Egy kormányzati leállás az USA-ban milyen következményekkel járhat?

Mik a lehetséges következményei egy kormányzati leállásnak az USA-ban?

Szakértőink az amerikai gazdaság legfrissebb kihívásairól és a kilátásokról beszélgetnek eheti vlogunkban. Ebben a beszélgetésben szóba kerülnek a lehetséges kormányzati leállás következményei, Powell álláspontja a kamatokról, valamint az államkötvények szerepe, illetve az, hogy milyen eséllyel folytatódik az oldalazó piac.

A ’shutdown’, avagy a leállás várható hatása

00:00:25 IVÁNYI ILDIKÓ: Nagyon sok kérdés érkezik azzal kapcsolatban, hogy a beszélgetéseink során – a Díványbeszélgetésen, illetve itt a heti beszélgetésekben is – sokat foglalkozunk Amerikával, az amerikai gazdasággal, az amerikai kamat környezettel. Most is azt lehet mondani, hogy Amerika ad témát arra, hogy tényleg foglalkozzunk vele, hiszen több mint valószínű, hogy október elsejével a kormányzat ismételten leáll. Több elemző szerint – ezt majd Ön megerősíti vagy cáfolja – egy hosszabb leállásra számíthatunk, mint ami eddig volt. Eddig a leghosszabb leállás körülbelül 35 nap volt, de ha most leáll az amerikai kormányzat, akkor ez egy elhúzódó leállás lehet. Mi ennek az oka, és milyen következményei lehetnek gazdaságilag?

00:01:30 JÁNOS ZSOLT: Tehát alapjában persze lehet, hogy hosszabb lesz a ’shutdown’, de az én elvárásom – és azoknak az elemzőknek, akikkel én beszélgetek- az, azok egy rövid ’shutdown’-ra számítanak és pedig azért, mert pillanatnyilag ebből a ’shutdown’-ból politikailag sem a demokraták, sem a republikánusok nem tudnak, mint nyertesek kijönni.

Alapjában nem kellett volna feltétlenül ’shutdown’ legyen, mert van egy kompromisszum papír, amit McCarthy, mint az elnöke a szavazókörnek, hogyha szavazásra kitett volna, akkor nagy valószínűséggel el lett volna utasítva, de akkor nem lett volna neki meg a lehetősége azt a papírt -ami az ő ötlete- szavazásra tenni. Mivel nem tette ezt ki, nagy valószínűséggel ma vagy legkésőbb a hétvégén fog jönni az ő papírja, azt el fogják fogadni, de azután egy pozícióból eltávolítási eljárást fognak indítani pont a saját pártjából az ultra radikális konzervatív erők. Tehát így is, úgy is ezzel a ’shutdown’-val összefüggésben úgy tűnik, hogy McCarthy feje gurulni fog, és inkább a demokraták jönnek pozitívan ki abból, hogyha gyors lesz a ’shutdown’ felbontása.

Tehát itt, ha, akkor egy rövid ’shutdown’-ra számítok, és ezért ennek nagy kihatását nem is árazza be pillanatnyilag a piac.

Azt látjuk, hogy a piac azzal a kérdéssel, hogy most ’shutdown’-ba megyünk, elég későn kezdett el foglalkozni. Különböző beszélgetésekben, podcastban az elmúlt 2-3 hétben ezt már kézbe vettük, és most ott vagyunk, hogy az utolsó nap gyorsan nem tudnak semmit biztos megoldani, ez már az időbe se fér bele, de inkább rövidre számítok.

Moody’s jelezte a múlt héten, hogy az is veszélyes, hogyha hosszabb lesz a ’shutdown’, mert akkor következő leminősítési lépést kell jöjjön a minősítő szervezetektől, ami azt jelenti, hogy megint emelik a kamatot, de a gazdaság pont azt szeretné, hogy a kamatok tovább ne menjenek fel. A kamatemelés az inkább segítene, akár a FED-nek is, tehát nem annyira egyszerű, fehér-fekete a kép, mert vannak olyan erők, akik még radikálisabb ’shutdown’ és akár gazdasági teljes megállást is provokálnának. De egyelőre a piac konszenzusa az, hogy lesz és rövid lesz.

A kamatemelés valószínűsége

00:04:19 IVÁNYI ILDIKÓ: Ezzel összefüggésben az lett volna a következő kérdés, hogy ez eredményezheti-e azt, hogy hogy Powell elgondolkodik-e azon, hogy mégiscsak kamatot emel, hiszen ő az augusztusi beszédében egy nagyon érdekes kijelentést tett: Powell azt mondta, hogy a csillagok szerint navigálhatunk a felhős égbolt alatt, tehát ez egy eléggé ezoterikus megközelítés azzal kapcsolatban, hogy esetlegesen kamatemelés jöhet még Amerikában.

00:05:11 JÁNOS ZSOLT: Ezt nem hinném, hogy hogy a gazdaság miatt, mert az amerikai FED nem erre figyel. Ő más tényezőkre figyel, ami neki, és ezt elég hamar kimondta, hogy a munkanélküliségi ráta az, ami ad egy irányt, hogy a kamatok emelése tovább történjen-e vagy nem. Ez volt a gondolat, hogy ez lesz az a probléma, amire kell reagáljon a FED, hogy ugrik a munkanélküliség és ezért esetleg a kamatokat csökkenti.

Na most egy ’shutdown’ nem oda vezetne, hogy még több munkahely jöjjön létre és ezzel a FED-nek megalapozza a kamatemelési gondolatát, hanem inkább a másik irányba mehetne egy ’shutdown’, hogy problémák jelennek meg, ezért a munkanélküliség ugrana, ami megint a FED-nek megadná a lehetőséget, hogy akár kamatot csökkentsen, mert erre kell reagáljon. Tehát neki nem a ’shutdown’ a témája, és ezzel nem is foglalkozik. Ezt egy pár konferencián néha ki is mondta, hogy a FED-nek nem feladata ezzel a kérdéssel foglalkozni.

Államkötvények szerepe a ’shutdown’ után

00:06:23 IVÁNYI ILDIKÓ: Erre az esetleges leállásra reagálva a kormány pénzügyi bizottsága vagy a kormányzat pénzügyi része léphet megint úgy, hogy államkötvényeket bocsát ki, mint ahogy az előzőt megoldotta? És ezzel ugye a kötvénypiacon megint megjelenik maga az állam.

00:06:54 JÁNOS ZSOLT: Az egy következő lépés tud csak lenni, tehát először meg kell legyen a megegyezés, és azután

az adósságplafon emelése azt jelenti, hogy akkor további adósság felvétele történik, ami azt jelenti, hogy további kötvények kibocsátása történik, ami azt jelenti, hogy a kérdés az, hogy ezt ki vásárolja fel. Minden adósságplafon emelés azt jelenti, hogy új kötvények kibocsátása történik,

és nemcsak a lejáró kötvényeknek az átfinanszírozása, hanem új kibocsátás is pluszban hozzájön. Ez a teljesen logikus, normális menete a gazdaság plafon emelésnek.

Kötvénypiaci dinamika

00:07:35 IVÁNYI ILDIKÓ: És maradhatna mondjuk úgy egy kötvénykibocsátás azon a kamat szinten, ami korábban volt, vagy beárazhatnák most már egy kamat csökkentésnek a lehetőségét az új kötvények kibocsátásával?

00:07:52 JÁNOS ZSOLT: Azt látjuk a kötvénypiacon, hogy nap mint nap a hosszú futamidejű kötvényeknek a kamatszintje vagy csökken vagy emelkedik, és ezt nem tudja irányítani a központi bank. A központi bankok csak a rövid kötvényeknek a szintjét tudják irányítani.

A 10-30 éves kötvényeknek a hozamát a piac diktálja, és itt feljön az a kérdés, hogy a piac mire számít: ha a piac arra számít, hogy további kamatemelések jönnek és ezt a gazdaság kibírja, akkor a kamatok mennek felfele, hogyha a piac azt látja, hogy inkább kamat csökkentések lesznek, akkor itt azt árazza be, hogy probléma van a gazdaságban, és ha probléma van a gazdaságban, akkor nem bírja ki a magasabb kamatot. Ez egy nagyon érzékeny kérdés, amit most látunk.

Ez a fordított kamat görbe, hogy a rövid futamidejű kamatok jóval magasabbak, mint a hosszú futamidejű kamatok, ez felborítja a piacnak a normális struktúráját és a mechanizmusait. Az inverz / fordított kamat görbe olyan körülbelül 50 %-kal már csökkent, tehát sokkal meredekebb volt a csökkenés a vége fele, mint most, és lassan a tízéves kötvények is kezdenek felfele menni, tehát

lassan normalizálódott a piac, de ez az átmeneti idő nagyon veszélyes, mert azt láttuk a múltban, hogy mindig, amikor normális irányba kezdett visszafordulni a fordított kamatgörbe, akkor jelentek meg a valódi problémák a piacoknak.

Ez egy ilyen tánc. Ez napi szinten zajlik pillanatnyilag. Hétfőn csökkent a hosszú futamidejű kötvények kamata, kedden emelkedett, ezért a tőzsde is egy kicsit térdre esett. Direkt összefüggésben van a hosszú kötvényeknek a kamata és a tőzsdei állapot.

Tőzsdei kilátások: az oldalazó piac és a marzsok

00:09:50 IVÁNYI ILDIKÓ: Hogyha egy hosszabb időablakot nézünk meg, akkor kijelenthetjük, hogy pont emiatt a tánc miatt, amit Ön itt említ, a tőzsde az egy ilyen oldalazó piacban van benne, és ez marad is?

00:10:08 JÁNOS ZSOLT: Tovább is egy átmeneti fázisban vagyunk benne, mert hát a piac persze, hogy keresi sok kérdésre a választ, és a fő kérdés, ami most foglalkoztatja a piacokat, az az, hogy azzal, hogy logikából csökkenni fognak a vállalatoknak a nyereségei, mert a költségek emelkedtek, a magasabb kamat bekerül a könyvekbe, a béreket kellett emeljék, de az árakat nem emelték ugyanebben a dimenzióban, ezért a marzsok csökkennek. A marzsoknak a megtartásában hatékonyság emeléssel főleg a digitalizáció és a mesterséges intelligencia tud segíteni.

Ha ez sikerül, akkor ez a piacnak pozitív, és tud továbbmenni az emelkedés. Ha ez nem sikerül, akkor az árakat kell emeljék a vállalatok, és akkor jön a következő bizonytalanság, hogy kinek sikerül árakat emelni? Ki tudja ezen keresztül a marzsokat megtölteni. Akinek nem sikerül árakat emelni, ott összeomlik a forgalom, ha összeomlik a forgalom, de megvannak a költségek, akkor rosszak a marzsok. A bizonytalanság az egyelőre megmarad, és ezt lehet mondani, hogy alapjában az idén biztos, 2024-ben tovább azért is, mert a fő kérdés a piacoknak az, hogy mi történik a kamatokkal és hogy valójában azt lehet mondani, hogy legelőször a központi bankok azt fogják-e csinálni, amit mondanak.

Tehát, hogy ’higher for longer’, hosszabb ideig magas szinten tartani a kamatot. Mindegy, hogy mi történik a gazdaságban. És ez az, amit valahogy nagyon sokan nem akarnak elhinni, hogy ennyire kemény lehetne a központi bank, mint amit mond, tehát kell játszódjon, mert ha azt mondja, hogy oké, így és így lesz, akkor a spekulánsok jönnek, pozícionáljak magukat, tehát nem lehet tiszta vizet önteni a pohárba.

00:12:00 IVÁNYI ILDIKÓ: Nagyon szépen köszönöm a mai gondolatait is, a kérdésekre adott válaszait. Mindenképpen érdekes a piac, hiszen Amerikában 09. 30. az azért is egy fontos dátum, mert a pénzügyi évet zárják, és október elsejével egy új pénzügyi év kezdődik, és talán ez lehetőséget ad arra, hogy egy tisztább kép alakuljon ki a vállalatoknak a gazdasági állapotáról és helyzetéről. De ezt majd a következő hetekben meg fogjuk látni és biztosan sokat fogunk még erről beszélni, tehát mindenkit megnyugtatok: Amerika még mindig a központban fog maradni, és sokat fogunk beszélni az amerikai gazdaságról.

——————

Beszélgetőpartnerek:

Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere

János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

——————

Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

Vegyen részt a Díványbeszélgetés a tőkepiacról webinárainkon: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

——————-

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit.

Business illustrations by Storyset

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Ingatlanalapok: álcázott biztonság?

Ingatlanalapok: álcázott biztonság?

Az ingatlanalapok világa gyakran az elérhetőség, a kiszámíthatóság és a stabilitás szimbólumaként jelennek meg a

Ismerd meg a szerzőt!

Picture of Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.06.26.

14:00

2024-06-26
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.06.26.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)