Marad a volatilitás a tőkepiacon?

Marad a volatilitás a piacokon?


Az elmúlt napokban, illetve az utóbbi két hétben az ügyfél beszélgetésekben különböző kijelentések, megjegyzések hangzottak el, amelyeket gondoltam, hogy beszéljünk meg, hiszen többektől hallottam ezeket a mondatokat: Visszatért a volatilitás a piacokra. Nem túl jók a piaci várakozások. A mesterséges intelligencia mozgatta az elmúlt hónapokban a tőzsdéket. Korábban kellett volna megállni a kamatemeléssel.

00:00:37 IVÁNYI ILDIKÓ: Nyilván elmúlt egy fél év, ilyenkor érdemes visszatekinteni egy kicsit, hogy mi is történt, és hogy ezek az állítások, amelyeket itt az ügyfelek elmondtak nekem, ezek igazak lesznek-e a következő félévre is?

Az összkép, az összefüggések fontosak


00:01:49 JÁNOS ZSOLT: Szinte mindent, amit egyenként így megjegyzést vagy kérdést kézbe veszünk, akkor azt mondhatnánk, hogy az igaz is lehet, tehát rengeteg ilyen apró headline van, egy apró kijelentés van. A döntő mindig az, hogy hogy néz ki az összkép. Ha valaha az volt az érzésünk, hogy az emberek érzése és a gazdaság állapota és a tőkepiac, hogy mennyire szinkronban mozognak, vagy szétesve egymás ellen akár mozognak, akkor ez most pont egy ilyen időszak. Amit látunk az az, hogy rengeteg olyan társadalmi téma van, olyan gazdasági téma van egy ilyen transzformációs időben, amit biztos, hogy vitatni kell, ami az embereknek nem is ad jó érzés pillanatnyilag, de a tőzsdének nem ez a feladata és a tőkepiacnak ezeket a vitákat lebonyolítani, hanem a tőzsde beárazza mint egy szelep, a lehetőségeket általában. Ezért a veszélyes mindig az, ha ilyen apró kijelentésektől indulunk ki és ezt egyből ráfordítjuk a tőkepiacra. A mindennapi podcastokban is azért beszélgetek állandóan az összképről és az összefüggésekről, mert hogyha ezeket valaki megérti, akkor azt is látja, hogy például a tőzsde, a részvénysúlyos portfólió az emelkedik, de nem azért, mert jobb lesz a világ, hanem azért, mert több probléma lesz a világon és ezekre a problémákra vannak bizonyos megoldási modellek, amik – jók vagy rosszak, az teljesen mindegy – a tőzsdének likviditást adnak és közép-hosszú távra emelkedést hoznak létre. Ezeken keresztül kompenzálja az, aki ezt érti, akár egy infláció fejlődését. Azon nagyon sokat lehetne vitatkozni, hogy honnan jön az infláció, de alapjában nem ez az elméleti, egyetemi megközelítés a döntő egy befektetőnek, hanem az, hogy mit teszek, hogy ezt ne érezzem és kész.

00:04:03 IVÁNYI ILDIKÓ: Igen, amit Ön mondott, hogy a tőkepiac áraz előre és ezzel az árazással kapcsolatban még egy kérdés felmerült, sokat vitattuk azt, hogy mi lesz?

00:04:20 JÁNOS ZSOLT: Én csak egy gondolatig meg kell szakítsam. Nem mindig előre áraz a tőkepiac. Ez egy nagyon egyszerű modell lenne, ha azt mondjuk, hogy ő beárazza azt, ami a jövőben jönni fog. Nem. A tőkepiac interpretált, víziókat előre hoz, de nem biztos, hogy az úgy lesz. Ha úgy lesz, akkor az árfolyamok tartósan maradnak fenn és mennek tovább. Ha nem úgy lesz, hát akkor jön a korrekció, de azt mondani, hogy a tőkepiac mindig a jövőt beárazza, ez egy túl egyszerű, jóslási modell lenne, amelyikkel ellent kell mondjak. Az aktuális elvárások, az aktuális paraméterek, számok szerint vizionál egy jövőképet, de hogy ez így lesz, ez nem biztos.

Nagy baj esetén likviditás

00:05:08 IVÁNYI ILDIKÓ: Azt tudjuk, hogy a tőkepiac nagyon gyorsan reagál. Hogyha visszanézünk az elmúlt 20 vagy 25 évre, akkor azt is látjuk, hogy a tőkepiaci reakciók egyre gyorsabbak lesznek. Tehát, hogyha valami esemény történik, akkor pillanatok alatt reagál a tőkepiac és pillanatok alatt pozitív vagy negatív korrekciók is le tudnak zajlani a tőkepiacon. Ami kérdés még érkezett, hogy nagyon sokat beszéltünk az amerikai adósságplafonról, és most már azt is tudjuk, hogy körülbelül mekkora hitelt kell, hogy felvegyen az amerikai állam ahhoz, hogy a működőképességét fenn tudja tartani. Ez a hatalmas pénzösszeg hatással lesz a kötvénypiacra és hatással lesz a részvénypiacra is? Vagy csak a kötvénypiacokat fogja valamilyen szinten befolyásolni?

00:06:17 JÁNOS ZSOLT: Összességében azt látjuk, hogy a szabályzó azt a feladatot tartja fontosnak, hogy ő, ha vészhelyzet van, nagy probléma van, akkor likviditással ellátja a piacot. Ha csak megnézzük az idén márciusban megjelent amerikai regionális bankoknak a problémáját, mivel oldottuk meg? Likviditással. Nem csak egyszerű ajándékkal, hanem a szabályozó azt mondta, hogy akkor rendelkezésükre állít egyszerűbb keretekkel likviditást és felvehetik, és ez megy tovább. Az amerikai adósság kérdése is likviditással oldódik meg, mert likviditást kap az állam a piactól, tőlünk, akár még a központi bankoktól is. Pont ez az, amivel érdemes kibékülni, hogy ha nagy problémák vannak, akkor jön a likviditás. Ez nem azonnal, de ha nagy problémák vannak, jön a likviditás és a likviditás az, ami alapjában nem a kötvényeknek, hanem inkább a részvényeknek ad tovább is talajt. És ha ezt a két összefüggés megértem, akkor mint befektető ezzel a rövid kilengésekkel, ingadozásokkal nem foglalkozom annyira. Pont ezért emlegetem én sokszor ezt az alaptartalékot, ami egy fél évre mindenesetre, de legalább 1-3 év időtávra fontos, hogy meglegyen, hogy ne kelljen foglalkozzak, mint befektető ezekkel a rövid kilengésekkel, mert a piac nagyon gyorsan reagál. Ez az, ami nagyon radikálisan megváltozott az elmúlt évtizedekben. Egy podcastot. erre a témára biztos, hogy fogok tervezni, hogy egy kicsit azt átbeszéljük: mi változott meg? Megváltozott a gyorsaság, a gyors reakció felfele is, de lefele is, és a befektetési elvek is megváltoztak. Ezeket, hogyha mi befektetői értem, akkor sokkal egyszerűbb navigálni a piacnak a helyzeteit.

Visszatért a volatilitás a piacokra

00:08:29 IVÁNYI ILDIKÓ: Visszatért a volatilitás a piacokra. Ez marad velünk az elkövetkezendő félévben is?

00:08:43 JÁNOS ZSOLT: Én azt mondanám, hogy ez nem a félévben, hanem ez ’open-end’ megmarad a volatilitás. A volatilitás az, hogy az aktuális helyzettől eltérő elvárások és az árfolyamnak erre a reakciója. Ez azt jelenti, hogy a technikai rendszerek, a tőke gyors mobilitási lehetősége az egyre nagyobb tömeg, aki egyáltalán a tőkepiacról foglalkozik, ez odavezet, hogy gyorsabbak a piaci reakciók, és ezek visszalassulni nem fognak, hanem inkább tovább gyorsulni fognak. Ez az, ami kikészíti az embereket. Hogy az a döntési folyamat, ami akár évtizedekkel ezelőtt még tarthatott egy hónapot is, az ma perceken belül meg kell történjen, és amit most megbeszélünk, lehet, hogy holnap reggelre már meg van kérdőjelezve, mert fordult a piac iránya. Tehát a volatilitás és piacnak a gyors reakciója nem csak a következő félévben, hanem ez tartósan meg fog maradni.

00:09:38 IVÁNYI ILDIKÓ: Ha már volatilitásról beszélünk, akkor egy volatilis piacban a konzervatívabb befektetők egy kicsit óvatosabbak, és inkább keresnek más alternatívákat. Egy ilyen alternatíva ugye az arany. Az aranynak az árfolyama most szintén mutatott egy olyan volatilitást, amire nem volt példa az elmúlt hónapokban. Marad az aranynak is ez a volatilitása? Hiszen az elmúlt évtizedekben azt láttuk, hogy az arany árfolyama szinte együtt mozog a részvény árfolyamokkal.

00:10:20 JÁNOS ZSOLT: Ez egy lényeges változás, amire azt mondanám, hogy a régi konzervatív fogalom az ma intranszparens, a régi dinamikus fogalom az ma transzparens. Miért mondom ezt a merev összehasonlítást? Hát azért, mert a konzervatívnak azokat a termékeket szerették az emberek régebben nevezni, amelyeknek stabil volt az árfolyama, tehát valójában az árfejlődés nem volt összecsatolva a gazdaságnak a kilengéseivel. Ezt különböző puffereken keresztül tudta a pénzpiac, a pénzpiaci szereplők – főleg a bankok, biztosítók – elérni. De ezek a pufferek olvadnak ki a piacból, és ezért egyre közelebb kerül a befektető a valós gazdasági mozgáshoz, ha elfogadja a transzparenciát. Aki nem akarja a transzparenciát, az vesz egy intranszparens terméket, amelyiknek van egy árképzése, néha látszólag teljesen függetlenül a piac fejlődésétől, és ebben kvázi jobban érzi magát a befektető. Nem veszi észre – és ez a nagy veszély-, hogy ezzel a nyugalommal a kibocsátónak a bonitására bízta magát és a tőkéjét. A kérdés az, hogy ezt az ígéretet meddig tudja tartani az a kibocsátó, mert a transzparencia azt jelenti, hogy a piaccal mozgok, és hogyha ide be akarok hozni intranszparenciát, akkor olyan felárak kellenek, amiből tudom ezt a puffert finanszírozni. Na most nagyon sokan a költségeket csökkenteni akarják, transzparenciát akarnak látni, kiszedni a marzsokat a termékekből. Ez azt jelenti, hogy ezen keresztül kiolvadnak a puffer lehetőségek is, és ezért egy arany is transzparens kezd lenni. Habár az aranynak az árképzése még mindig nem az a valódi transzparencia, mert nem a tőzsdén történik meg, hanem egy zárt körben napi szinten meg van állapítva egy ár. Ez hosszú ideig stabilabban volt megállapítva, most valamilyen okból az arany ára kicsit volatilisebb már azért is, mert nincs alternatíva. Tehát azok, akik hosszú ideig nyomás alatt voltak és kellett stabil árfolyamokat alkossanak, mert volt alternatíva a kötvényeken keresztül, azok nyomás alatt voltak. Most, mivel nincs alternatíva, ezért az arany ára is nyugodtan maradhat volatilis, mert akik ezt létrehozzák minden nap, nincsenek nyomás alatt, mert kevés az alternatíva.

00:12:59 IVÁNYI ILDIKÓ: Nagyon szépen köszönöm, hogy ma is a rendelkezésünkre állt és megosztotta a gondolatait velünk.

___________

Beszélgetőpartnerek: Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere és János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

——————

Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

Vegyen részt a Díványbeszélgetés a tőkepiacról webinárainkon: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

——————-

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit.

Business illustrations by Storyset

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Sok befektető, megtakarító portfóliójában megtalálhatóak a befektetési alapok, ezen belül is a részvényalapok. Nemcsak mi

Ismerd meg a szerzőt!

Picture of Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.05.15.

14:00

2024-05-15
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.05.15.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)