Hogyan válasszunk megfelelő pénzügyi tanácsadót? – A kulcs a személyiség és a szakértelem

Hogyan válasszunk pénzügyi tanácsadót?

A múlt héten a PFS Kávézacc podcastban János úr beszámolt néhány olyan gyakori hibáról, amelyeket a befektetők elkövetnek. Hallgatóink további tanácsokat kértek arra vonatkozóan, hogyan kerülhetik el ezeket a buktatókat. Ma arról beszélgetnek szakértőink, hogyan válasszunk pénzügyi tanácsadót, aki valóban segíthet elkerülni ezeket a hibákat.

IVÁNYI ILDIKÓ: Az elmúlt napokban a podcastjában felsorolt hibákat, amiket a befektetők elkövetnek. Egy páran vissza jelezték a hallgatók közül felénk, hogy ezek mind nagyon jók, hogy János úr felhívja ilyesmire a figyelmet, de hogyha szeretnének valaki szakemberrel beszélni, hogy ezeket a hibákat vagy a hibák közül egy párat ne kövessenek el, akkor mit mond János úr arra, hogy milyen szempontok alapján válasszon egy ügyfél tanácsadót magának?

JÁNOS ZSOLT: Hát ez megint csak egy személyes gondolat, hogy mi szerint választanék. Mivel általában egy pénzügyi tervezővel az együttműködés nem egy egyszeri esemény – tehát egy terméknek a lebonyolítása és azután vége, ami sajnos a pénzpiac iparágban évtizedeken, évszázadokon keresztül így történt meg, hogy volt egy ’point of sales’ és azután nem volt semmi, volt egy szerződés, de nem volt semmi kapcsolat.

Ez változik, és mivel ez változik és ez egy folyamat lesz, ezért az első javaslatom az, hogy érdemes leülni egy beszélgetésbe, és feltenni azt a kérdést, hogy ezzel az emberrel, a gondolatmenetével, a személyiségével mennyire érzem jól magam? Be szeretném engedni kvázi az életembe, hogy mostantól akár a hétvégén is, este is telefonáljunk, beszélgessünk? Ez az első, hogy hogy érzem magam?

A második, hogy figyeljek arra, hogy mennyire foglalkozik azzal, hogy megértse az én szemszögemből a világot és az én lehetőségeimet elfogadja, és azután keressük meg a megoldásokat, vagy mennyire az az érzésem, hogy nyomul az ő termékével és állandóan erről meg akar győzni? Ez már 2-3 olyan pont, amiről az az érzésem, hogy ha erre figyelünk és hallgatunk, ez segít nagy lépésben tovább haladni.

Van egy tesztem nekem személyesen egy pár év óta: a mobiltelefonoknak megvan az az előnye, hogy általában, ha valaki felhív, akkor nagyon sok esetben, ha már a szám rögzítve van, akkor látjuk a nevet. És ez egy ilyen pici első „fejmozi”, hogy amikor meglátok egy nevet, hogy valaki felhív, akkor az első másodpercekben milyen kép, milyen érzés jelenik meg a fejemben? Örvendek, hogy ezzel az emberrel beszélgethetek vagy azt mondom magamba őszintén, hogy most nincs időm? Ezek ilyen pici jelek és ez vice versa. Tehát ezek ilyen inkább empátia kérdések, és ebből látjuk azt, hogy igen, ez egy hosszabb kapcsolat, tehát akkor érdemes belehallgatni magunkba, hogy ezt a hosszú kapcsolatot egyáltalán akarjuk?

IVÁNYI ILDIKÓ: A következő kérdés az úgy jött, hogy Ön azt is többször említette, hogy érdemes a portfóliókat átvizsgálni különböző szempontok alapján, a kockázati profil az egy szempont, de olyan szempontból is, hogy minden pénzügyi szerződést összevetve megnézni, hogy azoknak a korábbi céljai a mostani célokhoz passzolnak-e? Ezeket hogy lehet megtenni és vannak-e olyan eszközök, amelyekkel ezt összesíteni lehet, és az ügyfél kap egy átfogó képet erről?

JÁNOS ZSOLT: Hát ugye van a kőkorszaki, múzeumi út: az gyalog összeállítani egymás mellé a termékeket. Aztán volt egy fejlettebb verziója a kilencvenes években, amikor excel táblákat állított valaki össze, és ebben már jobban lehetett ezt látni. Ez ma már 2023/24-ben nem életképes. Ma vannak szerencsére olyan technikai eszközök, amelyek összevonják az összes információt, ami rendelkezésre áll, és ha egyszer ez össze van vonva, akkor nagyon sok esetben rutinszerűen nap szinten ezt aktualizálják is.

Ez azt kell mondjam, hogy nagyon jó pénzügyi tervezőknek, ezek az eszközök már rendelkezésükre állnak, többek között a mi cégcsoportunkban is a tanácsadók pont ilyen eszközökkel dolgoznak, ahol ebből indul az egész ki, hogy ne csak megnézni papíron, hogy milyen szerződései vannak az ügyfélnek, hanem ezekbe a konszolidált rendszerekbe összevonni mindent, és ezek alapján tovább dolgozni.

Ez a következő években még erősebben jelen lesz az életünkben, mert nagyon sok kívülálló cég, IT szolgáltató pont arra specializálta magát -ők nem jönnek a bankok, biztosítók, alapkezelők oldaláról, hanem teljesen kívülállónak-, hogy ők ezeket a rendelkezésre álló adatokat konszolidálják, összeállítsák. Tehát ez a következő években nagyon egyszerű lesz az ügyfeleknek. A kérdés persze az, hogy a mérlegből, az összeállított anyagból mit látok és itt kell majd megint a szakember, hogy közösen meg tudjuk ezt nézni, meg tudjuk vitatni. Ha valaki erre kíváncsi, nyugodtan jelentkezhet, tehát ezeket az eszközöket már évek óta nagyon aktívan használjuk.

IVÁNYI ILDIKÓ: Volt még egy kérés, kérdés, hogyha már János úrral beszélgetek, akkor kérdezem meg János urat, hogy mit üzen Ön, mint nemzetközi pénzügyi elemző a befektetőknek 2024-re?

JÁNOS ZSOLT: Kávézókban rendszeresen belenézni. A legfontosabb: egészséget kívánok, mert minden más az egy olyan téma, ami kvázi szinte megoldható, de az egészség – a saját és a család egészsége – ez a fő prioritás. Ha valaki erre fókuszál és ebből a szemszögből kezdi kezelni a dolgokat, akkor nagyon sok minden, amit ma problémának éreznek az emberek és hozzák a kapkodást, az ilyen pici lesz, mert irreleváns.

Ennyit kívánok mindenkinek: nyugodtan, higgadtan távolságból kezelni, csípőből nem lőni a az eseményeket, és hogyha nem tudják, hogy hova tegyék a híreket, amik így ömlenek a világból, hát akkor reggelente kávézunk közösen a podcast alkalmából és próbálom ezt helyre tenni.

IVÁNYI ILDIKÓ: Köszönöm szépen a gondolatokat, amiket ismét megosztott velünk! Önnek is és a nézőinknek, a hallgatóinknak is áldott békés ünnepeket és nagyon-nagyon boldog egészségben gazdag és eredményekben gazdag 2024-es évet kívánok!

——————

Beszélgetőpartnerek:

Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere

János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

——————

Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

Vegyen részt a Díványbeszélgetés a tőkepiacról webinárainkon: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

——————-

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit. Business illustrations by Storyset

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Ismerd meg a szerzőt!

Picture of Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.06.26.

14:00

2024-06-26
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.06.26.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)