Van ideális idő a befektetésre?

Van ideális idő a befektetésre?

Sokan langyosnak érzik a befektetési piacokat mostanában. Ilyenkor mindig felmerül a kérdés az ügyfelekben, hogy érdemes-e egyáltalán ilyenkor befektetni?

Langyos a befektetési piac mostanság?

00:00:17 IVÁNYI ILDIKÓ: Az ügyfelekkel mostanában, amikor beszélgetek, akkor mindig felmerül egy érzés inkább, mint egy tudatos dolog, hogy mintha olyan langyosak lennének a piacok, nem történik semmi a piacon. Nincsen semmi szenzáció, csak úgy el vannak a piacok. Ez valóban így van?

00:00:47 JÁNOS ZSOLT: Nem is lenne olyan kellemetlen, hogyha az ilyen lenne. Sajnos ez nem így van. Amit ugye ismerünk, azokat általában a piac beárazza, attól már nem nagyon félünk, mert azzal szembenézünk. Ami inkább veszélyes, amit nem ismerünk és mint meglepetés jelenne meg. Mert akkor azt általában túlreagálja a piac. Tehát aktuálisan inkább mondjuk azt, hogy reméljük, hogy nem jön ilyen meglepetés.

De nézzük csak meg, hogy mennyire nem unalmas a piac. Kínában elindultak a lépések, erre fel szinte 24 órán belül 70 %-ot emelkedett csak az ingatlanszektor. Ami még nem jelent olyan sokat, mert azelőtt 98%-kal csökkent. Tehát arról a szintről még egy egyszer haldoklás közben így jelentkezni, az az sokat jelent. Tehát nagyon sok minden történik. Nem tudom azt mondani, hogy unalmas lenne a piac. Lehet, hogy nem érkezik ez mindig az ügyfelekhez, ami néha jó. De hát nem unalmas.

A jó be- és kiszállási pontok

00:01:56 IVÁNYI ILDIKÓ: Mindig, amikor az ügyfelek ilyen érzéssel találkoznak, vagy így viszonyulnak az ügyfelek a dolgokhoz, akkor felmerül az a kérdés, hogy akkor most érdemes-e lépni? Ki kellene inkább várni a legjobb pillanatot a beszállásra? Van ilyen pillanat, hogy legjobb pillanat arra, hogy beszálljunk egy befektetésbe, vagy ez csak egy illúzió?

00:02:28 JÁNOS ZSOLT: A kérdés mindig az, hogy mennyire érdekli a válasz a kérdezőt? Tehát, hogyha ő higgadtan, nyugodtan tudja kívülről figyelni a piacot, akkor optimálisabb időpontot valójában lehet keresni és el is lehet találni. Ha őt nem érdekli a válasz, mert nem is akar ezzel foglalkozni, hanem csak egy igent vagy nemet akar, akkor azt kell mondjam, hogy ezzel a kérdéssel nem érdemes foglalkozni, akkor inkább az csak lényeges, hogy valójában akar-e befektetni? És ha igen, akkor mindegy, hogy mikor. És ha csak akkor akar befektetni, ha megéri, akkor jobb, ha nem foglalkozik a piaccal és csinálja azt, amit eddig is, és teszi tönkre a pénzét.

00:03:17 IVÁNYI ILDIKÓ: Ugyanez a kérdés fordítottan is elő szokott fordulni akkor, amikor valaki ki akar szállni a piacból, hogy most ez a kvázi langyosnak ítélt piac alkalmas-e arra, hogy kiszálljanak ebből a piacból? Azután jön a kérdés, hogy mikor lesz az a pillanat, amikor vissza szálljanak?

00:03:46 JÁNOS ZSOLT: Hogyha valaki azért akar befektetéseket eladni – nem szeretem azt mondani, hogy kiszáll a piacból, hanem elad eszközöket -, mert pénzre van szüksége, és valamit el akar ezzel a pénzzel kezdeni, akkor ez bármikor jó. Ott is meg lehet nézni, hogy esetleg a rövid trendeket lehetne használni, hogy optimalizáljon.

Aki azért akar kiszállni, mert spekulál a jövőre, azzal nem értek egy, mert ha megértjük, hogy a piacok, az árfolyamok azért mozdulnak, mert valami akció történt, tehát az árfolyamok azok mindig egy reakció egy azelőtti akcióra, akkor aki ma kiszáll, mert arra spekulál, hogy olcsóbb lesz a piac, az valójában egy valamilyen akcióra fogad. És ez nem egy komoly befektetés, ez egy játék, ez egy spekuláció, tehát annak megvan a helye. De akkor nem tudunk komoly befektetési stratégiákról beszélni.

Arányok a befektetési portfólióban

00:04:49 IVÁNYI ILDIKÓ: Ezek ugye érdekes gondolatok, amik mindig felmerülnek, és ha már befektetésekről beszélünk, akkor ezzel kapcsolatban jön a következő kérdés mindig, hogy akkor milyen arányban legyen a portfólióban alacsony, közepes és magas kockázatú befektetési eszköz?

00:05:15 JÁNOS ZSOLT: Itt azt mondanám a tapasztalataimból, hogy az ügyfélnek a lelki állapota, a lelki stabilitása, az idegrendszere a dönti el, hogy milyen szabad legyen az arány, a kiszámíthatóbb, konzervatívabb kevesebb véletlenre bízott befektetés arány azokkal szemben, amiben van fantázia, van növekedés, de a piaci események sokkal dinamikusabb kihatnak rá. Ez lehet 0% dinamikus és 100 % kiszámítható, mert olyan az idegrendszere az ügyfélnek. A baj az, hogy néha annak ellenére, hogy ezt nem mondja ki egy ügyfél, mert ugye felfele mindenki szeretné a lehetőségeket, de lefele nem bírja ki a mozdulást, és ez döntő!

Nem az a döntő kérdés, hogy mennyi emelkedést szeretne, fontosabb kérdés az, hogy mennyi visszaesést bír ki anélkül, hogy idegileg kikészüljön. Ez kell a döntő legyen abban a kérdésben, hogy hány százalék legyen az arány, a felosztás. Ezt sokan nem akarják hallani, mert azt mondják, hogy ’de hát én nem érdemlem meg azt, hogy valamikor nekem is legyen több hozamom?’ Csak ennek az az ára, hogy ki kell bírjam a hullámvasutak zuhanó részét is, hogyha ott elájulok, akkor felesleges felmenni a csillagos égig.

És még van egy: vannak azok az idősávok is, amibe szeretnek sokan kapaszkodni, hogy azt mondják, hogy oké, hogyha 5 évben gondolkozok, akkor ez tuti, ebben nincs veszély, az biztos, hogy helyreáll. Vagy nem. Az elmúlt évtizedekből rengeteg ilyen példa van, ahol piacok visszaesése nem 5 évet, nem 7 évet, nem 10 évet, nem 20 évet, hanem akár hosszabb időt is tartott. És azt mondani, hogy de hát hosszú időre ki kell tartani, és hosszú időre minden helyre jön. Hosszú időre nézve valamikor itt megszüntünk és alulról nézzük az ibolyát. Tehát ez egy ilyen rózsaszín szemüveg megközelítés.

00:07:16 IVÁNYI ILDIKÓ: Ön megelőzte a következő kérdésem. Nyilván itt az időfaktor lett volna a következő, de Ön említette a kínai ingatlan piacot. 2008 után eléggé hosszú időnek kellett ahhoz eltelnie, hogy az ingatlanpiaci befektetések legalább a 0 szintet elérjék az elszenvedett nagy veszteségből. Tehát az, amit Ön mond, hogy talán 5 év alatt nem történik semmi és nem lesz nagy zuhanás, ezt nem lehet előre megmondani sajnos.

A befektetés időtávja mindent megold?

00:08:00 JÁNOS ZSOLT: A befektetési piacba annak javaslom, hogy elkezdjen felépíteni egy portfóliót, aki képes bármely piaci időszakban higgadtan, nyugodtan a piaccal dolgozni. Mert ha valaki például 2007/8-ban kezdett el befektetni, visszapillantó tükörbe nézve tudjuk, hogy az csúcs volt. Ez annak nem baj, aki 2008-9-10-11-ben ugyanúgy a piaccal dolgozott és hát azóta az előnye, hogy kedvezőbb árfolyamokat tudott vásárolni. Aki ezt nem tudta kezelni, hogy 2008 után visszaesések jöttek, annak nem szabad oda menni és megint ott vagyunk, amit az előbb mondtam.

Nem az a döntő kérdés -ezt sokan felteszik-, hogy mennyi az elvárás az ügyfélnek, mennyi hozamot szeretne? Nem. Azzal a kérdéssel kell foglalkozni, hogy hogy érzi magát, ha papíron azt látja, hogy -10 – 20 – 30 – 40 – 50 % van egy bizonyos befektetési kategóriánál. Azzal, hogy érzi magát, ha az megtörténik, és ezzel az érzéssel kell foglalkozni. Mert hogyha ezt nem tudja higgadtan kezelni, akkor nagyon nehéz lesz az élete azalatt az idő alatt, amíg a piacnak egy ilyen oldala is van. Nem csak az emelkedő piac a normális, hanem egy csökkenő piac is normális. Ez egészen egyszerűen hozzátartozik, és ezért nem rossz egy piac, csak azért, mert alacsonyak az árfolyamok.

00:09:31 IVÁNYI ILDIKÓ: Nagyon szépen köszönöm, hogy ma is megosztotta a gondolatait velünk ebben a témában is. Várjuk Önöket sok szeretettel jövő héten szerdán, amikor is hosszabban fogunk mi kettesben beszélgetni a globális piacról, piaci folyamatokról és talán egy picit belenézünk majd abba az úgynevezett kristálygömbbe is, hogy mi várható esetlegesen a mai tudásunk szerint az elkövetkezendő negyedévben.

Jelentkezni tudnak: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

Mindenkinek nagyon-nagyon szép napot kívánok, és találkozunk a jövő héten ebben a másik formában, amikor hosszabb lélegzetű lesz ez a beszélgetésünk.

___________

Beszélgetőpartnerek:

Iványi Ildikó, a PFS-Partners pénzügyi tervező partnere

János Zsolt, nemzetközi piaci elemző

——————

Kérdése van befektetéseivel kapcsolatban? Jelentkezzen befektetési konzultációra: https://pfspartners.hu/befektetes-megtakaritas/

Vegyen részt a Díványbeszélgetés a tőkepiacról webinárainkon: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

——————

A videóban tárgyalt tartalom KIZÁRÓLAG általános tájékoztató célokat szolgál, semmilyen körülmények között NEM jelent ajánlást bizonyos befektetések megvásárlására vagy eladására, és nem minősül befektetési tanácsadásnak! Az előadók nem tudják felmérni az egyes hallgatók kockázati profilját és pénzügyi körülményeit.

Business illustrations by Storyset

Szeretnéd, hogy a pénzed tényleg a Te céljaidért dolgozzon?​

A PFS befektetési konzultációján segítünk megtalálni az ideális megtakarítási formát, akár meglévő, akár új befektetési lehetőségeket keresel.​

E-mobility részvénykosár

E-mobility részvénykosár

Szakértőink bemutatnak egy elektromos mobilitásra fókuszáló befektetési lehetőséget és kockázatait. A különböző vállalatok részvényeinek kombinálása

Ismerd meg a szerzőt!

Picture of Törökné Iványi Ildikó

Törökné Iványi Ildikó

Pénzügyi tervezőként a befektetési piac a szakterületem. A pénzügyi döntéseink meghatározzák a jelenünket és a jövőnket is. A média zajban nehéz eligazodni, ezért írok blogot, készítek vlogokat és szervezője is vagyok a „Díványbeszélgetések” -nek.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban?

2024.08.07.

14:00

2024-08-7
Hozzájárulok adataim kezeléséhez a adatkezelési tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
Megértettem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.

2024.08.07.

14:00

Díványbeszélgetés a tőkepiacról

(A gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi szabályzatot és feliratkozol a hírlevélre és eDM-re)