Amerikai értékpapírok a portfólióban 2024-től?

Amerikai értékpapírok a portfólióban

Az elmúlt hetekben szinte csak és kizárólag olyan beszélgetéseket folytattunk mi hárman, amelyek az adózás körül forogtak, és ezt a témát most nem hagyjuk abba, mert van még egy olyan kérdés, ami nagyon sok ügyfelet érint Magyarországon, és ez a január elsejétől életbe lépő rendelet, amely érinti a magyar-amerikai kapcsolatokat, hiszen a kettős adóztatásról szóló törvény eltörlésre kerül.

Iványi Ildikó: Nagyon sok kérdést kapunk ezzel kapcsolatban és most szeretném, hogyha a két szakértővel 1-2 fontos dolgot, amelyet már tudunk ezzel kapcsolatban, megbeszélnénk. Nem megyünk bele a részletekbe, hogyha szeretnének Önök belemenni és tanácsadókkal beszélgetni erről a témáról, akkor a PFS tanácsadói felkészültek a mai tudás szerint, és a mai ismereteink szerinti információkat át tudják Önöknek adni. Először is Vitárius úr, Önhöz intézem a kérdést, hiszen mint a Partner Bank képviselője, Önöknek jó pár termékét, illetve eszközét érinti ez a kérdés.

Amerikai értékpapírok várható adózása és a TBSZ

Vitárius Bálint: Minden eszközt érint, ami amerikai. Ami nem amerikai, természetesen azokat nem, de itt az egyes eszközosztályokat külön-külön kell megvizsgálni az amerikai adóztatás függvényében, illetve tudni kell, hogy amerikai állampolgárról van szó, aki itt Magyarországon vásárol-e, mert őket teljesen másként fogja érinteni, mint azokat, akik mondjuk magyar állampolgárként vásárolnak amerikai eszközöket. Ide mindenképpen adószakértő és tanácsadó bevonása szükséges. Gyakorlatilag az egyes jövedelemforrásokat is külön-külön kell megnézni, attól függően, hogy osztalékról, kamatról, árfolyamnyereségből van-e szó. Ez az egyik lába. A másik lába pedig az, hogy az egyezmény felbontásával az amerikai papírok magyar szemszögből úgynevezett nem ellenőrzött tőkepiaci ügyletté fognak válni, amelynek van hatása az adózásra és van hatása a tartós befektetési számlákra is. Tehát, akinek ilyen papírja van vagy készül vásárolni tartós befektetési számlán, mindenképpen javasolt elszaladni már most egy tanácsadóhoz és átbeszélni vele, hogy ez hogyan fogja befolyásolni abban az esetben, hogyha ez az egyezmény eltörlés így marad az év végéig.

Iványi Ildikó: Mindenesetre azt azért megjegyezhetjük, hogy ha valaki az idén nyit tartós befektetési számlát, azt még december elejéig megteheti, tehát addig van idő arra, hogy részletesen átbeszélésre kerüljenek ezek a kérdések.

Vitárius Bálint: Igen, hát idő az van rá, de célszerű egyébként nem kihúzni addig. De biztos, hogy eszköz vásárláskor már célszerű ezekkel képben lenni, illetve a meglévő portfóliót is érdemes átnézni, pláne, hogyha valakinek esetleg több helyen van érintettsége, mert azért az értékpapír piacoknak egy jelentős része valamilyen módon érintett az amerikai értékpapír piacon, tehát mindenképpen javasolt ezeket tételesen átnézni szakemberrel.

Iványi Ildikó: Sokat beszélünk arról, hogy tervezés, hogy stratégia. Az ügyfeleknek most gyorsan érdemes váltaniuk, hogy kikerüljenek ezen intézkedés alól, vagy pedig inkább most is azt mondjuk, hogy ’keep cool’, mert hogy ez bizonyos szempontból előnyt is jelenthet, illetve ugye egy stratégiában gondolkodva tették meg ezeket a befektetéseket.

János Zsolt: Mivel az elmúlt évtizedekben azt láttam, hogy folyamatosan változnak a körülmények, az az adó, amit ma ismerünk, ez sem marad úgy, ahogy most bevezetésre kerül. Úgy, mint az elmúlt években sok minden megváltozott, ezért persze, hogy az ügyfélnek azt javaslom, hogy érdemes a saját stratégiánál tartósan megmaradni. Az adó az azért egy érdekes kérdés, mert újra és újra megjelenik olyan motivációja az ügyfeleknek, és erre néha ráerősített az elmúlt évtizedekben a pénzpiaci iparág is, hogy akkor neki megmutatják kreatívan, hogy lehet ezeket elkerülni, és nagyon sok esetben eltolódott a valódi befektetési stratégiáról a fókusz ilyen adóoptimalizálási témákra. Mivel látjuk, hogy milyen irányba fejlődik a világ, milyen irányba megy a rendszerünk, azt kell mondjam az ügyfélnek, hogy érdemesebb visszatérni a saját igényéhez, a saját stratégiájához, a saját elveihez, és az, hogy adó szemszögből így kvázi mint melléktermék mi történik, hát azt 1. lépésben elfogadni, aztán majd nyugodtan lehet megnézni, hogy van-e lehetőség optimalizálásra, de egy befektetési eszköznek a megvásárlásánál nem az adó kérdése az első. Az hozzátartozik valamikor az utolsó kérdésekhez esetleg.

Ügyfelek tájékoztatása

Iványi Ildikó: Nyilván a Partner Banknak kell ezzel a kérdéssel nagyon-nagyon mélyen foglalkoznia. A változásokról folyamatosan fogják értesíteni az ügyfeleket hírlevelekben, vagy pedig egyéb módon is lesz tájékoztatás ezekkel kapcsolatban?

Vitárius Bálint: Alapvetően a Bank az adóügyi kérdésekbe nem folyik bele nagyon mélyen, nem is foglal állást ezzel kapcsolatban, – nem csak a Partner Bank, ez jellemzően itt a banki körökben nem jellemző-, de tudjuk, hogy az ügyfelek sok esetben ezt azért várják. Bizonyos témakörökben készülnek majd tájékoztatók, amelyek nem adótanácsadási céllal készülnek, hanem olyan információs céllal, melyek segíthetnek itt az eszközök választásában. De ezekben inkább a tanácsadókat fogjuk támogatni és a tanácsadókon keresztül fognak tudni az ügyfelek tájékozódni. Mindegyik egyénre szabott lehet, pláne egy ilyen portfóliónál, ami különböző elemeket tartalmaz, ráadásul komplex is a téma, nagyon általános statement-eket kihozni ebben nem is nagyon lenne célravezető, tehát mindenképpen a személyes beszélgetések szükségesek, és a tanácsadókat pedig felvértezzük a szükséges háttértudással.

Iványi Ildikó:
Ma erről az amerikai kettős adóztatásról ennyit szerettünk volna tájékoztatásként elmondani. Keressék a tanácsadókat, mert ahogy Vitárius úr is mondta, a tanácsadók már tájékozódtak, a jelenlegi jogszabályokat ismerik, és ismerik azokat az eszközöket is, amelyeket ez érint. Mindenképpen szeretném leszögezni, hogy a tanácsadótól ne várjanak adótanácsadást, mert ezt nem fogja a tanácsadó megtenni. Az eszközökről tudnak a tanácsadóval beszélni és arról a stratégiáról, amelyet kialakítottak, hogy azt át kell-e strukturálni, vagy egyáltalán hogyan kell, vagy nem kell változtatni rajta. 

___________

Beszélgetőpartnerek:

  • Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere
  • János Zsolt, nemzetközi piaci elemző
  • Vitárius Bálint, a Partner Bank magyarországi képviselője

——————

Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

Vegyen részt a Díványbeszélgetés a tőkepiacról webinárainkon: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

——————-

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit. Business illustrations by Storyset

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Sok befektető, megtakarító portfóliójában megtalálhatóak a befektetési alapok, ezen belül is a részvényalapok. Nemcsak mi

Ismerd meg a szerzőt!

Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.04.03.

14:00

2024-04-3
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.04.03.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)