Mi várható a FED kamatemelés után?

Mi várható a FED kamatemelés után?

Ma Amerikára figyel a pénz világa. A FED elnöke ma bejelentheti, hogy kamatemelés lesz, egy 25 bázispontos kamatemelésre vár a piac. A kérdés talán nem is az, hogy ez bekövetkezik-e vagy sem, hanem az, hogy Powell egyértelműen kijelenti-e azt, hogy további kamatemelés nem lesz. És hogyha ezt esetleg kijelenti, az milyen hatással lenne a piacokra, a kötvénypiacra és a részvénypiacra?

Lesz-e további kamatemelés?


00:01:08 JÁNOS ZSOLT: Alapjában nem hiszem, hogy ezt ennyire tisztán ki fogja mondani. Már csak azért sem, mert ő nem egyedül van, hanem a háttérben ott van az igazgatósági kör, és ott megvannak azok, akik még sokkal magasabbra szeretnék emelni a kamatot.

Vannak olyanok, akik már azt mondják, hogy elég volt. Olyan, aki csökkenteni szeretne, olyan kevés van. Egy hang jelent meg, hogy jövő márciusra esetleg. Tehát ezért nem hiszem, hogy ennyire tiszta lesz a kijelentés. Ha ez mégis megtörténne, hát akkor nagy valószínűséggel a piac ünnepli azt tovább, amit most láttunk.

Historikus az elmúlt 12 tőzsdei nap: több, mint két hét alatt a Dow Jones Index minden nap pozitívan zárt, és ilyen hosszú pozitív hullámot utoljára 2017 februárban láttunk. Normális esetben megvan napi szinten akár a visszakorrigálása a piacnak, tehát a parti akkor ott menne tovább. Ez azt jelentené a részvényeknél, hogy az árfolyamok mennek felfele, a kötvényeknél pedig stabilizálódnának az árfolyamok, mert hogyha nincs további kamatemelés, akkor a létező kötvénynek az árfolyama nem fog csökkenni, akkor azon a szinten megállnak a kötvények.

Aztán majd egy következő kérdés lesz, hogy jön-e kamatcsökkentés, mert a kamatcsökkentés az alapjával kötvényeknél is emelkedő árfolyamra utalhatnak, és a részvényeknél is. De az átmeneti idő az nagyon kritikus.

Mert az infláció jön vissza, a kamat magasan marad. Ez azt jelenti, hogy a reálkamat egyre nagyobb és nagyobb kezd lenni, ami konkurencia részvényeknek, tehát nem ennyire tiszta a forgatókönyv, hogy azt mondjuk fehér-fekete és menjünk tovább.

Pont ezért fogják figyelni ma este megint, hogy Powell mit mond, hogy szuszog, milyen a mimikája, hogy lép fel, hogy gesztikulál, esetleg kérdésekre válaszol-e. Összetett tovább is a kép.

00:03:16 IVÁNYI ILDIKÓ: Ez egy izgalmas dolog, mert általában Európa is követi vagy azonnal vagy egy kicsit késve az amerikai piacnak a mozgását. Hol erősebben, hol kevésbé erősen ugyanazt téve, amit az amerikai pénzpiacban is tapasztalunk. Illetve a vállalati jelentések jobbak a vártnál, és arról is beszélhetünk, hogy az infláció nem csak Amerikában, hanem Európában is csökkent. Tehát nagyon összetett így a kérdés a kamatemeléssel, illetve a kamatcsökkentéssel kapcsolatban.

Ha nem lesz több kamatemelés, de ezt nem fogja Powell így egyértelműen kijelenteni, akkor fog változni a piacon bármi is, merthogy ezt már előre beárazták? Vagy pedig most akkor azt fogják árazni, hogy akkor márciusban vagy a jövő év 1. félévében elindulhat egy kamatcsökkentés? Ezt már most beárazhatja-e a piac?

A kamatsokkot még nem árazta be a piac


00:04:44 JÁNOS ZSOLT: Alapjában meg fog változni a narratíva, tehát az a sztori, amit forgat a piac szerintem a második félévben egészen más lesz, és nem a kamatokkal fog foglalkozni a piac, hanem sokkal inkább az inflációval. A fő kérdés az lesz, hogy mikor tudatosul a piaci szereplőkben az, hogy egy nagyon erősen csökkenő infláció a nagyvállalatoknál oda fog vezetni, hogy forgalomcsökkenés is lesz. Ez azt jelenti, hogy a marzsok, a nyereségei a vállalatoknak csökkenhetnek, és az azért lényeges, mert azzal a nagyon erős parti hangulattal és árfolyam emeléssel, ami most történt, ha csökkennek a marzsok, akkor túlértékelt a részvénypiac és akkor azt vissza kell korrigáljon.

Tehát nem annyira a kamat fogja foglalkoztatni a piacokat mostantól tovább, hanem első lépésben az, hogy az a kamatsokk – mert ez egy sokk, ami történt egy év alatt- ez még nem érkezett meg. Csak gondoljunk bele, minden olyan finanszírozás, amelyik nem a változó kamatú, hanem fix kamatú hitel, annak a hitelnek a futamidő végéig, hogy a kamatokkal mi történik a piacban, azt az üzletet, azt a finanszírozót nem érinti, de előbb utóbb ezek a magasabb kamatok meg fognak érkezni. Ez még nagy bizony bizonytalanságot okoz.

Sok nagy elemzőháznak a top elemzője ezért is pesszimista tovább is, mert azt mondják, hogy a kamatsokk még nem érkezett meg a piacba, és ez még 2024-25-ben jönni fog.

Vagy lehet, hogy pont azért kell a központi bankok kamatot csökkentsenek a rövid végen, hogy a hosszú végű kamatproblémákat tudjuk így valahogy megoldani.

De minden, amiről most beszélünk: a FED-nek a bejelentése, holnap az Európai Központi Bank, a japán központi bank, a negyedéves jelentések, úgy érzem, hogy ez mind inkább spekulánsoknak releváns. Egy nyugodtan összeállított privát portfólióból nézve lehet látni, hogy ezek történnek, de ezeket napi-heti-havi reakciókra valamilyen formában beütemezni nem szükséges egy egészséges portfólió összeállításánál.

Kell-e reagálni a portfólióban az aktuális helyzetre?


00:07:00 IVÁNYI ILDIKÓ: Én azért gondolom, hogy érdemes erről azért beszélnünk, mert nagyon sokan figyelik a piacokat és még hogyha azt mondjuk, hogy egy egészséges portfólió van összeállítva, akkor is jönnek a kérdések, hogy kell-e valamit azon a portfólión változtatni most, amíg még úgy érzik, hogy még alulértékeltebb, esetleg a piac a 2021-es évhez képest?

00:07:35 JÁNOS ZSOLT: Amikor ilyen kérdés jön, hogy az aktuális helyzetre kell-e reagálni, akkor azt kell mondjam, hogy az egyedi helyzet ismerete nélkül mindig csak azt mondom, hogy nem. Mert az, hogy kell-e változtatni, az valójában az egyedi helyzet kérdése. Ezt nagyon nehéz az embereknek elfogadni, hogy nem mindenkinek ugyanaz az aktuális portfólió helyzete, nem mindenki felépítő fázisban van, nem mindenki felélő stádiumban van, nem mindenki éppen egy év múlva kell likviditást kivegyen a piacból, tehát nagyon összetett a kép.

Ezért, ha valaki azt a kérdést felteszi, hogy akkor erre kell-e reagálni, hozzá kell tenni, hogy erre én most, az én portfóliómmal kell-e reagáljak és arról lehet beszélgetni. de általánosan az egy felületes spekuláció kérdés csak. A témákat megvilágítani mindig lehet, így egészséges távolságból, hogy lássam, hogy mit engedek el magam mellett, és miért megy el és mi is történik, de ne engedjem, hogy húzzon magával az aktuális vihar.

00:08:39 IVÁNYI ILDIKÓ: Ezt mindig elmondjuk, hogy egy jól felépített stratégiánál az, hogy éppen aktuálisan mi történik a piacokon, az nem egy releváns információ és arra nem kell ugrani. De nyilván…

00:08:56 JÁNOS ZSOLT: Egy jó példa Warren Buffett – elnézést, hogy beleszólok-, mert a negyedéves jelentéseknél mindig ez egy kritikus pont. A negyedéves jelentések alapjában fölöslegesek, több kárt okoznak a piacnak, mint hasznot. A spekulánsok erre reagálnak.

De Warren Buffet, mint value befektető, ő is a Berkshire Hathaway-ről megadja a számokat, mert ezt elvárja tőle a tőzsde, de nem kommentálja. Azt mondja, hogy évente egy leülünk, megvan Omahában az éves mise, ott elmondjuk, hogyan elképzeljük el az egészet, és negyedévenként mi nem kommentáljuk, mert nonszensz.

00:09:34 IVÁNYI ILDIKÓ: Igen, ezt egy kisebb befektető nehezebben fogadja el, és hogyha még ehhez párosul az, hogy rövidebb ideje van a tőkepiacban, kevesebb tapasztalattal rendelkezik, akkor tényleg jó, ha van mellette egy olyan szakember, aki azt tudja mondani neki, hogy ’keep cool’, mert most erre nem kell feltétlenül reagálnunk.

De nyilván foglalkoztatja a befektetőket az, hogy egy FED, egy Európai Központi Bank mit csinál, és bizonyos dolgokra hogyan és milyen módon reagál. Úgyhogy ezért is vitatjuk folyamatosan, és beszélgetünk ezekről a kérdésekről, és el is mondjuk azt, hogy nyugi, mert nem kell azonnal lépni, és nem kell azonnal mindent felbontani.

Szerintem a jövő héten biztos, hogy fogunk beszélni arról, hogy mi történt ma este és holnap, mert Magyarországon tegnap megvolt a monetáris tanácsnak az ülése. Itt is hasonló intézkedések történtek, mint amit várunk az amerikai vagy az európai központi banktól, tehát most úgy néz ki, hogy ez nagyon-nagyon összhangban van.

Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztotta a gondolatokat és hűti Ön a gondolataival és a példáival azokat a befektetőket, akik most úgy érzik, hogy feltétlenül kell a portfóliójukban valamit rendezni.

A jövő héten folytatjuk, és gondolom, hogy a piac ad majd nekünk olyan kérdéseket, amelyekkel érdemes foglalkozni, illetve Önök is küldjenek nekünk kérdéseket, a tanácsadó kollégáimnak is, amit itt hétről-hétre meg tudunk majd beszélni.

Mindenkinek nagyon szép napot kívánok, aki nyaral, annak nagyon jó pihenést, aki dolgozik, annak jó munkát, és találkozunk a jövő héten ugyanitt, ezen a fórumon. Viszonthallásra, viszontlátásra!

00:12:09 JÁNOS ZSOLT: Viszontlátásra!

___________

Beszélgetőpartnerek:

Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere

János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

——————

Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

Vegyen részt a Díványbeszélgetés a tőkepiacról webinárainkon: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

——————

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit. Business illustrations by Storyset

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Sok befektető, megtakarító portfóliójában megtalálhatóak a befektetési alapok, ezen belül is a részvényalapok. Nemcsak mi

Ismerd meg a szerzőt!

Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.04.03.

14:00

2024-04-3
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.04.03.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)