Milyen várható hatása van az izraeli támadásnak a pénzpiacokra?

izraeli támadás

Eheti vlogunkban szakértőink a frissen kialakult Izrael-Palesztina konfliktus pénzpiaci hatásairól beszélgetnek: a konfliktus energiaellátásra gyakorolt hatása nem jelentős globálisan, ami a piaci reakcióban is tükröződik. Az eseményeket racionálisan értékelve, jelenleg nem láthatók olyan jelek, amelyek egy drasztikus pénzpiaci reakcióra utalnának. Ezen Irán szerepe változtathatna.

Az izraeli támadás utáni piaci reakciók

00:00:23 IVÁNYI ILDIKÓ: Nagyon sok kérdés érkezett a hétvégi eseményekkel kapcsolatban ügyfelektől, érdeklődőktől. Ez a konfliktus, ami kialakult most Izrael és Palesztina között, kicsit emlékezteti az embereket arra, ami 2022.02.24-én történt Oroszország és Ukrajna között. A piacok egy kicsit reagáltak az izraeli támadás után, de nem láttunk akkora hatalmas nagy reakciót, mint 2022 februárjában. Mit gondol Ön, hogy ez még várható a következő időszakban? Még nagyon az elején tartunk ennek a konfliktusnak, és ezt még nem árazta a piac, vagy pedig ne számítsunk arra, hogy ezt a piac egyáltalán árazni fogja?

00:01:23 JÁNOS ZSOLT: A témát biztos, hogy érdemes szétválasztani, több szemszögből. Az egyik, hogy egy katasztrófa, ami történt, tehát ez nem kérdés. Izrael ezt úgy éli meg, ami ott történt, hogy ez akár egyenrangú esemény, mint 09. 11. volt annak idején Amerikában.

Hogyha ezt félretesszük, és csak a tőkepiac oldaláról nézzük az egészet, akkor az elmúlt napokban láttuk, hogy ezt a tőkepiac nagyon hamar lekezelte. Miért? Hát azért, mert energiaellátás oldaláról nézve Izraelnek nincs nagy szerepe a globális piacban. Ezért a tőkepiac erre nem reagált erősebben. Amit pillanatnyilag csak remélni lehet, hogy nem kerül elő olyan bizonyíték, ami azt bizonyítja, hogy Irán fontosabb szerepet játszott az egész témában, az előkészítésben, akár az eseményekben, mert akkor annak keményebb konzekvenciája lenne, de ez egyelőre találgatás.

Ha ezt megnézzük tisztán, akkor már ma, szerdán látjuk, hogy a fő címlapok az újságokban már nem Izraellel foglalkoznak. A tőzsde, a tőkepiac ebből a szempontból nagyon hatékony és a tegnapi emelkedés a piacokban, a mai reakció a piacokban már nem az izraeli kérdéssel foglalkozik, hanem azzal, hogy ezen a héten több, mint 12 hely van, ahol az az amerikai központi bank igazgatósági köre fellép. Holnap lesz egy jelentős beszéde Powell-nek. A hírek, amit eddig hallottunk, azt mutatják, hogy a piac inkább megoldotta egy részét a feladatnak, és a központi bankok nem kell tovább kamatot emeljenek, tehát ennek a valószínűség csökkent, november elsején inkább kamatszünetelés lesz a dollár oldaláról.

Sok paraméter van, ami pillanatnyilag inkább pozitívan foglalkozik a piac oldaláról azzal, hogy az évnek az utolsó 3 hónapja az általában erős szokott lenni. A globális piacban nincsenek egyes regionális események annyira erősen benne.

Amerika támogató szerepe és a tőzsde rövid politikai lába

00:03:33 IVÁNYI ILDIKÓ: Ezt nyilván mindenki így értelmezi, így látja, hogy Izrael nem annyira meghatározó a tőkepiacon, de Izraelnek van egy támogatója, és ez Amerika. Ez esetleg hatással lehet Amerikának bizonyos gazdasági szektorára. Ez a hatás nem jelenhet meg a tőkepiacon?

00:04:03 JÁNOS ZSOLT: Hogyha megnézzük az eseményeket, hogy az elmúlt 100 évben mikor történtek nagy események – ez most kemény, mert az izraeli támadást nem tudom összehasonlítani például Pearl Harbor-rel, de -, a tőkepiac akkor sem foglalkozott a témával nagyon hosszú ideig, és ami nagyon kiábrándító és józanító az embereknek, hogy ilyen események tőzsdéjének, a politikai tőzsdének nagyon rövid a lába, tehát nem nagyon sokáig foglalkozik ezekkel a háttér eseményekkel a piac.

Még hogyha nagyon kemény dolgok történnek is, a tényeket hamarabb beárazza a piac, mint a bizonytalanságot. Tehát ebből a szempontból nézve nem tudjuk, hogy mi lesz a jövőben, és mindenki, aki most prognosztizál, az egy bizonyos szemszögből, mint egy sarlatán kezeli a helyzetet, mert halvány fogalmunk nincs, hogy mi lesz.

Tehát maradjunk a tényeknél, és a tények ma azt mutatják, hogy egyelőre óvatos Amerika is, óvatos Izrael is. Ha csak a hadi háttereket nézzük, akkor a visszacsapás már megtörténhetett volna nagyon kemény dimenzióban. De egyelőre a politikai akarat nincs meg. És ez ebből a szempontból a piacnak sem ad bizonytalanságot, mert a logika inkább reményt ad a piacnak: hogyha Irán nincs benne, Amerikának nincsen nagy kényszere reagálni, és kint marad az eseményekből.

Az, hogy jelen van Amerika, ez jó és figyelmeztető a régiónak, hogy bármit nem csinálhatnak. Mindegy, hogy forgatjuk és van, akinek ez nem tetszik, ez az amerikai szerep, de a világ szerencsére még így van pozícionálva, hogy megvan az erő. A tőkepiac ezt, mint pozitív alapot beárazza és ezért további eszkaláció még nincsen betéve. Ha az megtörténik, hát akkor persze hogy be fogja árazni a piac.

Regionális kockázatok és a portfóliódiverzifikáció előnyei

00:06:00 IVÁNYI ILDIKÓ: Azért az mindenképpen megnyugtató, hogy a magyarországi és főleg az európai befektetőknek a portfóliójában is kevés olyan részvény vagy kötvény van, ami köthető ahhoz a régióhoz.

00:06:19 JÁNOS ZSOLT: Ez a régió magában elég speciális. Hogyha megnézzük az izraeli gazdaságot, akkor van olyan iparág, amelyikben nagyon-nagyon jó vállalatok vannak, de ezek még mindig a globális piacon egy ’niche’ téma, és ezért az egészségesen összeállított portfóliónkban ezek, mint ilyen szatellit pozíciók jelennek meg, és akkor is, hogyha most ez érintett, vannak más szatellit pozíciók, amik nagyon profitálnak az aktuális helyzetből. Ezért ez újra és újra azt mutatja, hogy az egészséges portfólió nem egy pár részre, egy pár vállalatra ’niche’ témákra van ráépítve, és amikor az ember szerencsés helyzetben van, akkor lovagol felfele, hanem egy egészséges portfólió az nagyon-nagyon szélesen van összeállítva és kompenzálni tudja az egyes regionális kockázatokat.

00:07:11 IVÁNYI ILDIKÓ: Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztotta a gondolatait velünk és az érdeklődőkkel.

——————

Beszélgetőpartnerek:

Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere

János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

——————

Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

Vegyen részt a Díványbeszélgetés a tőkepiacról webinárainkon: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

——————-

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit. Business illustrations by Storyset

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Ingatlanalapok: álcázott biztonság?

Ingatlanalapok: álcázott biztonság?

Az ingatlanalapok világa gyakran az elérhetőség, a kiszámíthatóság és a stabilitás szimbólumaként jelennek meg a

Ismerd meg a szerzőt!

Picture of Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.06.26.

14:00

2024-06-26
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.06.26.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)