Marad a tavaly év végi lendület a tőkepiacon vagy itt a vége a bika piacnak?

Vége a bika piacnak?

Az elmúlt hét számos kérdést vetett fel a piacokkal kapcsolatban, különösen az amerikai piaccal kapcsolatban, ahol egy rendkívüli rally-t láttunk az év utolsó 9 hetében. Marad a lendület, vagy ennyi volt?

IVÁNYI ILDIKÓ: 2024 első ilyen beszélgetését kezdjük ma. Az elmúlt héten annak ellenére, hogy nagyon sokan még nem dolgoztak, szabadságon voltak, azért érkezett egy pár kérdés a piacokkal kapcsolatban. Nem mindegyikre szeretnék most kitérni. Konkrétan inkább az amerikai piaccal kapcsolatban érkeztek a kérdések, és pedig azért, mert egy olyan rally-t láttunk 2023 utolsó 9 hetében, amire 2004 óta tulajdonképpen nem volt példa. Az S&P500 index is majdnem elérte, egy béka-ugrásnyira volt a mindenkori legmagasabb csúcsától.

A befektetők azt látták, minthogyha ez a rally megtorpant volna az év első hetében, és volt egy korrekció a piacon. Többen kérdezték, hogy most akkor vége van ennek a kvázi bika piacnak, vagy pedig ez csak egy átmeneti korrekció volt a piacon? Mi az ön véleménye erről?

JÁNOS ZSOLT: Nagyon érdekes, mert mindig, amikor vagy nagyon erősen a piac a pozitív irányba vagy negatív irányba mozdul, akkor nagyon hamar megjelennek ezek a kérdések, hogy akkor itt most vége van-e és jön megint a nagy fordulás?

Egy dologgal kibékülhetünk: minél erősebbek a piaci mozgások vagy pozitív vagy negatív irányba, annál erősebb ellenreakciók fognak mindig jönni. A kép nem úgy néz ki, hogy a bika piacnak, ami így körülbelül a tavalyi év április-májusában indult el, vége lenne. A paraméterek nem ezt mutatják aktuálisan.

Abból, hogy ez a rally ennyire erős volt, abból azt lehet látni, hogy mi mindent árazott be a piac. Az érdekes az, hogy még mindig nem volt minden beárazva, ami pozitív lenne. Csak vegyünk egy példát: a 4. negyedévvel szemben a piacnak az elvárásai elég pesszimisták voltak, tehát a piaci szereplők abból indultak ki sokáig, hogy a 4. negyedévnek a számai – most a hétvégétől kezdődnek megint a beszámolók, a következő hetekben fogjuk ezeket látni – inkább csalódást fognak okozni, mert a gazdaság elkezdett botladozni.

Miért szárnyalt ennek ellenére a piac? Hát azért, mert azt kezdte magának bebeszélni a piac, hogy 2024-ben nagyon sok kamatcsökkentés lesz: 3 és 7 között vannak így valahol a „fantázia-elvárások”. Ezt egyből beárazta a piac, és mint mindig, először a piac valamit beáraz, azután majd jönnek a tények és meglátjuk, hogy csalódást okozott-e a beárazás? Hát akkor korrigálunk.

Azt kell mondani, hogy eddig a legerősebb 9 hetes rally-t láttuk szinte mindenütt, ezután normális, hogy a piac kilélegzik, sőt a profik várják is és szinte könyörögnek, imádkoznak minden nap, hogy legyen már vége ennek a ralizásnak, mert ez nem egészséges. Tehát így lehet ezt körülbelül elhelyezni, amit ott láttunk.

IVÁNYI ILDIKÓ: Azt is láttuk, hogy ennek a rallynak a főszereplői a technológiai cégek voltak, illetve a kiskereskedelmi cégek és néhány banknak vagy pénzintézetnek a részvényei raliztak itt ebben a 9 hétben. Ez a technológiai rally marad, mert ennek egy indikátora maga a mesterséges intelligencia körüli láz, illetve annak a trendje, vagy pedig belépnek olyan szereplők is a képbe 2024-ben, akik most csak a második vonalban vannak, de valamilyen oknál fogva ők első vonalba kerülhetnek?

JÁNOS ZSOLT: 2020 eleje óta azt látjuk, hogy mindig, amikor a piacban egy pozitív irány elindult, akkor általában a nagy BigTech cégek (ebből alakult ki az úgynevezett ’Magnificent Seven’ csoport) az első lépésben indultak. Azután mindig az a kérdés, hogy ők megmaradnak, vagy húzzák magukkal a széles másod-harmad sorban álló piaci szereplőket?

Ami különleges volt 2023 év végén, hogy az első pillanatban nem is a technológiai szektor mozdult annyira erősen, hanem az úgynevezett Russell 2000 index, amelyik összefoglalja a 2000 legfontosabb amerikai 2- 3. sorban álló vállalatoknak az árfolyamait. Ez mozdult nagyon erősen meg. Csak decemberben 14 %-ot emelkedett a Russell 2000, ami azt jelenti, hogy nem egy pár tech szektor vitte ezt a rallyt, hanem a széles piac mozdult meg, és alapjában ez egy pozitívabb jel, mint hogyha csak a technológiai szektor mozdult volna meg.

Mindenki, aki az azért most az évnek az utolsó pár hetére koncentrál, azt nyugodtan le lehet ültetni, mert ha 2 évre nézzük – 2 évvel ezelőtt fektetett be valaki a Nasdaq, S&P, DAX papírokba, akkor ma ez körülbelül +/- 0-nál van. Ha az egy évet nézzük, akkor ez nagyon erős emelkedés volt, de hát ugye, hogyha a piac 50 százalékkal korrigál és azután 100 %-kal emelkedik, akkor még mindig +/- 0-nál vagyunk.

Tehát ebből a szempontból nézve láttunk egy erős medve piacot, ebből kiléptünk tavaly május körül. Mivel ez nincs beharangozva, ezt most visszapillantó tükörből látjuk. És még egyszer, az aktuális paraméterek azt mutatják, hogy nincs indoka pillanatnyilag annak, hogy ez a bika piac megálljon. Remélni lehet azt, hogy nem fűt túl, tehát, hogy nem lesz megint egy hype, egy túl gyors lufi. A következő lufira, ha kívánságokat lehet mondani, én szeretnék azért egy pár évet még várni.

IVÁNYI ILDIKÓ: Majd beszéljünk ezekről a kívánságokról a későbbiekben, hiszen én úgy gondolom, hogy a 2024-es évben még a kamatok, az infláció kérdése változatlanul velünk fog maradni, és ezek alakítják majd a gazdasági folyamatokat és a gazdasági számokat is.

JÁNOS ZSOLT: Hát ez biztos, hogy foglalkoztatni fog, mert pillanatnyilag azt látjuk, hogy az infláció elvárások 1-3- 5 évre nézve csökkentek, de ezek mind csak elvárások. De ez azt is jelenti, hogy ezek az elvárások kialakítanak egy olyan pozitív miliőt, ami be van árazva a piacokba.

Mindig, amikor jönnek a tények, ha közel vannak az elvárásokhoz, nem fog sok minden történni. Ha eltérnek, mert negatívak az elvárásokhoz képest, tehát magasabb az infláció, akkor mindig korrekciót fogunk látni. Hogyha még jobbak lesznek, tehát gyorsabban megy az infláció, akkor egy darabig, amíg nem lesz ebből defláció, addig ez inkább pozitív a piacoknak, de ez is ugye egy érzékeny téma, mert ez is tud billenni.

Tehát nem marad más, látásra vezetünk, videókat, podcastokat érdemes hallgatni, minél aktuálisabb interpretációkkal, hogy ebből értsem, hogy hova tegyem az aktuális híreket.

IVÁNYI ILDIKÓ: Ehhez kapcsolódnék azzal, hogy 01.24-én ismét lesz Díványbeszélgetés, ahol részletesebben fogunk beszélni a globális piacról, regionális piacoknak az alakulásáról, érinteni fogjuk biztosan a nyersanyag piacot is, hiszen év elején vagyunk, ezek a kérdések folyamatosan foglalkoztatják a befektetőket. Várjuk Önöket szeretettel ezen a beszélgetésen!

——————

Beszélgetőpartnerek:

Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere

János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

——————

Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

Vegyen részt a Díványbeszélgetés a tőkepiacról webinárainkon: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

——————

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit.

Business illustrations by Storyset

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Ismerd meg a szerzőt!

Picture of Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.06.26.

14:00

2024-06-26
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.06.26.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)