Lesz-e Ázsiában recesszió?

Kína és India befektetői szemmel

Több kérdés érkezett Kínával és Indiával kapcsolatban hozzánk, melynek központi témája ugyanaz volt, hogy valóban várható-e Ázsiában recesszió? Továbbá szakértőinkkel arról is beszélgettünk, hogy igaz-e, hogy a technológiai szektorban elfoglalt szerepe miatt egyre érdekesebb piacnak ígérkezik India?

Ázsiában recesszió várható-e? Merre felé megyünk, mi várható a kamatokkal?

Kínában jelenleg rengeteg paraméter befolyásolja az aktuális gazdasági helyzetet. A teljesség igénye nélkül: gyenge ingatlan piac, geopolitikai feszültség, kereskedelmi konfliktusok, gyenge hazai gazdaság, az államnak növekszik a befolyása a gazdaságra és a zéró covid politika. Ez mind jelen van a Kínai gazdaságban aktuálisan.

Vannak olyan tényezők, melyek világszerte elég negatív képet áraztatnak be a piacokba, de a legtöbb ezekből ismert, és már be is van árazva. Tehát a kérdés inkább az, hogy ezek közül melyik lesz meglepetés, ha valójában meg is történik?

Ha egyenként szétszedjük, akkor India még mindig profitál az orosz helyzetből és több kézzel merít az olcsó nyersanyag- és olajpiacon.

Kína pedig készül a kongresszusra, és Hszi Csin-ping szeretné magát jól pozicionálni. Kínában a bankokat arra motiválni, hogy adjanak olcsóbb hiteleket nagyon egyszerű, csak kapnak egy felsőbb utasítást. Ez most éppen megtörtént, hogy likvidebb legyen a piac. A zéró covid stratégia is meg fog állni valamikor, mert lesz saját vakcinájuk – eddig túl erősen utasították el a nyugati vakcinákat, ezért most sajátot kell találniuk.

Mint minden piacban megvannak persze a kockázatos helyzetek is, de aktuálisan a recesszió veszélye Európában és Amerikában nagyobb, ha csak a mostani számokat megnézzük. A recessziót megjósolni valóban nem lehet és nem is szeretnénk.

Ha valaki Kínába fektet be, számítani kell arra, hogy ott is a várható hozamok korábbi évekhez képest alacsonyabbak lesznek, hiszen a globális helyzet őket is lassítja. Függetlenül attól, hogy lesz-e recesszió vagy sem, a hozam potenciáljuk kisebb. Ráadásul az egész térségről elmondható, hogy amerre a világnak mennie kellene, ezek a megújuló energiaforrások, ezekben ezek az országok nem járnak élen.

Igaz-e, hogy a technológiai szektorban elfoglalt szerepe miatt egyre többet kell beszéljünk Indiáról befektetői szempontból?

A befektetők számára egy érdekes piacnak ígérkezik India. Egy ideje már látható, hogy India kezd a következő Kína lenni több szemszögből nézve. Annak ellenére, hogy a társadalmi struktúra más, a demográfia más, ilyen szempontból India egészen más helyzetben van, mint Kína. De valójában az egészséges portfóliókban India, Kína mellett minimum benne kell, hogy legyen. És aki Ázsiától tart, és Kínát nem akarja, nagy valószínűséggel Indiával érdemes foglalkoznia.

Technológiai oldalról nagyon sokat erősödtek. Ez abból is látszik, hogy az egyes nagy alapkezelők a technológiai alapjaikban nagyobb súllyal kezdik már el szerepeltetni az indiai cégeket.

Mi lehet az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus kimenetele? Elmélyülhet, stagnálni fog vagy enyhülhet?

Amit pillanatnyilag látunk, az még a Trump politikának a hatása. Az is, hogy az amerikai piacból több kínai tőzsdén jegyzett vállalatnak a de-listing törlése történik – kivonják az amerikai piacból, és átkerül az ázsiai piacokba. Az elmúlt napokban láttunk ilyen lépéseket és ennek inkább örvendett a piac, hogy végre megvan oldva és nincs többet hezitálás.

Egyelőre úgy tűnik, hogy megmarad ez az eltávolodás. Bár a kérdés mindig az, hogy kinek a szemszögéből nézzük? A nyugati transzparens világ, szabályokat betartó szemszögéből nézve helyes, ami történik, mert a kínai vállalatok a mérlegeket nem nyitották ki úgy, ahogy ez szükséges a véleményünk szerint a tőzsdén bejegyzett cégeknek.

Ebből a szempontból helyes ami történik, mert nem eltávolodás van, hanem beáll Kína is a sorba, ha itt akar lenni és a tőkéhez hozzá akar férni. Ha nem akar beállni a sorba, akkor visszavonul. És aki oda akar befektetni, az elfogadja azt a kínai intranszparenciát, amivel megveszi a kockázatot.

Inkább stagnál ez a helyzet, mert újabb intézkedések nem jöttek. Itt azon is múlik, hogy Kína hogyan foglal állást különböző, például az orosz kérdésekben. De nincs jelenleg markáns vélemény nyilvánítás.

Az orosz-ukrán konfliktusban is van Kínának és Indiának szerepe, meg fog ez látszani a saját GDP-jükben?

Ha a nyersanyaghoz olcsón hozzáférnek, azzal még nem oldották meg a fő problémát, mert a kérdés az, hogy sikerül-e ezt a világpiacon eladni? Kínának így is megvan a problémája, hogy a globális piac kezdi elutasítani a kínai termékeket, nagyon sok vállalat és fogyasztó is elfordul Kínától.

Indiánál ez még nincs meg. Ebből a szempontból nézve rövid időre pozitív, ami most történik, ezért is inkább nem a recessziót fogjuk ott látni, hanem kiegyensúlyozott vagy akár előnyös helyzetbe kerülő GDP-ket. Közép- és hosszú távra ez majd attól is függ, hogy a rengeteg kérdés, ami körülöttünk van, azok hogyan fognak feloldódni.

Ha téged is érdekelnek a befektetések, akkor nézzük meg a céljaid eléréséhez milyen lehetőségeid vannak!

Jelentkezz ingyenes konzultációra!

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Ingatlanalapok: álcázott biztonság?

Ingatlanalapok: álcázott biztonság?

Az ingatlanalapok világa gyakran az elérhetőség, a kiszámíthatóság és a stabilitás szimbólumaként jelennek meg a

Ismerd meg a szerzőt!

Picture of Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.06.26.

14:00

2024-06-26
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.06.26.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)