hogy nem szerda délelőtt beszélgetünk, hanem most péntek délelőtt pont ez, hogy nem kell már tapogatózunk, hogy vajon mit fog mondani, Jerome Powell vagy Christine Lagarde. Ami lényeges volt, és ez az érdekes, hogy J. Powell csak egy szót változtatott meg, és hogy ez a piac reakcióját teljesen meg tudta változtatni. Ez az volt, hogy eddig arra a kérdésre, hogy mikor gondolja az amerikai központi bank, hogy kamatot lehetne csökkenteni, az volt a válasz, hogy egyelőre nem gondolkozunk azon, mert koncentrálunk az inflációra.

Most J. Powell azt mondta, hogy a kollégákkal már egy ideje vitatjuk azt a kérdést, hogy mikor jött el az ideje annak, hogy kamatot csökkentsünk, és csak ez már a piacban megfordított egy pár dolgot: szerda este szinte rakéta szerű emelkedést láttunk. Ezt többen félreértették, mert eleinte úgy volt ez interpretálta, hogy annyira örvend a piac annak, hogy akkor most ugranak az árfolyamok.

Valójában a legtöbbeket rossz lábon állva találta el őket Powell bejelentése, mert azért nagyon-nagyon sokan az amerikai piacban inkább arra számítottak, hogy Powellnek ez az aktuális túl pozitív hangulat, amit láttunk novemberben a tőzsdéken, nem nagyon tetszik, és ezért inkább hideg vizet fog önteni a kádba azért, hogy egy kicsit kivegye a parti hangulatot és ezért shortoltak.

Tehát a központi bank gyűlése előtt arra fogadtak, hogy itt vissza fognak esni az indexek, és mikor ez fordult, akkor problémába kerültek a shortolók, és az ilyen úgynevezett klasszikus ’short squeeze’ tehát, ahol be kell fedezzék nagyon gyorsan a shortokat – ez odavezet, hogy kell vásároljanak, ha vásárolnak, ez húzza felfele az árfolyamokat, és ezért láttuk ezt a nagyon erős reakciót.

Christine Lagarde esetében már egészen más volt. Ott már sokkal óvatosabb hozzáállást vártak el tőle a piac és ezt megkapta, de a piacnak Christine Lagarde beszéde előtt egy másik gondolat kezdett tetszeni: a Deutsche Bank-nak jött ki egy elemzése, hogy arra számítanak, hogy 2024-ben nem, mint eddig, normálisan a FED előrelép és azután jön az Európai Központi Bank, hanem akár 2024-ben cserélik a szerepet, és valamilyen okokból Christine Lagarde hamarabb fog csökkenteni, és a FED azután dinamikusabban fogja ezt követni.

És ez odavezetett, hogy az Európai Központi Bank gyűlése előtt egy eddig nem látott szinten ünnepelte ezt az ötletet a főleg német tőzsde, a DAX. Csak bele kell gondolni, egy hónap alatt 14800 -ról 17000-re emelkedett szinte rakétaszerűen. Ott tegnap nem volt nagy parti, mert a parti már megvolt előre, és ezen a szinten így a piac megállt. Tehát ennyi volt ennek a 2 napnak a nagyon-nagyon izgalmas eseménye.

IVÁNYI ILDIKÓ: Többen kérdezték, hogy mit várunk, hogy ez a parti hangulat megmarad-e, vagy pedig ezt, ami most itt történt a piacon, ezt lehet-e egy ilyen „post Mikulás rally”-nak is nevezni?

JÁNOS ZSOLT: Hát nem „post Mikulás rally”-nak, hanem inkább „exante rally-nak” nevezném, mert ugye az a Mikulás rally utáni sztori lenne. Ez inkább előre lett hozva és ami látható, hogy mit várunk el: tehát megvan az esély arra, hogy a piac korrigál. Ahhoz azt kell megnézni, hogy mi kell a külvilágban történjen, hogy korrigáljon a piac. Megvan az esély arra, hogy a piac tovább emelkedik. Meg kell nézni, hogy mik a paraméterek, mi kell történjen, hogy a piac emelkedjen.

Itt mindenki ezzel a kérdéssel kell foglalkozzon, hogy ha már fogadni akar – amit én nem tartok helyesnek, mert szerintem a tőkepiac, a befektetések, az nem szerencsejáték, nem fogadás kérdése, hanem az aktuális eseményeknek egyszerűen a beépítése a beárazása a portfóliómba. Vannak olyan paraméterek, amik azt mutatják, hogy legalább ezen a szinten marad a kamat. Vannak paraméterek, amik azt mutatják, hogy enyhe gyengülésébe mehet a piac. Van olyan is, amelyik azt mondja, hogy nagyon erősen kell korrigálni. Ezt kell megnézni, mint befektető, hogy melyik forgatókönyvnek milyen kihatása lehet a részvényekre, a kötvényekre, és az egyes további elemekre a portfólióban.

IVÁNYI ILDIKÓ: Nyilván ezzel Ön azt is mondja, hogy nem spekulálni kell, hanem a stratégiák mellett kitartva kockázatokat, illetve a lehetőségeket mérlegelni.

JÁNOS ZSOLT: Tehát spekulálni lehet, ezt láttuk ugye szerdán, hogy olyan befektetők is, akik foglalkoznak a piaccal, azzal, hogy shortolnak egy gyűlés előtt, az egy spekuláció. Ez jó is lehetett volna, ebben az esetben sokan ráültek meztelen fenékkel a kályhára, és ez be is volt kapcsolva. Tehát ez a spekuláció, ezt lehet, de persze, hogyha nyugodtan, higgadtan szeretnék egy portfóliót kezelni, akkor abban a spekulációnak nincs nagyon sok helye.

IVÁNYI ILDIKÓ: Nagyon szépen köszönöm Önnek, hogy megosztotta velünk ezeket a gondolatokat. Majd látjuk az elkövetkezendő hetekben, hogy egyáltalán ez a rally folytatódik-e, vagy milyen szcenárióval kell, hogy szembenézzünk az elkövetkezendő időben.

JÁNOS ZSOLT: Egy gondolatot azért hozzá lehet tenni: a valószínűsége annak, hogy az év vége irányába inkább pozitív marad a hangulat, ennek 2 alátámasztó paramétere van. Az egyik, hogy az év végén jönnek a számla kimutatások és nagyon sok alapkezelő most kezdi az utolsó két hétben még hamar helyre tenni a portfóliót.

Olyan pozíciók, amik az idén estek, azok még gyengülni fognak, mert kirepülnek. Olyan pozíciók, amelyek erősek voltak, azok erősödni fognak már csak azért, mert ahol nincsenek benne, azok be kell kerüljenek, hogy az év végén ki lehessen mutatni azt, hogy milyen jók voltunk. Tehát ez több paramétert erre ad, hogy most nem kardba dőlő hangulat fog jönni, hanem inkább megmarad a pozitív hangulat.

IVÁNYI ILDIKÓ: Tehát azért akkor nagyobb pénzeknek a mozgatását fogjuk látni, ami nyilván befolyásolja a piacnak az eredményeit, de erről majd beszélgetünk a jövő héten.

——————

Beszélgetőpartnerek:

Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere

János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

——————

Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

Vegyen részt a Díványbeszélgetés a tőkepiacról webinárainkon: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

——————-

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit. Business illustrations by Storyset

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

E-mobility részvénykosár

E-mobility részvénykosár

Szakértőink bemutatnak egy elektromos mobilitásra fókuszáló befektetési lehetőséget és kockázatait. A különböző vállalatok részvényeinek kombinálása

Ismerd meg a szerzőt!

Picture of Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.08.07.

14:00

2024-08-7
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.08.07.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)