A hedge fundok, mint a pénzügyi világ egészségmegőrzői

A hedge fund, mint a pénzügyi világ egészségőrei

Érdekes kérdések jöttek különböző befektetési lehetőségekkel kapcsolatban, de ezek közül ma egyet választottunk ki, amelyről nagyon-nagyon régen nem beszéltünk, és nem is tudom, hogy egyáltalán beszéltünk-e. Ezek a hedge fundok. Korábbi években, még a 2008-as pénzügyi válság előtt, elég sok privát pénzügyi portfólióban is találkoztunk ilyen befektetési eszközzel, de mostanában nem találkozunk privát portfóliónkban ilyen típusú eszközzel. Viszont nagyon sokat hallunk ezekről.

A hedge fund meghatározása, és piaci „befolyása”

00:00:27 IVÁNYI ILDIKÓ: Mik is azok a hedge fundok?

00:01:28 JÁNOS ZSOLT: Nagyon egyszerűen lefordítva a hedge fund is egy egyszerű befektetési eszköz, összehasonlítható egy hagyományos befektetési alappal. A lényeg az, hogy a hedge fundoknak sokkal lazább a szabályozás oldaláról a háttere és az előírások, hogy hova, mibe fektethetnek be. Így is pozícionálják magukat, hogy kockázati tőkét kezelnek, kockázati vagyonkezelést, azért, hogy ne is legyen a hedge fundoknak olyan nagy problémái privát befektetőkkel. Nagyon sok esetben elég magasak a minimum értékek, ami fölött egyáltalán be lehet szállni egy hedge fundba. Vagy privát vagy intézményi cégcsoportnak vannak összeállítva a hedge fundok. Általában, amikor nagyon erős, mikor agresszív a piac, tehát mikor szárnyal akár a piac vagy bika piac van, akkor a hedge fundoknak nagyok az eredményei. Mikor nehéz a piac, akkor inkább így csendesen háttérben a hedge fundok pozícionálják magukat, vagy próbálják akár előkészíteni a következő ’bull run’-ra fázisra a pozíciókat.

Elég agresszívan sokszor hitelekkel is dolgoznak, tehát pluszba a rendelkezésre álló tőkét még egyszer megemelik hitelekkel és ezért azt lehet mondani, hogy ha a hedge fundok a fogadásokban nyernek, akkor nagyon sokat nyernek. Ha vesztenek, akkor általában mindent vesztenek. Tehát az egyik legagresszívabb befektetési kategória, ami létezik.00:03:05 IVÁNYI ILDIKÓ: A hedge fundokat olyan szempontból is szokták emlegetni, hogy pontosan emiatt a tőkeáttétel miatt agresszívan bele tudnak nyúlni a piacba.

00:03:19 JÁNOS ZSOLT: Minden irányba nagyon agresszívan. Ők azok, akik nagyon sokszor tőkeáttétellel akár shortolnak is, és ezért lefele induló tendenciákat nagyon meg tudnak erősíteni. Felfele is nagyon erősen tudnak dinamikát akár kialakítani. Tehát még egyszer: nagyon-nagyon agresszív, sokkal közelebb van a fogadáshoz a hedge fundoknak az elve. Persze, hogy próbálnak tényeket találni, és van olyan hedge fund, amelyik az elmúlt években többször olyan botrányokat mutatott fel, ami például mérleg manipulációk oldaláról megtörtént nagy társaságoknál. Ők mélyebben belenéztek a mérlegekbe, látták, hogy nem stimmelnek egyszerűen a számok, és nagyon nagy short pozíciókat nyitottak, azután kimentek a médiába és térdre, vagy akár néha csődbe kényszerítették a vállalatokat. Ezért is azt mondják, hogy a hedge fundok a shortolással együtt ilyen „egészség-rendőrségnek” pozícionálják magukat a tőkepiacon, mert olyan dolgokat fedeznek fel, ami nem egészséges a rendszerben. De hozzá kell mondani még egyszer, hogy nagyon-nagyon agresszívak a pozícionálások és nagyon agresszívek a fogadások. A leghíresebb ebből a témából a Soros fund volt, amelyik ugye a brit font ellen fogadott a nyolcvanas évek végén.

Privát befektetőként hedge fund?

00:04:44 IVÁNYI ILDIKÓ: A akkor mondhatjuk azt – mert volt egy ilyen kérdés felém -, hogy pontosan emiatt az agresszív „magatartás” miatt nem javasolt ma mondjuk egy privát befektetőnek a portfóliójába ilyet bevásárolni, és nem is nagyon kínál a piac ilyen eszközt privát befektetők részére, vagy csak mi nem találkozunk vele?

00:05:13 JÁNOS ZSOLT: Azt lehet mondani, hogy mivel a privát befektető szeretne nyereséget, és veszteségben soha nem részt venni, tehát felfele mindent, de lefele garanciát, ezért ez ellent mond ennek az eszköznek, és túl komplikált jogilag korrekten elmagyarázni egy privát befektetőnek az esetleges 5-6 10 ezer eurójára, hogy esetleg egy hedge fundot megvásároljon. Amikor a privát befektetők kezdenek hedge fundokkal foglalkozni, akkor általában – most az elmúlt 30 évet nézve – azt kell mondjam, hogy eléggé csúcspontokon jár a piac, mert amikor a privát befektető, aki nagyon kockázatkerülő, elkezdek ezekkel az eszközökkel foglalkozni, akkor ő már az utolsó az egész láncban, ő vásárolja meg már azoknak a nyereségét, akik ott már azokon a pontokon szállnak ki és realizálnak. A másik pedig a felelősség kérdése, tehát, hogyha a komoly, szabályozott pénzügyi világ a hedge fundokról akar beszélgetni valakivel, akkor a felelősség mögötte is nagyon nagy, mert meg kell győződjön a szabályozott pénzügyi világ – ezek a szabályzott tanácsadók, szabályozott bankok, szabályozott biztosításközvetítők – arról, hogy az ügyfél mentálisan tudja kezelni a hedge fundot. Ehhez a tanácsadónak nagyon magas szintű képzettség kell. És hogyha belemegy a beszélgetésbe az ügyféllel, akkor legtöbben úgy döntenek felelősségből, hogy nem alkalmas az ügyfél erre, tehát nem is kell tovább beszéljünk.

A hedge fundok kevésbé szabályozott piaca

00:06:39 IVÁNYI ILDIKÓ: Ön azt mondta, hogy a hedge fundok különböző eszközöket vásárolnak be magába az alapba. Itt beszélhetünk olyan eszközről is, ami – ahogy Ön mondja, hogy – nem egészen szabályozott. Például a kriptovaluták vagy pedig tárgyi eszközként mondjuk aranyat is bele vásárolhatnak ezekbe az eszközökbe?

00:07:09 JÁNOS ZSOLT: Tehát legelőször is a hedge fundok nem annyira szabályozottak, ők is szabályozottak, de nem annyira, mint a banki világ például, vagy a befektetési alapok nagy része. Ezért egy is történt az elmúlt években, hogy nagyon sok alapkezelő kvázi átvándorolt/kivándorolt a szabályozott világból és átváltott hedge fundokhoz. Ott több lehetőség van, akár ők direkt a kriptokkal is tudtak dolgozni és látunk egy pár olyan hedge fund pozíciót is, amelyik direkt megvásárolt vagy akár fizikai aranyat, vagy direkt a kripto coinokból vásárolt valamiket be. Nekik is érdekük az, ami most éppen történik, hogy a szabályzó a kripto témakört annyira leszabályozza és olyan pénzügyi eszközöket hozzon létre, mint akár az ETF ek, mert akkor az intézményi és a nagyon leszabályozott világ is tudna befektetni ezekbe a témákba. Erre egy picit fogadnak is a hedge fundok, mert hát persze, hogyha valaki nagyon korán bement és most ez a befektetési kategória is jönne, akik most vásárolnak, ezek a vásárlók az eddigi bent levőknek a nyereségét fizetik meg. Tehát persze, hogy ez egy ilyen fogadás itt nekik.

00:08:22 IVÁNYI ILDIKÓ: A hedge fund ugye nem szabályozott piac. Akkor ők ugye kilóghatnak egy kicsit ebből a vágányból, amin egyébként a pénzpiac mozog. Akkor miért engedik a működésüket azon kívül, amit ön mondott, hogy a hedge fundok tulajdonképpen ilyen egészségőrök? Mert ez csak egy indok arra, hogy ők végezhetik ezt a tevékenységet amit végeznek.

00:08:56 JÁNOS ZSOLT: Ez itt éveken keresztül beszivárgott a pénzügyi rendszerünkbe. Ennek a körnek is a likviditási része -és néha ezt úgy nevezik, hogy ez a szürke piac-, ami nem annyira megfogható és nem is tudjuk valójában, hogy mekkorák az összegek, amik itt a háttérben vannak. Tehát

nagyon sok kritikus hang van, aki azt is mondja, hogy pont a hedge fundok is veszélyes szereplők a piacban, mert addig, amíg egy kvázi barátként vannak kezelve és akár árakat felfele vásárolnak, addig ennek a hatásnak örvendünk, de a fordítottja is nagyon hamar meg tud történni, és elég erős cunami-szerűen tud ez zuhanni is.

Ezt a szürke piac dimenziót komolyan ma nem tudja senki megnevezni. Ez létezik, ez úgy éveken keresztül beszivárgott a rendszerünkbe. Az intézményi befektetőknek mégis másképp megengedett a legtöbb esetben olyan körülbelül, maximum 5 százaléka a portfóliónak akár hedge fundokba tartani, tehát már itt is szivárog egy kicsit be a hedge fund likviditás is a hagyományos, inkább konzervatívabb portfóliókba. Ezért is olyan kritikus most pillanatnyilag az amerikai felügyelet – szerencsére az európai is-, hogy egy kripto világ is ne ilyen formában mind a hedge fundok, úgy lassan beszivárogjon a portfólióbka és valamikor egy olyan szintre kerüljön, amikor azt kell mondani, hogy túl fontosak azért, hogy bedőljenek és akkor megint egészséges pénzzel kell megmenteni.

00:10:25 IVÁNYI ILDIKÓ: Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztotta ezeket a gondolatokat velünk erről a az eszközről tényleg keveset beszéltünk, de hogyha egy intézményi befektetőnél max ugye 5 % lehet ilyen eszköz a portfólióba, akkor egy privát ügyfélnek még inkább meg kell gondolnia azt, hogy egyáltalán beemelje-e a portfóliójába, mert nem minden a nyereség, természetesen.

00:10:56 JÁNOS ZSOLT: Ezt mondjuk mi hivatalos oldalról, hogy nem minden a nyereség, de hát tudjuk, hogy nagyon sok privát befektető úgy áll hozzá, hogy azt mondja, hogy oké, ha nyereség van, akkor miért nem engednek oda? Nem érdemlem ezt meg? Ha veszteség van, akkor azt mondja, hogy oké, azért ki felel és kiveszi le a vállamról a felelősséget? Ez nagyon érdekes megközelítés a piachoz, de hát ez a tény. Elméletileg van egy megfogalmazás, és vannak a tények, ezt tudjuk.

00:11:21 IVÁNYI ILDIKÓ: Hát igen, ezt tudjuk, ezért is beszélgetünk olyan sokat főleg a piaci kockázatokról, az ügyfél kockázatokról minden egyes ilyen alkalommal, hogy egy picit próbáljuk óvatosabbá és körültekintőbbé tenni az ügyfeleinket, amikor befektetésekről beszélgetnek. Azt is mondjuk, hogy nem mindegy az sem, hogy honnan szereznek információkat, mert rengeteg információ özönlik ránk a médián keresztül, de hogyha valaki komolyan gondolkodik a portfólióján, akkor javasoljuk, hogy szakemberhez forduljon, mert a szakemberek azért több információval rendelkeznek, illetve pontosan erről a két témáról – kockázat és felelősség – többet tudnak az ügyfelekkel beszélgetni.

00:12:14 JÁNOS ZSOLT: Reméljük, hogy itt elég független információkat adunk mi meg ????.

00:12:19 IVÁNYI ILDIKÓ: Biztos vagyok benne! Akkor nem jönnének ezek a kérdések, amelyek így időről-időre ugye felbukkannak, amire mi nem is gondolunk, hogy ezekkel a kérdésekkel foglalkozni kellene.

___________

Beszélgetőpartnerek:

Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere

János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

——————

Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

Vegyen részt a Díványbeszélgetés a tőkepiacról webinárainkon: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

——————-

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit.

Business illustrations by Storyset

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Sok befektető, megtakarító portfóliójában megtalálhatóak a befektetési alapok, ezen belül is a részvényalapok. Nemcsak mi

Ismerd meg a szerzőt!

Picture of Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.05.15.

14:00

2024-05-15
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.05.15.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)