Érdemes a befektetési portfóliót átrendezni? – Ropogós lett az idei uborkaszezon

Érdemes a befektetési portfóliót átrendezni?

Az év eléjén még nem hittük volna, hogy a bika nyáron már itt fújtat majd a tőzsdéken. Az elmúlt év eseményei miatt a befektetőket az óvatosabb stratégia jellemezte, sokan fordultak a kötvények felé. Látva a részvénypiaci fejlődéseket azonban sokan elkezdtek gondolkodni a befektetési portfóliójuk átrendezésén.

Érdemes váltani, illetve felülvizsgálni a befektetési portfóliót?

00:00:11 IVÁNYI ILDIKÓ: Az elmúlt napokban szinte egy kérdéskör köré lehet csoportosítani az ügyfelektől érkező észrevételeket, kérdéseket, aggályokat. És ez pedig az, hogy érdemes-e váltani és felülvizsgálni a befektetési portfóliót?

Amikor megkérdeztem, hogy ez miért kérdés, akkor azt a választ adták, hogy hát most már a kamatemelés nem lesz olyan nagy ütemű, illetve lehet, hogy nem is lesz, vagy még talán egy kamatemelés lesz az elkövetkezendő pár héten belül, az infláció csökken, a vállalati jelentések jók, a gazdaság jól működik, és sokan az elmúlt időszakban azt gondolták, hogy inkább biztonságosabbnak vélt befektetéseket vásárolnak, vagy kötvényeket vagy vegyes eszközalapokat, mert a részvény befektetésekben, részvény befektetési alapokban nem bíztak annyira. De most úgy látják, hogy változik a helyzet, és ilyen szemszögből tették fel ezt a kérdést nekem.

00:01:55 JÁNOS ZSOLT: Az egyik oldalról nézve, hogyha valaki valójában timing-ol, mert az, hogy esetleg ilyen rövid időablakokba gondolkozva egy fél évvel ezelőtt bizonyos paraméterek szerint átruházta a befektetési portfólióját, és neki az a stratégiája, hogy egy fél év után megint felülgondolja az egészet, és például paraméterek szerint megint timing-olni szeretne, erre azt kell mondjam, hogy akkor csinálja.

Ez is lehet egy stratégia, hogyha van mögötte ötlet és megvan a saját modellje és ezt végigviszi, akkor ez helyes lehet neki. A döntő kérdés az, hogy mi változott meg? Mert amit kihallok az az, hogy az aktuális árfolyamok változtatják meg az ő véleményét.

Nagyon nehéz szétválasztani, hogy mi történik az árfolyamok szintjén és mi változott meg az alap tényekben. A kérdés mindig az, hogy mire figyel egy ügyfél, mi neki a döntő a portfólió gondolkodásában. És aszerint kell továbbmenni. Tehát az a kérdés, hogy most helyes-e, akkor azt kell mondjam, hogy elgondolkozni a portfólión és a gazdasági helyzeten mindig jó. De ez az adhoc menet, hogy na akkor most megint döntünk és csak az árfolyamok miatt változtatunk. Ami most kemény idő, és ha egy hónappal ezelőtt vagy 2 hónappal ezelőtt valaki azt mondta volna nekem, hogy július elején – július közepén parti hangulat lesz és minden rendben van, akkor nagyon szkeptikus lettem volna, és mégis ez van.

A bika piacnak a legerősebb motivációja az emelkedő árfolyamok. Ez hozza legerősebben nyomás alá az embereket. A bika piac húzza felfele tovább az árfolyamokat és a felfele húzó árfolyamok tovább motiválják momentum oldaláról a beáramló tőkét.

Tények nincsenek, hogy miért történik ez meg, de megtörténik.

00:04:10 IVÁNYI ILDIKÓ: Hát gondolom, hogy pontosan ezért volt, aki ki is mondta, hogy más folyamatokat lát a piacokon vagy piacokban, mint ami mondjuk fél évvel ezelőtt volt. Mondjuk volt olyan, aki 2022-ben, akkor, amikor február után ugye volt egy nagyobb esés, tudjuk, hogy miért, ő akkor váltott. Tehát most már ezt a háborús helyzetet is beárazta a piac, most már egészen más dolgokról beszélgetünk, mint 2022 1. negyedévében vagy 1. félévében. Ez motiválja a befektetőket arra, hogy esetleg változtassanak a portfólión. Biztos az, hogy valóban bika piacban vagyunk?

00:05:14 JÁNOS ZSOLT: Tehát újra és újra ahhoz a kérdéshez kérünk vissza, hogy a hírek, a headline-ok irányítják az árfolyamokat, vagy az árfolyamok generálnak bizonyos híreket, amiket azután néha a befektetők alapként vesznek ahhoz, hogy döntéseket hozzanak meg. Aki engem már egy jó ideje hallgat a podcastokban vagy itt a videókban, azt tudja, hogy én nem vagyok kíváncsi jósokra. Tehát azok, akik azt mondják, hogy de én megmondtam, és emlékszünk arra, hogy így meg úgy jósoltam. Hát csinálják. Ez nekem túl kevés stratégia, és ezért nem változott meg semmi.

Tehát a gazdasági paraméterek 2 évvel ezelőtt ugyanazok voltak, mint most, egy évvel ezelőtt ugyanazok voltak, mint most, most ugyanazok, egy év múlva is ugyanazok lesznek. De megvan egy big picture, egy nagy gazdasági struktúránk, és ezen belül vannak persze olyan napi döntések központi bankok, politika, más oldalakról, amik irányítják azt a részét a tőkének, ami likvid, ami mozog.

Akik trading-elnek, akik timing-gal dolgoznak és privát befektetőnek is érdemes ebből a mosógépből szerintem kiszállni, emocionálisan egy évvel ezelőtt abból, hogy túl alá szaladtak árfolyamok bizonyos szektorokban és most, hogy túllőnek, ugyanúgy.

Új erőre kapott a technológia szektor

00:06:41 IVÁNYI ILDIKÓ: Igen, ezzel kapcsolatban is volt olyan beszélgetés, amelyben pontosan a technológiai szektorról volt szó, hogy az most megint egy extra emelkedést mutat, és akkor abba most jó lenne beszállni.

00:07:03 JÁNOS ZSOLT: Egy évvel ezelőtt az volt a headline, hogy vége van a technológiai sztorinak, hasonló lesz, mint 2000-ben, kipukkadt a lufi és mélyebb árfolyamokat fogunk látni. Erre február óta a mesterséges intelligencia kérdése sok mindent megfordított.

Csak tegnap – most egy pár milliárd ide vagy oda szinte mindegy – több, mint 120 milliárddal növekedett egy nem pici cég, hanem a legnagyobbak közé tartozó nagy vállalat csak azért, mert bemutatta azt, hogy a mesterséges intelligenciát az aktuális modelljeiben hogyan fogja beárazni, és nagyon bátor, sokkal magasabb havi árakat, bérleti díjakat állít be, mint amire a piac számított. Ez ünnepli az egészet. Van olyan részvény, amelyiknek már most azt mondják, hogy túl drága az árfolyama, de hát a nyereség elvárások és a prognózisok annyira erősek még mindig, hogy ez jogossá teszi a növekedést.

Tehát csak egyes szektort így kiválasztani és azt mondani, hogy arra most ráteszek mindent, és áthelyezem … tovább is az egészségesen összeállított portfóliónak a százalékos arányaival foglalkoznék, és hogyha most pillanatnyilag a technológiai szektor az emelkedés miatt kinőtte magát 5 %-ról most 12 %-ra, akkor alapjában abban hiszek az alap stratégiámban, hogy érdemes lenne részeladásokkal visszacsökkenteni ezt az arányt, mert nem minden szektor szárnyal. Van elég olyan piaci portfólió rész, amelyik már egy éve – másfél éve és inkább az alsó szinteken van, ugyanúgy hosszútávra egészséges, pillanatnyilag még nem annyira szexi, és nem annyira divatos, de jönni fog, és azokat a szektorokat esetleg be tudom erősíteni és abba bevásárolni.

00:08:55 IVÁNYI ILDIKÓ: Azért azt a gyakorlatból tudjuk – már egy pár éve ezen a piacon dolgozunk-, hogy

általában a privát befektetők nem úgy gondolkodnak, hogy ne azokba az eszközökbe fektessenek, amiről a legtöbbet hallanak, vagy amiről azt hallják, hogy szárnyal, hanem azokba, amelyek most olcsóbban bevásárolhatók.

Tehát általában a tömeggel mennek, hacsak valóban nem egy megfelelő stratégia szerint halad valaki végig ezen az úton.

00:09:39 JÁNOS ZSOLT: Ez az egyik legnehezebb kihívás a befektetőknek. Azt kell mondjam, a szakembereknek is. A legtöbb esetben azt látom, hogy akkor sikerül nyugodtan, higgadtan kezelni a helyzeteket, hogyha van egy megfelelő partner. Valaki, akivel tudok beszélgetni, ez lehet egy jó szakember, lehet egy olyan barát, ismerős, partner, kolléga, akivel sikerül az aktuális híreket – legalábbis emocionálisan – feldolgozni és ezt kibeszélni magunkból. Mert ha nem, ha valaki egyedül van és kitett helyzetben van, azt látom, hogy persze, hogy a tömeg pszichológiája viszi saját magával ide-oda. És sajnos a tömegnek – ezt többször mondom – általában nincs igaza, de van tehetetlensége, és sodorni tudja magával az egyedüli szereplőket, főleg, akiknek nincs tapasztalatuk

Ropogós az idei uborkaszezon

00:10:33 IVÁNYI ILDIKÓ: Ilyenkor nyáron mindig jön egy kérdés, amivel ugye mi is szoktunk azért foglalkozni, de egy pár mondatot megér, hogy beszéljünk róla. Van-e uborkaszezon a tőkepiacon?

00:10:51 JÁNOS ZSOLT: Az idei uborkaszezon az elég ropogós és elég jó, mert ha megnézzük, akkor normálisan ez az uborkaszezon június – július – augusztus végéig van, hogy benne van egy pár paraméter, lejár az évnek az 1. fele, és megtörténik sok esetben a rebalancing. Az idén erre sokan számítottak, hogy a portfóliók átalakítása, mert a részvények nagyon erősen emelkedtek a kötvényekkel szemben, hogy ennek kihatása lesz, nem volt.

A második téma, ami belejön, hogy az 1. félév után van a jelentések ideje, most benne vagyunk és körülbelül augusztus 7-ig a nagyvállalatoknak nem szabad saját részvényeket visszavásárolniuk, az amerikai piacban lényeges vásárlóerő megszűnik. Ennek normálisan kihatása van, tehát kevesebb vevő, ezért az árfolyamok csökkennek. Az idén ezt se látjuk. Ennek a fő oka, hogy az 1. félévben főleg az intézményi befektetők nagyon pesszimistán mentek bele az évbe a tények alapján, és az 1. félév számai után nyomás alatt vannak, kell vásároljanak és tudják kompenzálni a hiányzó vásárlóerőt.

Az uborkaszezonnak aztán jön az utolsó része, amikor normálisan elfonnyadna az uborka, de ebben az esetben elég ropogós marad tovább is, mert augusztus 7-8. után megint elindul a vásárlási lehetőség a vállalatok oldaláról. Ők ezzel általában élnek is, használják, aztán jön az évnek általában a legerősebb időszaka, a 3- 4. negyedév.

1928 óta azt lehet látni, hogy amit mi uborkaszezonnak nevezünk, az egy enyhe oldalazás a piacban, de nem azt jelenti, hogy megszűnik a piac, visszaesik a piac. És az eddigi jelentésekből azt láttuk, hogy csontvázak nem léptek ki a szekrényből. Mindegyik vállalatnál eddig a számok és az elvárások pozitívabbak. A múlt héten már erről beszélgettünk, hogy lefele pillanatnyilag meglepetési potenciál nincs, de felfele nagyon sok van, és ezt érezzük szinte mindennapi jelentésekben.

00:12:57 IVÁNYI ILDIKÓ: Nagyon szépen köszönöm, hogy ma is megosztotta a gondolatait velünk ezekről a kérdésekről. Akkor nem kell arra számítanunk, hogy egy uborkaszezonban ücsörgünk itt, mint befektetők, és a privát befektetőknek is ad éppen elég újdonságot a piac nap, mint nap, amin érdemes gondolkodni.

Érdemes kérdéseket is intézni hozzánk, illetve a tanácsadó kollégákhoz, amelyekről mi itt hétről hétre a PFS youtube csatornáján János úrral beszélgetünk, illetve János úr hasznos értékes gondolatokat és fantasztikus történeteket oszt meg a PFS Kávézacc podcast csatornáján, úgyhogy őt is hallgassák. Ajánlom sok szeretettel ma is volt egy fantasztikus történet, amellyel bevezette a mai gondolatait, és reméljük, hogy ezt folytatni is fogja. Úgyhogy köszönöm szépen, hogy néznek, hogy hallgatnak, hogy követnek bennünket! Mindenkinek szép napot, aki nyaral, annak jó pihenést kívánok/ Viszontlátásra, viszonthallásra!

00:14:26 JÁNOS ZSOLT: Viszontlátásra!

___________

Beszélgetőpartnerek:

Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere

János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

——————

Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

Vegyen részt a Díványbeszélgetés a tőkepiacról webinárainkon: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

——————-

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit. Business illustrations by Storyset

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Sok befektető, megtakarító portfóliójában megtalálhatóak a befektetési alapok, ezen belül is a részvényalapok. Nemcsak mi

Ismerd meg a szerzőt!

Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.04.03.

14:00

2024-04-3
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.04.03.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)