Csődvédelem alatt az Evergrande

Csődvédelem alatt az Evergrande

Kiemelt figyelmet kapott az Evergrande csődvédelmi kérvénye a szakértőink eheti Kína gazdaságáról folytatott beszélgetésében.

Csődvédelmet kért az Evergrande – miért érdekes ez?

00:00:21 IVÁNYI ILDIKÓ: A hírekben elég sokat hallunk arról, hogy Kínával valami nagyon nem kerek. A múlt héten az Evergrande-del szemben csődeljárást indított az amerikai piacon a hatóság. Először is egy olyan kérdéssel kerestek meg engem, hogy egy kínai cég ellen hogy lehet, hogy egy amerikai hatóság indít csődeljárást.

00:01:00 JÁNOS ZSOLT: Hát valójában nem eljárást indítottak el, hanem az Evergrande kérte az úgynevezett Chapter 15 alapú védettségi státuszt. Tehát, hogyha egy vállalat olyan helyzetbe kerül, hogy esetleg csődöt kellene bejelentsen, akkor azelőtt, hogyha ő ezt bejelenti, akkor védi saját magát az ellen, hogy ebben az átmeneti időben nehogy olyan események történjenek, ami azután jogilag a vállalat ellen használható.

Ezért nem az amerikai hatóság indított eljárást, hanem a vállalat jelentette be ezt a státuszt és az a különleges benne, hogy normális esetben, hogyha a csőd irányába megy már az esemény, akkor a 11-es jogi státusz szerint jelentik be ezt a vállalatok, de Evergrande a 15. paragrafus szerint jelentette be.

Ez azt jelentené, hogy az amerikai és a külföldi befektetők nincsenek védve és lehet, hogy akár nullával szállnak majd ki az Evergrande befektetésekből, miközben a kínai befektetők védett státuszba kerülhetnek.

00:02:28 IVÁNYI ILDIKÓ: Ez így nagyon érdekes, mert ilyen felállásról azért ritkán lehet hallani, hogy gyakorlatilag a védelemből a nem kínai befektetőket kizárják.

00:02:44 JÁNOS ZSOLT: Mindig az van, hogy mielőtt egy vállalat csődöt jelentene be, a menedzsmentnek nagyon meg kell gondolnia, hogy milyen lépéseket tesz, mert ha már látja a vállalat, hogy problémái vannak, likviditási problémái vannak, és bizonyos befektetőknek kifizet, bizonyos befektetőknek még nem mondja meg, hogy csőd előtt áll, hanem ringatja a reménybe, akár még jobb víziókat tálal, akkor ez jogilag a menedzsment ellen használható.

De hogyha megvan egy hivatalos bejelentés, hogy mi a Chapter 11 szerint kérünk védelmet – vagy ebben az esetben a Chapter 15 szerint -, akkor a vállalat minden befektetője és minden partnere tudja már, hogy miről van szó. Nyilvánosságra kerül a likviditási probléma, ami még nem azt jelenti, hogy valójában csődöt indít el a vállalat, de transzparens és akkor azt jelenti, hogy minden befektető egyformán van kezelve, és ezért lényeges ez a bejelentés.

Ezt nagyon sokan félreértik, hogy addig, amíg egy vállalatnál nincs probléma, addig minek kell erről beszélni? Hát pont azért, mert a törvény azt követeli meg egy transzparens gazdasági környezetben, hogy minden befektetőnek ugyanabban a pillanatban ugyanaz az információ álljon rendelkezésére, é

s ezért a menedzsment nem teheti meg azt a lépést, hogy akár közelállóknak, barátoknak, ismerősöknek, kedves mit tudom én kiknek kifizeti a befektetéseket és a többiek benn rekednek, ez nem megy.

A kínai gazdaság problémái összetettek – ingatlanpiac és munkanélküliség

00:04:12 IVÁNYI ILDIKÓ: Ez lényeges információ nyilván azért, mert olyan jelenségekkel vagy olyan eljárásokkal találkozunk, amelyekkel korábban így nem találkoztunk, vagy nem is foglalkoztunk vele. Az Evergrande azért érdekes, mert 2021-ben rengeteget beszéltünk erről a vállalatról, és Kínában van egy másik hasonló vállalat, amelyik viszont a napokban azt jelentette be, hogy hatalmas nagy vesztesége mutatkozik ebben az évben már. Ott is megpróbálják az ingatlanpiacot valamilyen módon ők is menteni, de ez Kína gazdaságára nyilván nagy hatással van.

00:05:09 JÁNOS ZSOLT: A kínai probléma valójában nagyon összetett és több jel van, ami egyszerre jelenik meg: az egyik, ami a legerősebb, hogy Kína fiatal munkanélkülisége 50 % fölött van és most hivatalosan egy héttel ezelőtt az el lett döntve a kínai kormány oldaláról, hogy többet nem fognak beszámolókat kimondani arról, hogy a fiatalok munkanélkülisége milyen szinten van. Az intellektuális réteget pedig felszólította a kormány arra, hogy ne beszéljen negatív hírekről Kínából. Kész, ezek nincsenek, mert nem beszélgetnek erről.

Az Evergrande esetében pont most 2 éves évfordulón vagyunk, hogy nyilvánosságra jöttek a problémák. Két éve már el volt húzva, próbálkozások voltak ezt stabilizálni, de hát ugye az ingatlanpiacot likviditás nélkül és kereslet nélkül nem nagyon lehet stabilizálni.

A fő problémák abból indultak ki Kínában, hogy a kínai kormány már látta, hogy egy ingatlan lufi alakul ki és ezért a hitelek felvételének a feltételeit megváltoztatta 2 évvel ezelőtt, ami azt jelenti, hogy ha valaki privát háztartásként egy ingatlant akar finanszírozni, akár 40 % önerőre van szüksége, ami 3 évvel ezelőtt még akár nulla volt, és ez teljesen megállította egyik napról a másikra a keresletet az ingatlanoknál.

Többször beszéltünk arról is, hogy Kínában egy fiatal család az ingatlant nem 10-20-30 évre finanszírozza meg, hanem akár 50 évre vagy hosszabb futamidőre. Nagyon sokszor olyan hiteleket vettek fel, amelyeknél már elindultak a törlesztések és a visszafizetések, de halvány fogalmuk nem volt még, hogy egyáltalán hova kapnak lakást, mikor kapják a lakást, csak hát mert törlesztettek egy hitelt. És ez egy mesterségesen felépített piramis játék szerű struktúra volt a kínai gazdaságban, ami most megállt.

00:07:16 IVÁNYI ILDIKÓ: Azt mondjuk, hogy Kínából mindig irányított híreket hallunk, tehát, hogy szűrtek általában azok a hírek, amelyek onnan kijönnek. Most a kamatokról nagyon sokat beszélünk és az a hír is napvilágot látott, hogy Kínában is hozzányúltak a kamatokhoz. Erről korábban nem sokat beszéltünk, hogy Kínának szüksége van arra, hogy a kamatsávokon módosítson, de most ez egy eléggé fontos hír a kínai gazdaság teljesítményét illetően.

00:08:04 JÁNOS ZSOLT: A likviditást a piacoknak több oldalról tud adni a felügyelet: az egyik, hogy lazítja a kamatszinteket, mert akkor egyszerűbben lehet hiteleket felvenni. A másik, hogy direkt likviditást ad a banki rendszereknek, ami azután banki hiteleken keresztül bekerül a gazdaságba. Az, hogy valamilyen támogatásra szüksége lenne a kínai gazdaságnak, az már rég látható, és ezt követeli is a piac.

Kína nagyon lassú lépéseket tesz, és ez a kamat lépés, amit a múlt héten hallottunk, ez is egy ilyen pici lépés volt csak, mert csak a rövid futamidejű kamatokat változtatták meg. A közép- és hosszú távú kamatokon nem változtattak semmit, tehát az megmaradt tovább azon a szinten, ahol van. Többen azt várták, hogy most a BRIC konferencián esetleg Kína valamit bejelentene, de nem úgy néz ki.

A kínai növekedés kérdése

00:08:59 IVÁNYI ILDIKÓ: Majd azt meglátjuk, arról majd beszélünk a jövő héten. De még egy dolog a kínai gazdasággal kapcsolatban: mindig azt mondjuk, hogy Kínának az egyik legnagyobb felvevő piaca Európa. Na most Európa gazdasága sem szárnyal, hanem azt lehet mondani talán, hogy egy kicsit ilyen stagnáló állapotban van. Lehet-e mégis arra számítani, hogy a kínai GDP az év vége fele emelkedni fog emellett a több negatív hír és csomag mellett?

00:09:40 JÁNOS ZSOLT: Hát azt kell mondjam, hogyha most azt hallanánk, hogy növekedik a kínai gazdaság, és aki ezt elhiszi, hát ő akkor az esti mesekönyveket is tudományos anyagnak nevezheti. Ami Kínából jön, abból semmit nem lehet komolyan venni. Ez így van már régóta. A kínai piac érdekes az európai luxus szektornak általában, tehát hogyha Kínában a gazdaság valamilyen formában stabilizálódik, akkor az az európai vállalatoknak érdekes lehet, mert olyan termékeket tudnak beszállítani, amit Kína szívesen megvesz.

Más szemszögből nézve Kínát eddig is kritikusan kellett nézni, és továbbra is nagyon kritikusan kell nézni- főleg ezek után, amit most látunk.

A kínai kormány azt is bejelentette, hogy ők kitartóak és idén a GDP számok tovább is érvényesülni fognak, tehát meg tudnak valósulni, de mindenki, aki intelligens, felteszi a kérdést, hogy „de hogyan?”. Csak azért, mert kijelentik, hogy ez megvan, ez túl kevés és nagy valószínűséggel ez lesz.

00:10:55 IVÁNYI ILDIKÓ: A jelenlegi gazdasági folyamatok, amelyeket látunk, vagy egyáltalán ami hír onnan kiszivárog, azok nem erre utalnak.

Köszönöm szépen, hogy 1-2 dologra megint rávilágított a beszélgetésünkben és hát majd erre a BRIC találkozóra kitérünk jövő héten: ennek mi volt az értelme, hogy egyáltalán miről beszélgettek ott, és ennek milyen hatása lesz a gazdasági folyamatokra.

___________

Beszélgetőpartnerek:

Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere

János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

——————

Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

Vegyen részt a Díványbeszélgetés a tőkepiacról webinárainkon: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

——————

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit.

Business illustrations by Storyset

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Sok befektető, megtakarító portfóliójában megtalálhatóak a befektetési alapok, ezen belül is a részvényalapok. Nemcsak mi

Ismerd meg a szerzőt!

Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.04.03.

14:00

2024-04-3
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.04.03.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)