Mik a recessziós kilátások?

Recessziós kilátások

Sokan foglalkoznak azzal a kérdéssel befektetőként, hogy akkor most volt már recesszió, vagy éppen abban vagyunk, vagy ez még csak most jön? Ahány elemző, annyi féle véleményt hallunk, olvasunk ezzel kapcsolatban.

Befektetés recesszióban

IVÁNYI ILDIKÓ: Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy recesszió volt, recesszióban vagyunk, vagy pedig recesszió lesz az elkövetkezendő hónapokban, amik előttünk állnak. Ha az amerikai kincstári kamatgörbét nézzük, annak a helyzetét, akkor arra lehet abból következtetni, hogy recesszió várható. Így látja ezt Ön is, hogyha a kamatgörbéből beszélünk, vagy pedig ezt nem kell annyira komolyan elemeznünk?

JÁNOS ZSOLT: A kérdés az, hogy mint befektető engem mennyire érdekel az, hogy állítólag egy fél évvel ezelőtt recesszió volt. Mert a recesszió megállapítása mindig később történik meg, negyedévvel-félévvel később. Ha a kamatgörbét nézzük, akkor mikor nagyon gyorsan fordul a kamatgörbe, ennek 2 oka lehet: az egyik, hogy szkeptikus a piac és magasabb kamatokat megkövetel. A másik pedig, hogy elég erős a gazdaság és egyszerűen kibírja a magasabb kamatokat.

Most lehetne fogadni, hogy azt mondom, hogy oké, valamelyik oldalra pozícionálom magam, de akkor ennek mi a konzekvenciája? Menekülök, és ha akkor hova menekülök?  A recesszió kijelentés az visszapillantó tükörből van meg, tehát, amikor megállapítjuk, hogy recesszió van, akkor már a recesszió lejár, és akkor már abból jövünk ki. A másik, hogy

csak azért, mert egy nagy gazdaság recesszióba került, az nem azt jelenti, hogy egyes iparágak nem tudnak nagyon jól szárnyalni. Tehát érdemesebb szerintem azzal a kérdéssel foglalkozni, hogy recesszió alatt is melyik iparágnak vannak érdekes hátterei, ahol már érdemes jelen lenni a portfólióval.

IVÁNYI ILDIKÓ: Ezzel a kérdéssel általában azok foglalkoznak jobban, illetve bennünket is olyan ügyfelek keresnek meg, akiknek a portfóliójukban túlsúlyosabban vannak részvények vagy részvény típusú befektetések, hiszen egy recesszióban a tőzsdén lévő cégeknek a kapitalizációját sokkal jobban érinti ez a gazdasági helyzet, mint mondjuk kisebb cégeknek a kapitalizációját, hiszen azokkal nem kereskednek a tőzsdén, tehát így ugye a befektetők nem érik el őket. A kérdés inkább az, ahogy Ön is mondta, hogy talán a kockázat oldaláról kellene ezzel a kérdéssel foglalkozni, hogy ha és amennyiben szabadulni akar egy ilyen eszköztől, akkor mit csinál vele?

JÁNOS ZSOLT: Ebből a szempontból nézve azt kell mondjam, hogy jó, hogy jönnek ilyen piaci helyzetek, mint most, mert akinek az a problémája, hogy túlsúlyozva van a portfóliója bizonyos befektetési eszközökben, az spekulál. Annak alapjában nem a recesszió problémája, hanem az, hogy rossz a portfólió összeállítása.

Mert hogyha a portfóliónak az összeállítása kiegyensúlyozva van, akkor persze, hogy mindig vannak olyan részek, amelyek erősebbek -gyengébbek, amelyiket egy recesszió jobban érint – kevésbé érint. De hát, ha valaki nyugodtan akar aludni, akkor neki egy ’minden időre’ – úgynevezett ’all weather’ portfólió összeállítása sokkal fontosabb, mint a pengének az élén állandóan táncolni és maximalizálni akarni minden helyzetben a portfóliónak minden részére a hozamot.

Ezt a kérdést évtizedek óta ugyanígy megkapom állandóan, és csak az érzésem az, hogy az a befektető, aki a kibalanszírozott kockázatkezelés szemszögéből állítja össze a portfólióját, és nem a hozam maximalizálás szemszögéből, az minden fázisban nyugodtabban tudja kezelni a dolgokat.

Lesz-e még rally idén?

IVÁNYI ILDIKÓ: Én azért is gondolom, hogy foglalkoztatja a befektetőket ez a kérdés, hiszen közeledünk az év vége felé. Azt szoktuk mondani, hogy az év utolsó 3 hónapja az a legerősebb ezeknek az eszközöknek a megvásárlásában, illetve ugye a piaci mozgásokban is ekkor látunk nagyobb erőt, nem januárban és februárban – bár volt, amikor ez változott, de általánosságban nem. Itt mindig a kérdés az, hogy van egy halloweeni jelentés, amivel elkezdenek ugye előre mutatni. Aztán felmerül már most a kérdés, hogy lesz e Mikulás-rally. Ön hogy látja, lesz, vagy most ezt ki fogjuk hagyni a jelenlegi gazdasági körülmények között?

JÁNOS ZSOLT: Van elég paraméter, ami arra mutat, hogy lehet. A hangulat, amikor ennyire pesszimista, az jó, mert ez általában azt jelenti, hogy a piac fordulni tud. Az invesztíció arányok a nagy intézményi befektetőknél nem magasak, alacsonyabbak, ők nyomás alatt vannak, az év vége előtt be kell fektessenek. Látjuk azt is, hogy a negyedéves jelentései a cégeknek a nyereségek oldaláról tovább is jók, a menedzsment elég kreatív tud lenni a nyereségeknél, a forgalmaknál ott látunk már nyomokat, hogy hűlne le a gazdaság, de hát egyet nem szabad elfelejteni: vannak geopolitikai feszültségek, ami persze mindig bele tud ’crash-elni’ egy ilyen partiba.

Ezért, ha a szezonális számokat nézzük, és azok, akik ebben hisznek, azok azt mondják, hogy általában szezonális oldalról most vagyunk a mélyponton. Ma november elseje. Miközben mi arról beszélgetünk, hogy esetleg recesszióban vagyunk-e, vagy nem vagyunk a recesszióban, kijönnek ma aktuális számok, mint például a német gazdaság? úgy tűnik, hogy sokkal erősebb, profitál különböző körülményekből és már nincs recesszióban. Tehát miközben mi azt a kérdést feszegetjük, hogy vagyunk-e, vagy nem vagyunk, kijön az, hogy nincs.

A kérdés az, hogy ez mit változtat meg? Jobban ízlik a kávé, hogy most valaki azt mondja, hogy van vagy nincs? Tehát ebből azt tudom javasolni minden befektetőnek, hogy menjen távolabbra és ennyire élesen spekulálni az aktuális helyzetekkel nem éri meg.

IVÁNYI ILDIKÓ: Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztotta a ma is a gondolatait velünk ezzel a témával kapcsolatban. Sokszor kapunk olyan kérdéseket, amiről mi azt gondoljuk, hogy ezzel felesleges foglalkozni, de én úgy gondolom, hogy érdemes róla pontosan ezért beszélni, hogy megnyugtassuk azokat a befektetőket, akik ezzel napi vagy heti szinten foglalkoznak, hogy ha hosszútávon gondolkodnak, akkor nem érdemes azzal foglalkozni, hogy jelen pillanatban az egyik szakértő ezt mondja, a másik azt mondja.

——————

Beszélgetőpartnerek:

Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere

János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

——————

Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

Vegyen részt a Díványbeszélgetés a tőkepiacról webinárainkon: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

——————-

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit.

Business illustrations by Storyset

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Alap tudnivalók a részvényalapokról

Sok befektető, megtakarító portfóliójában megtalálhatóak a befektetési alapok, ezen belül is a részvényalapok. Nemcsak mi

Ismerd meg a szerzőt!

Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.04.03.

14:00

2024-04-3
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.04.03.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)