Befektetési döntések vezérfonala: kockázatok és vagyonkezelés változó piaci környezetben

Befektetési döntések vezérfonala

Szakértőink a portfólió- és vagyonelemzés fontosságáról beszélgettek a pénzügyi tervezés során, kitérve a tőkepiaci és biztosításon keresztüli befektetésekre. A beszélgetés rávilágít arra, hogy hogyan érdemes áttekinteni a teljes vagyon összetételét, és hogyan segíthetnek ebben az új eszközök és technológiák.

Befektetési környezet 2023-ban

IVÁNYI ILDIKÓ: Nagyon sok kérdés érkezik mostanában hozzánk, hogy 2023-as évnek a befektetési teljesítményeit nézve nem látnak olyan nagyon nagy változásokat az év elejéhez képest az ügyfelek, és többször felmerül az a kérdés, hogy most mit csináljanak?

Az első javaslat, ami általában a tanácsadótól érkezik az ügyfelek felé, hogy üljünk le és nézzük át az egész portfóliót az ügyfelekkel. Ebbe a portfólióba több esetben nemcsak a tőkepiaci befektetések, hanem a biztosítások is beletartoznak. Ez a portfólió-elemzés mennyire lehet fontos egy ilyen helyzetben, illetve arra felkészülve, hogy esetlegesen az elkövetkezendő hónapokban sem fogunk olyan nagyon nagy rallykat látni a tőkepiacon?

JÁNOS ZSOLT: Két dolog jut eszembe: az első, hogy ami elég lényeges különbség 2023 év vége és az eleje között, hogy 2022 valójában negatív év volt kötvény- és részvény-portfóliónkban is. Ha a 2023 év vége azon a szinten maradna, ahol most vagyunk, hát az elég pozitív. Mert az eléggé kiegyensúlyozott globális portfóliók részvény oldalról pozitívak. A kamatgörbe csökkenés az év végére oda vezetett, hogy a kötvényeknél sem akkora a veszteség ebben az évben, mint amennyire tűnt.

A baj a rallykkal az, hogy ezek előtt nincsen beharangozó jel. Tehát az, hogy lesz-e még, ez az aktuális rally meddig tart? – mert most az elmúlt 3 hétben elég erősen emelkednek a piacok, ez historikus oldalról is olyan erős emelkedés, amit még soha nem láttunk szinte. A Nasdaq például a csúcsértéke közelében van, amit 2 évvel ezelőtt láttunk szinte évfordulóra pontosan. Tehát konklúzióként azt kell mondjam, hogy leülni és megnézni jó, alapján folyamatosan érdemes lenne követni a portfóliókat.

A biztosítások is, hogyha tőkefelépítés történik ott, akkor ugyanúgy hozzátartoznak más értékpapír-, más vagyon-portfólióhoz, mert az összetett kép tudja a kérdésre megadni azt a választ, hogy valamit kell-e változtatni, adaptálni, újra strukturálni, vagy maradhat minden sínen, mert megfelelő az összkép.

IVÁNYI ILDIKÓ: Sokan azért is gondolkodnak ebben, mert többeknél most már azért egy rendszerszintű tevékenység, hogy az év vége fele számot vetnek az elmúlt évről, és tervezik a következő évet. Tehát itt én úgy gondolom, hogy nemcsak a pénzeszközökbe történő befektetéseket kell áttekinteni, hanem egyéb vagyoni eszközökről is beszélgetni kell, mert csak az összvagyont lehet értékelni, és az összvagyonra lehet tervezni a következő évet. Erről Ön hogyan gondolkodik?

JÁNOS ZSOLT: Minden befektetésnél az első kérdés az, hogy kinek adtam oda a pénzemet? Tehát először is mennyire bízok meg, és mennyire fejlődik, mennyire alakul az a tárolóhely, a tárolóeszköz tovább is olyan bizalmasan, hogy érdemes, hogy ott tartsam a pénzemet. Hogyha el is vesztettem a bizalmat, akkor meg kell nézzem, hogy hogy tudok abból kiszállni. A másik kérdés persze az, hogy azon belül milyen hozamokat tudok elérni, ez a hozam mennyire van közel a gazdasághoz, vagy mennyire kapok hozamot kvázi független a gazdaságtól, mert valaki ezt nekem ígérte?

Tehát ez a kép mindig csak erre a kettőre lecsökkenthető, redukálható: milyen a kockázatom, és ez a kockázat mit jelent nekem? Milyenek az arányok? A tőke nagyon gyorsan áramlik különböző iparágakból ki más szektorokba be. Ezt előre kitalálni, hogy hova lesz a következő hype, az nagyon nehéz, ezért érdemesebb általában inkább annyira széles portfóliót összeállítani, hogy mindegy legyen az, hogy honnan hova áramlik a tőke, mert valamelyik része a portfóliónak azon a partin részt fog venni.

Befektetési döntések tervezése: A teljes kép megértése

IVÁNYI ILDIKÓ: Tehát ön azt mondja, hogy kockázat oldaláról a legfontosabb, tesztelni a portfóliót, de ebbe a portfólióba nyilván mondjuk egy ingatlanvagyon is beletartozik.

JÁNOS ZSOLT: Alapján három portfólió átvilágításról lehetne beszélni. Az egyik az úgynevezett termék átvilágítás, ahol csak a terméket érdemes megnézni a függöny mögött, hogy mi van valójában benne. Ez nagyon sokszor még a biztosítási termékeknél még nem annyira transzparens, mint ami kellene legyen, de itt már megvan a remény, hogy egyre jobban nyílik meg.

A második lehet egy összefogó értékpapír-portfólió elemzés, ahol azt mondom, hogy egy tárolóhelyen vannak különböző eszközök, és ezek hogyan néznek ki arányokban egymáshoz.

A legmagasabb szintű elemzés, a konszolidált vagyon-elemzés, amelyikben benne van összevonva ingatlan, céges részesedések, különböző értékpapírszámlákon belül vezetett, vagy azon kívül vezetett, tehát valójában minden vagyon.

IVÁNYI ILDIKÓ: Úgy tudom, de ebben erősítsen ön engem meg legyen szíves, hogy ma már vannak olyan eszközök, amelyekben az ügyfelek a teljes vagyonuknak az összetételét láthatják, tehát ez a mobilis eszközöket és az immobilis eszközöket is összességében, illetve a vagyoni részesedésüket, amelyeket ma már elérnek az ügyfelek és napi szinten láthatják a vagyonuknak az alakulását.

JÁNOS ZSOLT: Tehát egy jó hír az, hogy ilyen eszközök vannak, és a még jobb hír az, hogy az Európai Unió pont azon dolgozik, hogyan körülbelül 2025-26-tól – a befektetői rendeletnek ez egy fontos része, hogy – az ügyfeleknek olyan eszközök kell rendelkezésükre álljanak, amelyeken segítségével az összvagyont, a konszolidált vagyont lehet látni.

Ennek persze feltétele az, hogy a tároló intézmények – bankok, biztosítók, alapkezelők –  ki kell nyissák azokat a technikai felületeket, hogy egy kívülálló harmadik cég, tehát egy IT cég, például egy fejlesztő, ezeket az információkat meg tudja kapni és be tudja vonni. De ilyen eszközök már léteznek, tehát ilyen megoldások már vannak.

Ma még egy picit lassabbak a megoldások, mert ezek a kapuk, amin mindenkitől be lehet gyűjteni az adatokat, még nem állnak rendelkezésre, de azt kell mondjam, hogy jó irányba haladunk és aki erre kíváncsi, az már nyugodtan ma is tud jelentkezni és ezt ma már meg lehet oldani. Tehát a konszolidált vagyont ma is összevontan lehet elemezni.

IVÁNYI ILDIKÓ: Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztotta a gondolatait velünk. Tehát a jelszavunk az az, hogy teszteljük a portfóliónkat, főleg kockázat oldaláról, és hogyha ez egyedül nem megy, akkor mindenképpen vonjanak be szakembereket, illetve éljenek azzal a lehetőséggel, hogy ennek a konszolidált vagyonnak a nyilvántartásához ma már vannak szakemberek és eszközök, amivel sokkal transzparensebben lehet látni, hogy milyen vagyonnal rendelkezik egy magánszemély is.

Szeretném hívni Önöket, a jövő héten szerdán lesz a Díványbeszélgetésünk, ahol ki fogunk térni a 2023-as év eddigi eseményeire és majd János urat meg fogom kérni, hogy egy picit nézzen bele a kristálygömbjébe és beszélgessünk arról, hogy a következő 3-4 hónapra körülbelül mi várható a tőkepiacokon, de természetesen még nagyon-nagyon sok témát fogunk érinteni ezalatt a beszélgetés alatt.

Ha szeretnének részt venni ezen a beszélgetésen, akkor lehetőségük van a zoomon keresztül velünk együtt ott lenni a beszélgetésen: jelentkezés: Díványbeszélgetés a tőkepiacról oldalon keresztül.

——————

Beszélgetőpartnerek:

Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere

János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

——————

Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

Vegyen részt a Díványbeszélgetés a tőkepiacról webinárainkon: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

——————-

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit.

Business illustrations by Storyset

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Ismerd meg a szerzőt!

Picture of Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.06.26.

14:00

2024-06-26
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.06.26.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)